Isključivanje računara, stavljanje u stanje spavanja ili u stanje hibernacije

Pogledajte video o tome kako da isključite računar. (Da biste prikazali natpise na svom jeziku, dodirnite ili kliknite na dugme Pomoćni natpisiDugme „Pomoćni natpisi“.)

Postoje tri načina za isključivanje računara – možete ga u potpunosti isključiti, možete ga staviti u stanje spavanja ili ga možete staviti u stanje hibernacije.

Potpuno isključivanje računara

Ako ne planirate da koristite računar neko vreme, ne bi bilo loše da ga potpuno isključite. Pre nego što isključite računar, zatvorite sve otvorene aplikacije na radnoj površini – tako će se od vas tražiti da sačuvate ono što ste uradili.

Neki računari imaju dugme za napajanje (Dugme „Napajanje“) na početnom ekranu. Ako vaš računar ima dugme za napajanje, dodirnite ga ili kliknite na njega, a zatim dodirnite ili izaberite stavku Isključi se.

Napomena

 • Dugme za napajanje se neće pojaviti na početnom ekranu uređaja koji rade pod operativnim sistemom Windows RT, na većini tablet računara koji mogu odmah da se probude (oni koji koriste InstantGo), na tablet računarima sa ekranima manjim od 8,5 inča ili ako je proizvođač hardvera onemogućio ovo dugme.

Ako na početnom ekranu ne vidite dugme za napajanje, evo kako da isključite računar:

 1. Prevucite prstom ulevo na ekranu, a zatim dodirnite opciju Postavke.
  (Ako koristite miš, postavite pokazivač u donji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nagore, a zatim izaberite stavku Postavke.)

 2. Dodirnite dugme Napajanje ili kliknite na njega, a zatim dodirnite dugme Isključi ili kliknite na njega.

Evo nekih drugih načina za isključivanje računara:

Prikaži sve

Isključivanje putem dugmeta „Start“

U operativnim sistemima Windows 8.1 i Windows RT 8.1 postoji još brži način za isključivanje desktop i laptop računara.

 1. Pomerite pokazivač miša u donji levi ugao ekrana i kliknite desnim tasterom miša na dugme „Start“ ili na tastaturi pritisnite kombinaciju tastera sa Windows logotipom Taster sa Windows logotipom+X.
 2. Dodirnite ili izaberite stavku Isključi se ili se odjavi i odaberite opciju Isključi se.

  Meni koji prikazuje opcije isključivanja

Napomena

 • Ako ste na radnoj površini, računar možete da isključite i pomoću dodira. Kliknite na dugme „Start“ u donjem levom uglu ekrana i zadržite ga, dodirnite stavku Isključivanje ili odjavljivanje i odaberite stavku Isključi se.

Isključivanje računara pomoću funkcije InstantGo

Pomoću funkcije InstantGo, računar se odmah budi iz stanja spavanja sa ažuriranim aplikacijama i podacima. Vaš doživljaj može da traje ceo dan sa produženim vekom trajanja baterije, pa ako ste kupili računar sa operativnim sistemom Windows 8.1 ili Windows RT 8.1 koji ima funkciju InstantGo, zaista nema potrebe za potpunim isključivanjem. Ako to želite, postoji brži način da to uradite:

 1. Pritisnite i držite dugme za napajanje na računaru (oko četiri sekunde) dok na ekranu ne vidite poruku Prevucite da biste isključili računar.

 2. Zatim brzo prevucite nadole ili prevucite zaključani ekran nadole pomoću miša.

  Ako se predomislite, brzo prevucite prstom nagore ili prevucite zaključani ekran nagore pomoću miša da biste se vratili na ono što ste radili na računaru.

Stanje spavanja

U ovom stanju računar koristi veoma malo energije, brže se pokreće i odmah vas vraća tamo gde ste bili. Ne morate da brinete da ćete izgubiti ono što ste uradili ako se istroši baterija, jer Windows automatski čuva vaš rad i isključuje računar kad je baterija skoro prazna. Koristite stanje spavanja kada ste na kratko udaljeni od računara – na primer, kad idete na pauzu za kafu.

