Izjava o privatnosti

Izjava o privatnosti za Microsoft Security Essentials

Poslednji put ažurirano: april 2013.

Korporacija Microsoft je posvećena zaštiti vaše privatnosti dok vam isporučuje softver koji vam donosi performanse, snagu i pogodnosti koje želite u ličnom radu na računaru. Ova izjava o privatnosti objašnjava mnoge prakse u prikupljanju i korišćenju podataka za Microsoft Security Essentials pomoćnik za nadogradnju (u daljem tekstu „proizvod“). Ono se ne primenjuje na druge Microsoft lokacije, proizvode ili usluge na mreži ili van mreže.

Ovaj proizvod doprinosi zaštiti računara od zlonamernog softvera (malvera) u koji spadaju virusi, špijunski softver i ostali softver koji je potencijalno štetan.

On nudi tri načina za zaštitu računara od malvera i drugog potencijalno neželjenog softvera:

  • Zaštita u realnom vremenu Ovaj proizvod vas upozorava kada malver, špijunski softver ili drugi potencijalno neželjeni softver pokuša da se instalira ili pokrene na računaru. Takođe vas upozorava kada programi pokušaju da promene važne postavke operativnog sistema Windows.

  • Opcije skeniranja. Ovaj proizvod možete koristiti za skeniranje u potrazi za pretnjama, virusima, špijunskim softverom i drugim potencijalno neželjenim softverom koji je možda instaliran na računaru, planiranje redovnih skeniranja i automatsko uklanjanje zlonamernog softvera koji se otkrije tokom skeniranja.

  • Otkrivanje. U slučaju da se na vašem računaru otkrije zlonamerni softver, automatski će biti preduzete određene radnje za uklanjanje zlonamernog softvera i zaštitu računara od moguće dodatne zaraze. Kada se zlonamerni softver automatski ukloni, proizvod će možda vratiti neke Windows postavke (kao što su podrazumevana matična stranica i dobavljač pretrage) na podrazumevanu vrednost.

Prikupljanje i upotreba ličnih informacija

Ako nam budu bile potrebne informacije koje vas lično identifikuju ili nam mogu omogućiti da vas kontaktiramo, mi ćemo ih izričito zatražiti od vas. Lične informacije koje prikupljamo od vas koristi korporacija Microsoft i njene kontrolisane podružnice i filijale radi omogućavanja funkcija koje koristite i pružanja usluga ili izvršavanja transakcija koje ste zatražili ili ovlastili, a možemo ih zatražiti i da bismo dobili više pojedinosti o povratnim informacijama koje ste nam pružili o proizvodima ili uslugama koje koristite; takođe, koriste se i za pružanje kritičnih ispravki i obaveštenja o probnim verzijama softvera ili za poboljšanje proizvoda ili usluga (na primer, za upite o greškama i anketama).

Osim na načine opisane u ovoj izjavi, lične informacije koje obezbedite neće se prenositi nezavisnim proizvođačima bez vašeg odobrenja. Povremeno unajmljujemo druga preduzeća za pružanje ograničenog broja usluga u naše ime, kao što su odgovori na pitanja korisnika o nekom proizvodu ili usluzi ili statistička analiza izveštaja. Tim preduzećima ćemo obezbediti samo one lične informacije koje su im potrebne za pružanje usluge, a njima je zabranjeno da te informacije koriste u druge svrhe.

Microsoft može pristupiti ili otkriti informacije o vama, uključujući sadržaj vaše komunikacije, da bismo: (a) postupali u skladu sa zakonom ili odazvali se zakonskim zahtevima ili procesima; (b) zaštitili prava ili vlasništvo korporacije Microsoft ili naših klijenata, uključujući primenu naših sporazuma ili smernica koje upravljaju vašim korišćenjem usluga; ili (c) ako u potpunosti verujemo da su taj pristup ili otkrivanje neophodni za zaštitu lične bezbednosti zaposlenih u korporaciji Microsoft, klijenata ili javnosti. Lične informacije možemo da otkrijemo i kao deo korporativnih transakcija, kao što je spajanje kompanija ili prodaja resursa.

Prikupljanje i korišćenje informacija o vašem računaru

Ovaj softver sadrži funkcije sa omogućenim pristupom Internetu koje prikupljaju određene standardne informacije sa računara („standardne informacije o računaru“) i šalju ih korporaciji Microsoft. Standardne informacije o računaru uključuju određene informacije o softveru i hardveru računara kao što su IP adresa, operativni sistem, softver i verzija veb-pregledača. Detalji privatnosti za svaku funkciju proizvoda navedeni u ovoj izjavi o privatnosti opisuju koje se dodatne informacije prikupljaju i kako se koriste.

