koristite svoju Veb kameru za oživljavanje razmene trenutnih poruka

Napisao Endi Majers

Detetovi prvi koraci su poseban trenutak za svakog roditelja, ali nažalost male su šanse da tome prisustvujemo mi koji radimo od devet do pet. Kad bolje razmislim, postoji mnogo životnih iskustava koje mi radoholičari jednostavno propuštamo dok smo po ceo dan zakucani za računar. Ne mogu da se setim koliko puta me je supruga zvala na mobilni telefon pokušavajući uzaludno da bi prepriča svakodnevne dogodovštine našeg jednogodišnjeg sina. Tu bi Veb kamere bile od koristi. Kada se upare sa uslugom za razmenu trenutnih poruka kao što je Windows Live Messenger, Veb kamere mogu obezbediti iznenađujuće vredne razgovore sa onima do kojih vam je stalo, čak i kada ste zaglavljeni na poslu.

Slika Veb kamere
Tipična Veb kamera

Ja nisam baš upoznat sa Veb kamerama. Zapravo, pre samo nekoliko meseci, pomisao na razgovor sa porodicom na računaru sa gledanjem video feeda delovala mi je kao tehnologija koju bih prihvatio zajedno sa letećim automobilima i robotima koji kose travu. A eto me danas, pravim smešne grimase sinu i gledam ga kako uči da hoda – sve sa svog stola u kancelariji.

Slika Windows Live Messenger video ćaskanja u toku
„Vidi me, tata!“

Budućnost je sada

Možda ste potpuno zadovoljni trenutnim podešavanjem razmene trenutnih poruka. Ili, ako ste kao ja, ne možete pristati na kupovinu još jednog pribora za računar. Evo šta me je stvarno ubedilo da isprobam Veb kamere: jeftine su. Ne tako davno, praktično ste morali da izvadite još jednu hipoteku da biste kupili Veb kameru, a kvalitet je bio jedva prolazan. Danas čak i Veb kamera visoke definicije ne mora da vam isprazni novčanik. A ako imate Windows Live Messenger (koji je besplatan), podešavanje i pokretanje Veb kamere je potpuno jednostavno. Pratite ova tri jednostavna koraka da biste počeli da ćaskate kao da je 2009.:

Prikaži sve

1. korak: Nabavite Veb kameru

Najteži deo oko nabavke Veb kamere jeste izbor one koju ćete kupiti. Danas su dostupne razne kamere od tri velika proizvođača Veb kamera – Logitech, Creative i Microsoft – sa cenama u opsegu od 20 do 100 dolara. Kada pronađete onu koja vam odgovara, pokušajte da potražite specifikacije i kritike klijenata na Vebu da biste imali dobar uvid u mogućnosti Veb kamere. U najvećem broju slučajeva dobićete ono šta ste platili, ali neke Veb kamere su jednostavno bolje od ostalih. Evo nekih pitanja koje treba postaviti prilikom kupovine Veb kamere:

Imam li već Veb kameru na laptop računaru? Mnogi laptop računari danas dobijaju se sa ugrađenom Veb kamerom i mikrofonom, a ponekad ih je teško videti. Proverite da li vaš laptop ima Veb kameru tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, kliknuti desnim tasterom miša na stavku Računar, izabrati stavku Upravljanje, izabrati stavku Upravljač uređajima (u levom oknu) i potražiti uređaj na listi. (On se može nalaziti u okviru Uređaji za obradu slika.)

Kakav je kvalitet video zapisa? Ako ne možete da podnesete isprekidani, pikselizovani video, moraćete da odvojite malo više para za kvalitetniju kameru. Prilikom provere specifikacija Veb kamere, dobro obratite pažnju na rezoluciju piksela (primer: 640 x 480) i okvire u sekundi (primer: 30 o/s). Ako tražite izuzetno kvalitetnu Veb kameru, uverite se da ona može da snima HD video.