Kod mnogih računara (posebno kog laptop računara i tableta), vaš računar prelazi u stanje spavanja kada zatvorite poklopac ili pritisnete dugme na napajanje. Evo kako možete da proverite da li se ovo dešava, kao i kako da promenite ako se ne dešava.

Stavite računar u stanje mirovanja

 1. Otvorite funkciju „Opcije napajanja“ tako što ćete prstom brzo preći sa desne ivice ekrana, dodirnuti stavku Pretraga (odnosno, ako koristite miš, tako što ćete ga postaviti u gornji desni ugao ekrana, pomeriti ga nadole i izabrati stavku Pretraga), u polje za pretragu uneti termin Opcije napajanja i dodirnuti stavku Opcije napajanja ili kliknuti na nju.

 2. Uradite nešto od sledećeg:

  • Ako koristite stoni računar ili tablet, dodirnite ili izaberite stavku Odaberite funkciju dugmeta za napajanje i u okviru postavki dugmeta za napajanje izaberite Stanje spavanja i dodirnite dugme Sačuvaj promene ili kliknite na njega.

  • Ako koristite laptop, dodirnite ili mišem izaberite stavku Odaberite funkciju poklopca. Zatim, pored stavke Kada zatvorim poklopac, odaberite šta želite da laptop uradi kada spustite ekran, kad radi na bateriju i kad je priključen na struju, a zatim dodirnite dugme Sačuvaj promene ili kliknite na njega.

 3. Kada budete spremni da računar stavite u stanje spavanja, samo zatvorite poklopac laptop računara ili pritisnite dugme za napajanje na stonom ili tablet računaru.

Stanje hibernacije

Ova opcija je dizajnirana za laptop računare i možda nije dostupna na svim računarima (računari sa funkcijom InstantGo nemaju opciju „stanje hibernacije“). Stanje hibernacije troši manje struje nego stanje spavanja i kada ponovo pokrenete računar vraća vas tamo gde ste stali (ali ne tako brzo kao kod stanja spavanja). Koristite stanje hibernacije kad znate da duži vremenski period nećete koristiti laptop računar ili tablet uređaj i da u tom periodu nećete moći da punite bateriju. Prvo proverite da li je ova opcija dostupna na vašem računaru i ako jeste, uključite je.

Stavite računar u stanje hibernacije

 1. Otvorite funkciju „Opcije napajanja“ tako što ćete prstom brzo preći sa desne ivice ekrana, dodirnuti stavku Pretraga (odnosno, ako koristite miš, tako što ćete ga postaviti u gornji desni ugao ekrana, pomeriti ga nadole i izabrati stavku Pretraga), u polje za pretragu uneti termin Opcije napajanja i dodirnuti stavku Opcije napajanja ili kliknuti na nju.

 2. Izaberite stavku Odaberi šta dugme za napajanje radi i u okviru Postavke isključivanja, izaberite stavku Stanje hibernacije (ako je dostupna).

Sada ćete stavku „stanje hibernacije“ videti na sledeća dva mesta:

 • U meniju Napajanje na dugmetu za postavke.

 • U meniju Isključivanje .

  Da biste došli dotle, pomerite miš u donji levi ugao ekrana i kliknite desnim tasterom miša na dugme „Start“ ili ga pritisnite. Možete i da pritisnete sledeću kombinaciju tastera: taster sa Windows logotipom Taster sa Windows logotipom+X.

Napomena

 • Ako uređaji povezani sa računarom (na primer, monitori, štampači ili skeneri) ne rade pravilno nakon buđenja iz stanja spavanja ili hibernacije, možda ćete morati da isključite i ponovo priključite svoj uređaj ili da ponovo pokrenite računar. Takođe bi trebalo da se uverite da imate ažurne upravljačke programe za sve uređaje. Da biste dobili više informacija, pogledajte kako da preuzmete i instalirate upravljačke programe.

Potrebna vam je dodatna pomoć?