Informacije koje korporacija Microsoft prikuplja ili koje joj se šalju mogu se uskladištiti i obraditi u SAD ili u nekoj drugoj zemlji u kojoj Microsoft ili njeni partneri, podružnice ili dobavljači usluga imaju objekte. Microsoft se pridržava Safe Harbor okvira koji je postavilo Ministarstvo trgovine SAD i koji se odnosi na prikupljanje, korišćenje i zadržavanje podataka iz Evropske unije, Evropskog ekonomskog prostora i Švajcarske.

Preporučene postavke

Ako odaberete preporučene postavke tokom instalacije, uključićete zaštitu u realnom vremenu, a automatsko skeniranje će se obavljati jedanput sedmično, i to nedeljom u 02:00.

Bezbednost vaših informacija

Microsoft je posvećen zaštiti bezbednosti vaših informacija. Koristimo mnoštvo bezbednosnih tehnologija i procedura da bismo zaštitili vaše informacije od neovlašćenog pristupa, korišćenja ili otkrivanja.

Za više informacija

Microsoft očekuje vaše komentare u vezi sa ovom izjavom o privatnosti. Ako imate pitanja u vezi sa ovom izjavom ili smatrate da nismo delovali u skladu sa njom, kontaktirajte nas pomoću našeg obrasca na Vebu. Ako imate tehnička pitanja ili pitanja o opštoj podršci, posetite http://support.microsoft.com da biste saznali više o ponudama Microsoft podrške.

Microsoft Privacy, Microsoft Corporation, One Microsoft Way, Redmond, Washington 98052 USA · 425-882-8080

Posebne funkcije

Kartica „Istorija“

Kako funkcioniše: Ova funkcija obezbeđuje listu svog malvera ili mogućeg malvera koje proizvod otkrije na računaru i radnji koje su izvršene kada su ti programi otkriveni. Informacije koje su prikazane na kartici „Istorija“ odnose se na stavke koje su otkrivene kod svih korisnika, a ne samo kod jednog.

Prikupljene, obrađene ili prenete informacije: Lista svog malvera ili mogućeg malvera koje proizvod otkrije na računaru, kao i radnji koje su izvršene nad tim stavkama skladište se na vašem računaru. Te liste sadrže aktivnosti proizvoda kod svih lokalnih korisnika računara. Liste se šalju korporaciji Microsoft što je deo usluge MAPS.

Izbor i kontrola: Lokalni administrator računara može da izbriše liste istorije. Prema podrazumevanim vrednostima, prikazane su sve stavke svih korisnika. Da biste prikaz svih stavki dozvolili samo administratoru računara, na kartici Postavke izaberite karticu Napredno, a zatim opozovite izbor u polju za potvrdu „Dozvoli prikaz svih rezultata istorije svim korisnicima“.

Microsoft Update

Kako funkcioniše: Proizvod uključuje automatsko ažuriranje preko usluga Windows Update i Microsoft Update kako bi vaš računar dobijao aktuelne ispravke operativnog sistema Windows i ostalog softvera korporacije Microsoft. To znači da će ova promena uticati na svaki softver koji koristi usluge Windows i Microsoft Update. Microsoft Update je neophodna usluga koja proizvodu obezbeđuje ispravke o definicijama pretnji najnovijeg malvera.

Prikupljene, obrađene ili prenete informacije: Više informacija o uslugama Windows Update i Microsoft Update potražite u izjavi o privatnosti za usluge ažuriranja http://go.microsoft.com/fwlink?LinkID=76234.

Izbor i kontrola:Windows Update i Microsoft Update uključuju se prema podrazumevanim vrednostima kako bi vam bile obezbeđene aktuelne ispravke vezane za softver i potpise virusa. Ako kasnije budete hteli da isključite ispravke, to možete da uradite u postavkama operativnog sistema Windows. Da biste saznali kako to da uradite, pogledajte izjavu o privatnosti za usluge ažuriranja na adresi http://go.microsoft.com/fwlink?LinkID=76234.

