Neka Windows XP izgleda kako želite

Microsoft Windows XP omogućava da promenite izgled operativnog sistema. Možete da promenite sve istovremeno tako što ćete odabrati temu ili prilagoditi izgled operativnog sistema Windows XP podešavanjem individualnih postavki.

Promena teme

Teme mogu da promene svaki aspekt u izgledu vašeg računara, uključujući boje, zvukove, pokazivače i pozadinu radne površine. Da biste promenili temu, prvo pronađite neku koja vam se sviđa. Lokacija Microsoft Download Center sadrži veliki broj tema ili možete da pretražujete Veb. Nakon preuzimanja teme, instalirajte je kao i svaki drugi program. Nakon instaliranja teme, možete ručno da je promenite.

Promena teme

 1. Kliknite desnim tasterom miša na radnu površinu, a zatim izaberite stavku Svojstva.

 2. U dijalogu Svojstva prikaza izaberite karticu Teme, izaberite listu Teme, a zatim izaberite temu koju želite da koristite.

 3. Windows XP pokazuje pregled teme. Ako želite da vidite kako izgleda pregled teme, kliknite na dugme U redu. U suprotnom kliknite na dugme Otkaži.

  Nova tema se odmah primenjuje.

Promena izgleda ekrana

Teme mogu da promene svaki aspekt izgleda vašeg ekrana. Postoji mogućnost da promenite samo jednu ili dve stvari, kao što je boja prozora ili veličina fonta.

Promena izgleda operativnog sistema Windows XP

 1. Kliknite desnim tasterom miša na radnu površinu, a zatim izaberite stavku Svojstva.

 2. U dijalogu Svojstva ekrana izaberite karticu Izgled.

 3. Da biste promenili boje koje se koriste u izgledu ekrana, kliknite na listu Šema boja, a zatim izaberite novu boju.

 4. Da biste promenili veličinu teksta, otvorite padajuću listu Veličina fonta, a zatim izaberite novu veličinu.

 5. Kliknite na dugme Napredno.

 6. U dijalogu Napredni izgled kliknite na listu Stavka da biste izabrali koji aspekt izgleda želite da promenite. Tri najvažnije stavke su:

  • 3D objekti. Boja dugmadi i prozora.

  • Radna površina. Boja radne površine ako nemate sliku.

  • Aktivna naslovna traka. Boja, veličina i font naslovne trake prozora koji trenutno koristite. Možete da birate između dve različite boje.

  • Ikona. Veličina i font ikona na radnoj površini.

  • Neaktivna naslovna traka. Boja, veličina i font naslovne trake prozora koji trenutno ne koristite. Možete da birate između dve različite boje.

  • Meni. Veličina teksta u menijima.

  • Traka za pomeranje. Širina trake za pomeranje.

  • Opis alatke. Veličina teksta koji se pojavljuje kada postavite pokazivač iznad objekta.

 7. Nakon što napravite izmene u postavkama, kliknite na dugme U redu.

 8. U dijalogu Svojstva prikaza kliknite na dugme Primeni da biste testirali postavke. Kliknite na dugme Otkaži i vratite se na korak 5 da biste promenili sve postavke koje vam se ne dopadaju.

 9. Kliknite na dugme U redu da biste zatvorili dijalog Svojstva prikaza.

Ako vam dosadi nov izgled računara, uvek ponovo možete da promenite temu ili da izaberete Windows –XP temu da biste se vratili na poznatu plavu boju.