Kada treba imati poverenja u Veb lokaciju

Kako da procenite da li treba imati poverenja u neku Veb lokaciju zavisi delimično od toga ko objavljuje Veb lokaciju, koje informacije mogu tražiti od vas i šta vi želite od lokacije. Ako niste sigurni da li bi trebalo da imate poverenja u Veb lokaciju, razmislite o ovim pitanjima:

Prikaži sve

Kako da znam da li je lokacija koju posećujem bezbedna?

„SmartScreen filter“ u operativnom sistemu Internet Explorer vas štiti od napada phishing lokacija i malvera tako što vas upozorava ako je Veb lokacija ili lokacija za preuzimanje prijavljena kao nebezbedna.

Windows SmartScreen proverava reputaciju aplikacija preuzetih sa Interneta i upozorava vas ako aplikacija nije poznata i ako je potencijalno zlonamerna.

Ako Windows SmartScreen nije uključen, onda će SmartScreen filter u programu Internet Explorer proveriti reputaciju preuzetih aplikacija. Ako aplikacija nema ustanovljenu reputaciju, prikazaće se dijalog sa upozorenjem.

Da li se nalazite na bezbednoj lokaciji?

Ako se nalazite na Veb lokaciji sa bezbednom vezom, moći ćete da je identifikujete putem certifikata lokacije. Adresa bezbedne ili šifrovane Veb lokacije počinje na HTTPS, a ne na HTTP i često ćete videti neku vrstu ikone u pregledaču, na primer katanac koji pokazuje da je Veb lokacija bezbedna. Bezbedne veze koriste certifikate za identifikovanje Veb lokacije i šifrovanje vaše veze tako da će hakerima biti teže da je vide.

Zavisno od tipa certifikata koji Veb lokacija ima, možete videti adresu Veb lokacije ili adresu preduzeća kojem je certifikat izdat. Certifikati sa proširenom proverom valjanosti (EV) u pojedinim pregledačima promeniće boju trake adresa u zelenu i sadržaće potvrđeno ime i adresu vlasnika Veb lokacije. Certifikati bez proširene provere valjanosti prikazaće adresu Veb lokacije ili domen lokacije. Ako možete da vidite izveštaj o bezbednosti i u njemu je prikazana samo adresa Veb lokacije, proverite da li je to adresa koju ste želeli da posetite. Phishing ili zlonamerne Veb lokacije često koriste slična imena Veb lokacija da bi posetioci pomislili da se nalaze na pouzdanim lokacijama.

Certifikate izdaju preduzeća koja se zovu autoriteti certifikata. Windows sadrži listu najpoznatijih autoriteta certifikata. Ako Windows ne prepoznaje izdavača certifikata, pojaviće se poruka upozorenja. Ali Windows može da se konfiguriše tako da ima poverenja u bilo koji autoritet certifikata, pa ne treba da se oslanjate samo na prijem poruke upozorenja kada je Veb lokacija potencijalno zlonamerna.

Da li je Veb lokaciju certifikovala organizacija za poverenje na Internetu?

Organizacija za poverenje na Internetu je preduzeće koje potvrđuje da Veb lokacija ima izjavu o privatnosti (objavljeno obaveštenje o tome kako se koriste vaši lični podaci) i da vam Veb lokacija omogućava da izaberete kako će se koristiti vaši podaci. Na Veb lokacijama koje je odobrila organizacija za poverenje na Internetu mogu biti prikazani pečati certifikacije privatnosti, obično negde na matičnoj stranici ili u obrascima za porudžbine. Ti pečati ipak ne garantuju pouzdanost Veb lokacije. Oni samo označavaju da je Veb lokacija usaglašena sa uslovima koji su prihvatljivi za organizaciju za poverenje na Internetu. Osim toga, neke beskrupulozne Veb lokacije mogu prikazivati lažne logotipe pouzdanosti. Ako niste sigurni da li je logotip pouzdanosti legitiman, obratite se organizaciji za poverenje da biste videli da li je Veb lokacija registrovana kod njih.

