Shranjevanje gesel za spletna mesta

Ko obiščete spletno mesto, kjer se morate vpisati v svoj račun (na primer spletno mesto za e-pošto, bančništvo ali nakupovanje), vas Internet Explorer vpraša, ali želite shraniti uporabniško ime in geslo. Ko ob naslednjem obisku spletnega mesta začnete vnašati uporabniško ime, Internet Explorer dokonča vnos podatkov računa.

Shranjevanje gesla je v Internet Explorerju samodejno vklopljeno, spodaj pa je opisano, kako lahko vklopite ali izklopite način shranjevanja gesla:

  1. Na začetnem zaslonu tapnite ali kliknite Internet Explorer, da odprete Internet Explorer.

  2. Podrsnite z desnega roba zaslona in tapnite Nastavitve.
    (Če uporabljate miško, pokažite na spodnji desni kot zaslona, premaknite kazalec miške navzgor in kliknite Nastavitve.)

  3. Tapnite ali kliknite Možnosti in nato v razdelku Gesla za možnost Ponudi shranjevanje gesel, ko se prijavim v spletna mesta izberite Vklopi.

    Shranjevanje gesla izklopite tako, da za možnost Ponudi shranjevanje gesel, ko se prijavim v spletna mesta izberete Izklopi.

Vklop shranjevanje gesla namizju

  1. Odprite namizje in nato tapnite ali kliknite ikono Internet Explorerja v opravilni vrstici.

  2. Tapnite ali kliknite gumb OrodjaGumb »Orodja« in nato Internetne možnosti.
  3. Na zavihku Vsebina v razdelku »Samodokončanje« tapnite ali kliknite Nastavitve.

  4. Potrdite potrditveno polje Uporabniška imena in gesla na obrazcih in tapnite ali kliknite V redu.

    Shranjevanje gesla izklopite tako, da počistite potrditveno polje Uporabniška imena in gesla na obrazcih.

Upravljanje računov

Vsako uporabniško ime in geslo je shranjeno kot račun. Če izbrišete podatke o računu za spletna mesta, shranjena v Internet Explorerju, so podatki odstranjeni iz računalnika. Če želite izbrisati podatke o posameznem računu, naredite to:

  1. Na začetnem zaslonu tapnite ali kliknite Internet Explorer, da odprete Internet Explorer.

  2. Podrsnite z desnega roba zaslona in tapnite Nastavitve.
    (Če uporabljate miško, pokažite na spodnji desni kot zaslona, premaknite kazalec miške navzgor in kliknite Nastavitve.)

  3. Tapnite ali kliknite Računi, izberite račun, ki ga želite izbrisati, in tapnite ali kliknite Odstrani.

Opomba

  • Če uporabljate javni računalnik, vas bo Internet Explorer vprašal, ali želite shraniti gesla in uporabniška imena. Svojih osebnih podatkov za vpis morda ne boste želeli shranjevati v javnih računalnikih.

  • Podatki o računu so šifrirani in shranjeni v računalniku – niso v skupni rabi z uporabniškimi računi in drugimi programi v računalniku, ki ne morejo brati gesel. Če pa se vpišete v drug računalnik z Microsoftovim računom, se boste lahko vpisali v spletna mesta s shranjenimi podatki o računu v Internet Explorerju, saj ti podatki gostujejo v napravah.

  • Ko shranite podatke za vpis za spletno mesto, ki ima domeno v skupni rabi s programom, ki ste ga prenesli iz Trgovine Windows, se Windows samodejno vpiše v ta program.

Izpolnjevanje obrazcev s funkcijo samodokončanja

Če na spletnih mestih izvajate opravila, za katera morate vnašati osebne podatke, npr. naslova za dostavo in zaračunavanje, uporabite funkcijo samodokončanja, ki bo samodejno izpolnila polja obrazcev, vi pa boste prihranili čas. Ko boste naslednjič obiskali mesto z obrazci in začeli vnašati podatke, bo Internet Explorer izpolnil obrazec glede na vsebino, ki ste jo vnesli v preteklosti. Vklop funkcije samodokončanja:

  1. Odprite namizje in nato tapnite ali kliknite ikono Internet Explorerja v opravilni vrstici.

  2. Tapnite ali kliknite gumb OrodjaGumb »Orodja« in nato Internetne možnosti.
  3. Na zavihku Vsebina v razdelku »Samodokončanje« tapnite ali kliknite Nastavitve.

  4. Izberite Obrazci, tapnite ali kliknite V redu in nato znova V redu.

Zaščita zasebnosti z uporabo funkcije samodokončanja

Funkcija samodokončanja vam bo prihranila čas, s tem, ko si bo zapomnila gesla in druge podatke, ki jih vnašate v spletne obrazce. Ker so ti podatki varno shranjeni v računalniku, ki ste ga takrat uporabljali, bodite previdni, ko gre za uporabo funkcije samodokončanja v javnih računalnikih ali računalnikih v skupni rabi. Če uporabljate javni računalnik ali računalnik v skupni rabi, zagotovite, da je funkcija samodokončanja izklopljena. V računalniku lahko izbrišete tudi zgodovino funkcije samodokončanja, če pomotoma vnesete podatke, ki jih ne želite dati v skupno rabo (na primer naslov plačnika računa za kreditno kartico).

Brisanje zgodovine funkcije samodokončanja v računalniku

  1. Odprite namizje in nato tapnite ali kliknite ikono Internet Explorerja v opravilni vrstici.

  2. Tapnite ali kliknite gumb OrodjaGumb »Orodja« in nato Internetne možnosti.
  3. Na zavihku Vsebina v razdelku »Samodokončanje« tapnite ali kliknite Nastavitve in nato še Izbriši zgodovino za funkcijo samodokončanja.

  4. V pogovornem oknu »Izbriši zgodovino brskanja« potrdite polje Podatki obrazcev in Gesla. Če želite izbrisati spletne naslove, potrdite polje Zgodovina, da izbrišete tudi zgodovino brskanja.

  5. Če želite počistiti zgodovino samodokončanja, tapnite ali kliknite Izbriši. Tapnite ali kliknite V redu in nato znova V redu.

Tudi če je funkcija samodokončanja izklopljena, vas bo Internet Explorer vprašal, ali želite shraniti gesla. Če imate dvome glede zasebnosti, lahko izklopite funkcijo shranjevanja gesla.

Izklop shranjevanja gesla

  1. Na začetnem zaslonu tapnite ali kliknite Internet Explorer, da odprete Internet Explorer.

  2. Podrsnite z desnega roba zaslona in tapnite Nastavitve.
    (Če uporabljate miško, pokažite na spodnji desni kot zaslona, premaknite kazalec miške navzgor in kliknite Nastavitve.)

  3. Tapnite ali kliknite Možnosti in nato v razdelku Gesla za možnost Ponudi shranjevanje gesel, ko se prijavim v spletna mesta izberite Izklopi.

Če želite več informacij o funkciji shranjevanja gesla in samodokončanja, glejte Izjava o zasebnosti za Internet Explorer.