Šta to znači ako Windows nije podržan?

Nepodržana verzija operativnog sistema Windows više neće primati ispravke softvera iz usluge Windows Update. Tu spadaju bezbednosne ispravke koje pomažu u zaštiti vašeg računara od štetnih virusa, špijunskog softvera i drugog zlonamernog softvera koji mogu ukrasti vaše lične informacije. Windows Update takođe instalira najnovije ispravke softvera radi poboljšanja pouzdanosti operativnog sistema Windows – novi upravljački programi za vaš hardver i još mnogo toga.

Datumi završetka podrške

Evo datuma kada će se podrška završiti za računare koji rade pod operativnim sistemom Windows XP i Windows Vista bez najnovijih servisnih paketa:

  • Podrška za operativni sistem Windows XP je prestala 8. aprila 2014. Više informacija potražite u temi pomoći Podrška za Windows XP je ukinuta.

  • Podrška za OS Windows Vista servisni paket 1 (SP1) završila se 12. jula 2011. Da biste i dalje dobijali podršku, proverite da li ste instalirali servisni paket 2 (SP 2) za operativni sistem Windows Vista.

  • Podrška za operativni sistem Windows Vista bez ikakvih servisnih paketa završena je 13. aprila 2010. Da biste i dalje dobijali podršku, proverite da li ste instalirali SP 2 za operativni sistem Windows Vista.

Ako je vaša verzija operativnog sistema Windows još uvek podržana, trebalo bi da se postarate za to da uvek instalirate najnovije ispravke ili servisne pakete za Windows. Njih možete preuzeti i instalirati putem lokacije Windows Update.

Windows će nastaviti sa radom

Čak i ako imate nepodržanu verziju operativnog sistema Windows XP ili Windows Vista bez servisnih paketa, Windows Vista će nastaviti da se pokreće i radi kao i obično.

Sve detalje o smernicama podrške potražite u temi pomoći Najčešća pitanja u vezi sa smernicama za životni ciklus Microsoft podrške.