Da biste saznali više o ovim organizacijama za poverenje, možete posetiti veb lokacije TRUSTe, BBB Online ili WebTrust.

Da li je Veb lokacija u vlasništvu preduzeća ili organizacije koji su vam dobro poznati?

Na primer, ako kupite robu u nekoj prodavnici i steknete pozitivno iskustvo, možda ćete želeti da isprobate i Veb lokaciju te prodavnice. Ali, čak i ako imate poverenja u to preduzeće, ipak pročitajte izjavu o privatnosti i uslove korišćenja Veb lokacije. Ponekad je Veb lokacija preduzeća nezavisna od svojih prodavnica i može imati drugačije uslove privatnosti. Pogledajte da li postoje uslovi sa kojima se možda ne slažete, na primer zahtevi da dobijate od Veb lokacije ponude ili reklame putem e-pošte ili da se vaši podaci dele sa partnerima preduzeća. Ako niste zadovoljni uslovima ili praksama (na primer, ne želite da vas prate ili da vidite reklame), nemojte koristiti lokaciju.

Da li Veb lokacija od vas zahteva lične podatke?

Ako se od vas zatraže lične informacije, na primer brojevi kreditnih kartica ili informacije o banci, navedite ih samo ako postoji dobar razlog za to. Pored toga, proverite da li postoji obrazac za bezbedan unos u okviru kojeg se snimaju informacije. Potražite poruku u kojoj se navodi da će informacije biti šifrovane i proverite da li postoji ikona katanca ili proverite da li Veb adresa počinje na HTTPS:// (ne unosite poverljive informacije ako ništa od navedenog nije prisutno). Probajte da pronađete i smernice Veb lokacije za skladištenje informacija: Da li zadržavaju dokumentovan broj vaše kreditne kartice? Da li imaju partnere sa kojima dele informacije? Treba da se uverite da će lokacija na pravilan i bezbedan način koristiti vaše informacije pre nego što ih navedete.

Da li postoji mogućnost da se putem telefona ili pošte kontaktira neko sa Veb lokacije za prodaju?

Da li imaju telefonski broj na koji ih možete pozvati ukoliko imate neki problem ili ga koristiti za poručivanje? Da li se na Veb lokaciji navodi adresa? Da li postoje objavljene smernice o povraćaju sa prihvatljivim uslovima? Ako na lokaciji nisu navedeni broj telefona ili fizička adresa, probajte da kontaktirate preduzeće e-poštom da biste zatražili te informacije.

Ako ne prepoznajete lokaciju, posedujete li neke druge informacije koje vam mogu pomoći u donošenju odluke?

Ako vam Veb lokacija nije poznata ili nema pečat certifikacije privatnosti, možda ipak možete da imate poverenja u nju. Raspitajte se o lokaciji kod pouzdanih prijatelja i kolega. Potražite reference za lokaciju na Internetu da biste videli da li neki izvor, kao što je časopis ili preduzeće u koje imate poverenja, upućuje na nju. Pročitajte izjave o privatnosti Veb lokacije ili druga otkrivanja informacija (ali imajte na umu da lokacija ne mora nužno da ih se pridržava).

Pod sledećim okolnostima postoji mogućnost da Veb lokacija nije pouzdana:

  • Preporučena vam je u e-poruci koju ste dobili od nepoznate osobe.

  • Nudi neprijatne sadržaje, kao što je pornografija ili nelegalni materijal.

  • Ponude na lokaciji se čine previše dobre da bi bile istinite i tako nagoveštavaju moguću prevaru ili prodaju nelegalnih ili piratskih proizvoda.

  • Namamljeni ste na lokaciju putem prevare mamci-varalice pri čemu proizvod ili usluga nije ono što ste očekivali.

  • Od vas su zatraženi kreditna kartica kao dokaz identiteta ili lični podaci koji ne izgledaju neophodno.

  • Od vas je zatraženo da navedete broj kreditne kartice bez dokaza o tome da je transakcija bezbedna.

Potrebna vam je dodatna pomoć?