Włączanie i wyłączanie Kontroli konta użytkownika


Kontrola konta użytkownika to funkcja umożliwiająca zapobieganie wprowadzaniu nieautoryzowanych zmian na komputerze. Gdy na komputerze mają zostać dokonane zmiany wymagające uprawnień na poziomie administratora, funkcja Kontrola konta użytkownika powiadamia o tym. Zmiany tego typu mogą mieć wpływ na zabezpieczenia komputera lub ustawienia stosowane przez innych użytkowników komputera. Zalecane jest pozostawienie włączonej funkcji Kontroli konta użytkownika, aby komputer był zabezpieczony.

Ten film wideo prezentuje sposób włączania i wyłączania funkcji Kontrola konta użytkownika (1:11)

Aby włączyć lub wyłączyć funkcję Kontrola konta użytkownika

  1. Otwórz okno Ustawienia kontroli kont użytkowników, klikając przycisk StartObraz przycisku Start, a następnie polecenie Panel sterowania. W polu wyszukiwania wpisz kontrola konta, a następnie kliknij pozycję Zmień ustawienia funkcji Kontrola konta użytkownika.

  2. Wykonaj jedną z następujących czynności:

    • Aby wyłączyć funkcję Kontrola konta użytkownika, przesuń suwak do pozycji Nie powiadamiaj nigdy, a następnie kliknij przycisk OK. Wymagane uprawnienia administratora Jeśli zostanie wyświetlony monit o hasło administratora lub potwierdzenie, wpisz hasło lub potwierdź. Aby funkcja Kontrola konta użytkownika została wyłączona, trzeba ponownie uruchomić komputer.

    • Aby włączyć funkcję Kontrola konta użytkownika, przesuń suwak do pożądanego poziomu powiadamiania, a następnie kliknij przycisk OK. Wymagane uprawnienia administratora Jeśli zostanie wyświetlony monit o hasło administratora lub potwierdzenie, wpisz hasło lub potwierdź.

    Aby uzyskać więcej informacji o opcjach powiadamiania, zobacz temat Co to są ustawienia Kontroli konta użytkownika?.



Potrzebujesz więcej pomocy?