Ako primetite da se računar sporo isključuje (ili se uopšte ne isključuje), sporo pokreće ili odbija da uđe u režim za uštedu energije, možda upravljački program uređaja ili program ometaju postavke napajanja sistema Windows. Možete koristiti opciju „Informacije o performansama i alatke“ da biste pokušali da otkrijete koji su to programi ili upravljački programi uređaja.

Proveravanje problema sa performansama

  1. Otvorite opciju „Informacije o performansama i alatke“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Sistem i održavanje, a zatim izabrati stavku Informacije o performansama i alatke.

  2. Izaberite stavku Napredne alatke.

  3. U okviru stavke Problemi sa performansama kliknite na bilo koji problem na listi.

  4. Pročitajte informacije u dijalogu koji se pojavio da biste saznali koji programi ili upravljački programi uzrokuju problem.

Prikaži sve

Sprečavanje brzog uključivanja računara od strane programa ili upravljačkog programa

Da biste rešili problem možete pokušati sa nekim od sledećih zadataka:

  • Upravljajte programima koji se pokreću zajedno sa sistemom. Neki programi se automatski pokreću sa sistemom Windows. Otvaranje velikog broja ovakvih programa istovremeno može usporiti računar. Da biste onemogućili ove programe da se pokreću sa sistemom, koristite program Windows zaštitnik. Za više informacija pogledajte odeljak Sprečavanje automatskog pokretanja programa pri pokretanju sistema Windows.

  • Proverite da li je proizvođač objavio ažurirane verzije programa ili upravljačkog programa. Novija verzija programa možda sadrži rešenje problema.

Sprečavanje brzog isključivanja računara od strane programa ili upravljačkog programa

Da biste rešili problem možete pokušati sa nekim od sledećih zadataka:

  • Zatvorite program pre isključivanja računara. Moguće je da do problema dolazi samo ako je program pokrenut. Pokušajte da zatvorite program pre isključivanja sistema Windows, a zatim proverite da li se računar pravilno isključuje.

  • Proverite da li je proizvođač objavio ažurirane verzije programa ili upravljačkog programa. Novija verzija programa možda sadrži rešenje problema.

Ako se korišćenjem ovih opcija ne reši problem, program ili upravljački program je nekompatibilan sa sistemom Windows. Ako ste sami instalirali program ili uređaj koji više ne koristite, razmislite o uklanjanju uređaja, odnosno deinstalaciji programa ili upravljačkog programa.