Automatsko skeniranje na prisustvo malvera

Kako funkcioniše: Ovaj proizvod sadrži funkciju automatskog skeniranja koja skenira vaš računar i upozorava vas o eventualnom otkrivenom malveru. Na kartici „Postavke“ možete da uključite ili isključite automatsko skeniranje i promenite učestalost i tip skeniranja. Možete odabrati i radnje koje će se automatski primenjivati na softver koji proizvod otkrije tokom planiranog skeniranja. Kod ozbiljnih i visokorizičnih pretnji, podrazumevano i automatski će biti preduzete određene radnje za uklanjanje zlonamernog softvera i zaštitu računara od moguće dodatne zaraze. Kada se zlonamerni softver automatski ukloni, proizvod će možda vratiti neke Windows postavke (kao što su podrazumevana matična stranica i dobavljač pretrage) na podrazumevanu vrednost. Kod srednje i niskorizičnih pretnji, od vas će biti zatraženo da preduzmete neku radnju. Da biste izmenili radnje koje se preduzimaju kod tih pretnji, pogledajte odeljak „Izbor i kontrola“ koji sledi.

Prikupljene, obrađene ili prenete informacije: Lista svog malvera ili mogućeg malvera koje proizvod otkrije na računaru, kao i radnji koje su izvršene nad tim stavkama skladište se na vašem računaru. Te liste sadrže aktivnosti proizvoda kod svih lokalnih korisnika računara. Liste se šalju korporaciji Microsoft što je deo usluge MAPS.

Izbor i kontrola: Iako se ne preporučuje, na kartici „Postavke“ možete da isključite automatsko skeniranje. Uz to, na tabli „Postavke“ možete da konfigurišete radnje koje se preduzimaju za svaki nivo pretnje.

Zaštita u realnom vremenu

Kako funkcioniše: Funkcija zaštite u realnom vremenu kod ovog proizvoda vas upozorava kada virusi, špijunski softver ili drugi potencijalno neželjeni softver pokuša da se instalira ili pokrene na računaru. Kod ozbiljnih i visokorizičnih pretnji, podrazumevano i automatski će biti preduzete određene radnje za uklanjanje zlonamernog softvera i zaštitu računara od moguće dodatne zaraze. Kada se zlonamerni softver automatski ukloni, proizvod će možda vratiti neke Windows postavke (kao što su podrazumevana matična stranica i dobavljač pretrage) na podrazumevanu vrednost. Kod srednje i niskorizičnih pretnji, od vas će biti zatraženo da preduzmete neku radnju. Da biste izmenili radnje koje se preduzimaju kod tih pretnji, pogledajte odeljak „Izbor i kontrola“ koji sledi.

Prikupljene, obrađene ili prenete informacije: Lista svog malvera ili mogućeg malvera koje proizvod otkrije na računaru, kao i radnji koje su izvršene nad tim stavkama skladište se na vašem računaru. Te liste sadrže aktivnosti proizvoda kod svih lokalnih korisnika računara. Liste se šalju korporaciji Microsoft što je deo usluge MAPS.

Izbor i kontrola: Iako se ne preporučuje, na kartici „Postavke“ možete da isključite zaštitu u realnom vremenu. Uz to, na tabli „Postavke“ možete da konfigurišete radnje koje se preduzimaju za svaki nivo pretnje.

Proširenje ljuske

Kako funkcioniše: Proširenje ljuske je alatka za skeniranje koja vam omogućava da izaberete pojedinačne datoteke ili fascikle koje će proizvod skenirati.

Prikupljene, obrađene ili prenete informacije: Lista svog malvera ili mogućeg malvera koje proizvod otkrije na računaru, kao i radnji koje su izvršene nad tim stavkama skladište se na vašem računaru. Te liste sadrže aktivnosti proizvoda kod svih lokalnih korisnika računara. Liste se šalju korporaciji Microsoft što je deo usluge MAPS.

Izbor i kontrola: Funkcija proširenja ljuske je ručna alatka koju možete da koristite po izboru.

Microsoft Active Protection Service (MAPS)

Čemu služi ova funkcija: Microsoft Active Protection Service (MAPS) može da vam pomogne da bolje zaštitite računar tako što automatski preuzima nove potpise za novootkriveni malver i prati bezbednosni status računara. MAPS prijavljuje malver i druge oblike potencijalno štetnog softvera, kao i greške do kojih je došlo unutar proizvoda korporaciji Microsoft. Ako MAPS izveštaj sadrži detalje o malveru ili potencijalno štetnom softveru koji proizvod može da ukloni, MAPS će preuzeti najnoviji potpis za reagovanje. MAPS takođe može da nađe i tzv. lažno pozitivne rezultate (gde se ispostavlja da nešto što je najpre prepoznato kao malver nije malver) i da ih otkloni.

