Promena rezolucije ekrana

Rezolucija ekrana odnosi se na jasnoću teksta i slika koji se prikazuju na ekranu. Pri višim rezolucijama, na primer 1600 x 1200 piksela, stavke izgledaju oštrije. One takođe izgledaju manje, tako da na ekran može da stane više stavki. Pri nižim rezolucijama, na primer 800 x 600 piksela, na ekran staje manje stavki, ali one izgledaju veće.

Rezolucija koju možete da koristite zavisi od rezolucija koje podržava monitor. CRT monitori obično prikazuju rezoluciju od 800 × 600 ili 1024 × 768 piksela. LCD monitori, koji se nazivaju i monitori sa ravnim ekranom, i ekrani laptop računara često podržavaju više rezolucije. Što je monitor veći, obično je i rezolucija koju podržava viša. Mogućnost povećanja rezolucije ekrana zavisi od veličine i mogućnosti monitora i tipa grafičke kartice koju imate.

Slika radne površine pri visokoj rezoluciji ekrana
Tekst i slike su oštriji, ali manji pri višim rezolucijama ekrana.
Slika radne površine pri niskoj rezoluciji ekrana
Tekst i slike su veći, ali često manje oštri pri nižim rezolucijama ekrana.

Promena rezolucije ekrana

  1. Otvorite rezoluciju ekrana tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, a zatim u odeljku Izgled i personalizacija kliknuti na vezu Podešavanje rezolucije ekrana.

  2. Izaberite padajuću listu pored stavke Rezolucija, pomerite klizač na željenu rezoluciju, a zatim kliknite na dugme Primeni.

  3. Kliknite na dugme Zadrži da biste koristili novu rezoluciju ili kliknite na dugme Vrati da biste se vratili na prethodnu rezoluciju.

Slika opcija rezolucije u okviru stavke „Rezolucija ekrana“
Stavka „Rezolucija ekrana“ na kontrolnoj tabli prikazuje preporučenu rezoluciju za vaš monitor.

Osnovna rezolucija

LCD monitori, uključujući ekrane laptop računara, obično najbolje funkcionišu sa osnovnom rezolucijom. Ne morate da podešavate monitor da radi sa ovom rezolucijom, ali se to obično preporučuje da bi se osigurao najoštriji mogući prikaz teksta i slika. LCD monitori obično mogu da imaju dva oblika: sa standardnom proporcijom širine i visine od 4:3 ili sa odnosom širokog ekrana od 16:9 ili 16:10. Monitor širokog ekrana ima širi oblik i rezoluciju od monitora sa standardnim odnosom.

Ako niste sigurni u to koja je osnovna rezolucija vašeg monitora, pogledajte uputstvo za proizvod ili posetite Veb lokaciju proizvođača. Evo tipičnih rezolucija za neke od popularnih veličina ekrana:

  • 19-inčni ekran (standardni odnos): 1280 x 1024 piksela

  • 20-inčni ekran (standardni odnos): 1600 x 1200 piksela

  • 22-inčni ekran (široki ekran): 1680 x 1050 piksela

  • 24-inčni ekran (široki ekran): 1900 x 1200 piksela

Više informacija potražite u odeljku Dobijanje najboljeg prikaza na monitoru.

Napomene

  • Promena rezolucije ekrana je vidljiva svim korisnicima koji se prijavljuju na računar.

  • Kada monitor podesite na rezoluciju ekrana koju on ne podržava, ekran će postati crn na nekoliko sekundi dok se monitor ne vrati na originalnu rezoluciju.