Konfigurisanje Windows XP upravljanja napajanjem

Upravljanje napajanjem produžava radni vek baterije na laptop računarima i može da smanji korišćenje struje na stonim računarima. Podešava se na sledeći način:

 1. Prijavite se na svoj računar kao administrator.

 2. Kliknite na dugme Start, a zatim izaberite stavku Kontrolna tabla.

 3. Izaberite stavku Performanse i održavanje.

 4. Izaberite ikonu Opcije napajanja.

 5. U dijalogu Svojstva opcija napajanja, na kartici Šeme napajanja kliknite na padajuću listu Šeme napajanja i izaberite šemu napajanja koja najviše odgovara načinu korišćenja vašeg računara.

 6. Ako je dostupno, podesite postavke za opcije Režim pripravnosti sistema i Hibernacija sistema ako niste zadovoljni podrazumevanim izborom.

  Režim pripravnosti sistema smanjuje korišćenje napajanja kada se računar ne koristi tako što isključuje delove računara koji troše najviše energije. Potrebno je samo nekoliko sekundi da se računar pokrene iz režima pripravnosti. Hibernacija čuva programe i isključuje računar u potpunosti. Hibernacija ne koristi napajanje, ali traje par sekundi duže da se sistem vrati iz hibernacije kada želite da ponovo koristite računar.

  Ako podesite kraće vreme odlaganja pre prelaska u režim pripravnosti i hibernacije, smanjićete korišćenje napajanja, ali ćete duže čekati na pokretanje računara.

 7. Na kartici Napredno možete da podesite podrazumevano ponašanje dugmadi za napajanje na vašem računaru. Na notebook računarima možete značajno da produžite radni vek baterije tako što ćete opciju Kada spustim poklopac prenosnog računara postaviti na Režim pripravnosti.

 8. Na kartici Hibernacija potvrdite izbor u polju za potvrdu Omogući hibernaciju ako već nije izabrano.

 9. Kliknite na dugme U redu.

Opcije upravljanja napajanjem, kao što su Režim pripravnosti sistema i Hibernacija sistema predstavljaju kompromis između korišćenja napajanja i pogodnosti rada. Ako vam ne odgovara da računar prelazi u režim pripravnosti ili hibernacije, ponovite ove korake da biste povećali dužinu odlaganja ili da biste u potpunosti onemogućili te funkcije.