Prikupljene, obrađene ili prenete informacije: Ova funkcija šalje izveštaje o greškama, malveru i potencijalno neželjenom softveru korporaciji Microsoft. Ti izveštaji uključuju informacije o datotekama ili aplikacijama o kojima je reč, kao što su imena datoteka, šifrovana heš vrednost, dobavljač, veličina i oznake datuma. Pored toga, MAPS će možda prikupljati i pune URL adrese koje upućuju na poreklo datoteke i koje povremeno mogu da sadrže i lične informacije, kao što su termini za pretragu ili podaci uneti u obrasce. Uz to, MAPS može da prikupi IP adrese na koje se povezuje potencijalni malver. Izveštaji takođe mogu da obuhvataju radnje koje ste primenili kada vas je proizvod obavestio o otkriću softvera. MAPS izveštaji sadrže te informacije da bi Microsoft lakše izmerio efikasnost proizvoda u uklanjanju malvera i potencijalno neželjenog softvera.

Ako su na vašem računaru omogućeni i proizvod i MAPS, MAPS izveštaji će se automatski slati korporaciji Microsoft ukoliko proizvod:

  • otkrije softver ili promene na računaru koje je izvršio softver čija rizičnost još uvek nije analizirana;

  • preduzme neku radnju nad malverom (u sklopu automatskog oporavka) kada ga otkrije;

  • dovrši planirano skeniranje i primeni radnje na softver koji otkrije, a u skladu sa postavkama; ili

  • naiđe na grešku ili neki drugi problem.

Ako MAPS prijavi novi malver koji proizvod može da ukloni korporaciji Microsoft, na vaš računar će automatski biti preuzeti novi potpisi koji vam omogućavaju bržu reakciju u zaštiti računara od mogućih pretnji.

Microsoft koristi izveštaje o greškama da bi proizvod radio po planu, tj. da bi štitio vaš računar od potencijalnih pretnji.

Zajednici MAPS možete se pridružiti kao osnovni ili napredni član. Prema podrazumevanim vrednostima, dobijate osnovno članstvo. Izveštaji osnovnog člana sadrže informacije koje su opisane u ovom odeljku. Ako ste napredni član, izveštaji su opsežniji i povremeno mogu sadržati lične informacije, na primer, putanje datoteka i delimične prikaze stanja memorije. Ti izveštaji, kao i izveštaji drugih korisnika proizvoda koji učestvuju u zajednici MAPS, pomažu našim istraživačima da brže otkriju nove pretnje. Nakon toga se kreiraju definicije malvera za aplikacije koje ispunjavaju kriterijume analize, a ažurirane definicije postaju dostupne svim korisnicima putem usluge Windows Update.

Da bi se zaštitila vaša privatnost, izveštaji koji se šalju korporaciji Microsoft su šifrovani.

Kako bi se neki tipove zaraženosti malverom lakše otkrili, proizvod redovno šalje MAPS-u informacije o bezbednosnom statusu vašeg računara. Tu spadaju informacije o bezbednosnim postavkama računara, kao i datoteke evidencije koje opisuju upravljačke programe i ostali softver koji se učitavaju prilikom podizanja sistema na računaru. Pored toga, šalje se i jedinstveni broj koji identifikuje vaš računar.

Korišćenje informacija: MAPS izveštaji koriste se za poboljšavanje Microsoft softvera i usluga. Izveštaji se takođe mogu koristiti u statističke svrhe, za testiranje ili analizu i generisanje definicija. Izveštajima mogu pristupiti samo zaposleni u korporaciji Microsoft, preduzeća sa kojima ona ima ugovorenu saradnju, partneri i prodavci kojima su izveštaji potrebni iz poslovnih razloga. MAPS ne prikuplja lične informacije namerno. U slučaju da MAPS prikupi lične informacije, Microsoft te informacije ne koristi za vašu identifikaciju ili kontakt sa vama.

Izbor i kontrola: Možete da birate tip članstva u MAPS zajednici (osnovno ili napredno) tako što ćete u bilo kom otvoriti karticu „Postavke“ u okviru proizvoda. Imajte na umu da MAPS radi samo ako je proizvod aktiviran na vašem računaru.

U slučaju nadogradnje proizvoda, Microsoft će poštovati vaše postavke dok ih ne promenite.

Automatsko probno slanje

Kako funkcioniše: Proizvod sadrži funkcionalnost koja može da prepozna pojedine datoteke kao potencijalno neželjene i može da zahteva dodatne informacije radi procene. Kao što je opisano u nastavku, ova funkcija će automatski poslati takve datoteke i neće vam postavljati pitanja ako je takva radnja preporučena.

Prikupljene, obrađene ili prenete informacije: Ova funkcija šalje određene datoteke sa vašeg računara za koje proizvod posumnja da mogle da budu potencijalno neželjeni softver. Izveštaj se koristi za dalju analizu. Ti izveštaji mogu da uključuju informacije o datotekama ili aplikacijama o kojima je reč, kao što su imena datoteka, šifrovana heš vrednost, dobavljač, veličina i oznake datuma. Izveštaji takođe mogu da obuhvataju radnje koje ste primenili kada vas je proizvod obavestio o otkriću softvera.

Probni izveštaji mogu automatski da se šalju korporaciji Microsoft ako proizvod otkrije softver ili promene na vašem računaru koje je izvršio softver čija rizičnost još uvek nije analizirana i ako su sledeće funkcije omogućene:

  • Automatsko prosleđivanje uzoraka

  • MAPS

Microsoft koristi izveštaje sa prosleđenim uzorcima da bi proizvod radio po planu, tj. da bi štitio vaš računar od potencijalnih pretnji.

Da bi se zaštitila vaša privatnost, izveštaji koji se šalju korporaciji Microsoft su šifrovani.

Korišćenje informacija: prosleđivanje uzoraka koristi se za poboljšavanje Microsoft softvera i usluga. Izveštaji se takođe mogu koristiti u statističke svrhe, za testiranje ili analizu i generisanje definicija. Izveštajima mogu pristupiti samo zaposleni u korporaciji Microsoft, preduzeća sa kojima ona ima ugovorenu saradnju, partneri i prodavci kojima su izveštaji potrebni iz poslovnih razloga. Izveštaji sa prosleđenim uzorcima ne prikupljaju lične informacije namerno. U slučaju da izveštaji sa prosleđenim uzorcima prikupe lične informacije, Microsoft te informacije ne koristi za vašu identifikaciju ili kontakt sa vama.

Izbor i kontrola: kada prvi put instalirate program, tokom procesa konfigurisanja ćete podrazumevano i automatski biti upisani za ovu funkciju. Da biste se isključili, možete da poništite izbor u polju „Uključi automatsko podnošenje uzoraka“ tokom instalacije, ili da se kasnije isključite u postavkama proizvoda. Da biste isključili ovu funkciju, u okviru proizvoda otvorite karticu „Postavke“, na traci koja se nalazi sa leve strane izaberite stavku „Napredne opcije“, a zatim poništite izbor u polju „Automatski šalji uzorke datoteka ako su potrebne dodatne analize“. Automatsko slanje uzoraka radi samo ako je proizvod aktiviran na vašem računaru, a vi ste osnovni ili napredni član MAPS zajednice.

Tokom nadogradnje, od vas može biti zatraženo da se izjasnite da li želite da uključite automatsko slanje uzoraka. Microsoft će poštovati vaše postavke dok ih ne promenite.

Program za unapređenje na osnovu korisničkog iskustva

Kako funkcioniše: Program za unapređenje na osnovu korisničkog iskustva („CEIP“) prikuplja osnovne informacije o konfiguraciji hardvera i načinu na koji koristite naš softver i usluge kako bi prepoznao tendencije i obrasce korišćenja. CEIP takođe prikuplja vrste i broj grešaka na koje nailazite, podatke o performansama softvera i hardvera, kao i o brzini usluga. Nećemo prikupljati vaše ime, adresu i druge kontakt informacije.

Prikupljene, obrađene ili prenete informacije: Više informacija o informacijama koje CEIP prikuplja, obrađuje ili prenosu potražite u izjavi o privatnosti za na adresi http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=52097.

Korišćenje informacija: Ove informacije koristimo za poboljšanje kvaliteta, pouzdanosti i performansi Microsoft softvera i usluga.

Izbor/kontrola: CEIP je podrazumevano isključen. Tokom instalacije će vam biti ponuđeno učešće u programu CEIP. Ako odlučite da učestvujete, a zatim se predomislite, u svakom trenutku možete da isključite CEIP tako što ćete koristiti izvršni dijalog za istupanje iz programa CEIP. U meniju „Pomoć“ otvorite vezu „Program za unapređenje na osnovu korisničkog iskustva“ i izaberite opciju „Ne pridružuj se“.