Može li da snima fotografije? Većina Veb kamera na tržištu može da snima fotografije pored video zapisa. Proverite rezoluciju snimka Veb kamere – savremeniji modeli obično mogu da snime fotografije sa 8 megapiksela.

Da li ima ugrađeni mikrofon? Ako želite da iskusite pravi video poziv i dodate govor u sesiju ćaskanja, najlakše rešenje je da pronađete Veb kameru sa ugrađenim mikrofonom. Možda se na Veb kameri ne vidi da li ima mikrofon ili ne i zato pročitajte sitno kucana slova da biste se uverili.

Da li je kompatibilna sa mojim trenutnim podešavanjem? Većina Veb kamera na tržištu će funkcionisati sa glavnim alatkama za razmenu trenutnih poruka kao što su Windows Live Messenger, Yahoo! Messenger ili AOL Instant Messenger. Ako koristite stariju verziju operativnog sistema Windows, treba da se uverite da je Veb kamera kompatibilna pre nego što je kupite.

Mnoge Veb kamere – čak i prosečni modeli – nude neke dobre dodatne funkcije da bi bile primamljivije. Na poslu koristim Microsoft LifeCam VX-3000 koja košta oko 30 dolara. Stara je nekoliko godina i ni po čemu nije savremena Veb kamera, ali ima ugrađen mikrofon, kao i dugme za brzo pozivanje koje će aktivirati poziv u programu Windows Live Messenger. A ako ste popili previše kafe i ne drži vas mesto, možete uključiti praćenje lica, funkciju koja omogućava Veb kameri da automatski prati vaše lice. (Da biste saznali više, posetite Microsoft LifeCam VX-3000 Veb lokaciju. ) Kod kuće koristim Xbox LIVE Vision kameru. Ova Veb kamera je namenjena za korišćenje uz Xbox 360, ali dobro funkcioniše sa mojim starim računarom koji radi pod operativnim sistemom Windows XP. Ovaj model je veoma jednostavan, ali obavlja svoj posao.

2. korak: Nabavite klijent za razmenu trenutnih poruka

Postoji mnogo izbora prilikom biranja klijenta za razmenu trenutnih poruka, ali za razliku od Veb kamera, većina njih je besplatno. Ako koristite Windows 7, Windows Live Messenger je dobar izbor: naširoko je prihvaćen, kompatibilan je sa gotovo svakom Veb kamerom i omogućava vam da se povežete sa prijateljima koji koriste Messenger ili Yahoo! Messenger. Da biste instalirali Messenger, idite na Windows Live Messenger Veb lokaciju i pratite uputstva za preuzimanje najnovije verzije.

Kada pokrenete Messenger, sve što vam je potrebno jeste Windows Live nalog da biste se prijavili i počeli sa ćaskanjem. (Ako već imate Windows Live Hotmail ili Microsoft Passport nalog, oba će podjednako dobro funkcionisati.)

3. korak: Povežite je i započnite poziv!

Sada kada imate Veb kameru i uslugu razmene trenutnih poruka, vreme je da ih povežete. Kao i većina Veb kamera koje su dostupne danas, moja LifeCam VX-3000 se povezuje sa računarom putem USB slota i zahteva upravljački program da bi se pokrenula. (Upravljački program je obično uključen na instalacionom CD-u koji se dobija uz Veb kameru ili ga možete preuzeti sa Veb lokacije proizvođača.) Ako je softver ispravno instaliran, sve ostalo će biti lako.

Pratite ove korake da bi Veb kamera počela sa radom:

  1. Kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, otkucajte Windows Live Messenger u polju za pretragu i sa liste rezultata pretrage izaberite stavku Windows Live Messenger‍‍.
  2. Prijavite se pomoću svog Windows Live naloga.

  3. U glavnom prozoru programa Messenger izaberite meni Alatke i izaberite stavku Konfigurisanje zvuka i videa.

  4. Sledite uputstva na ekranu. Ako vidite protok video feeda sa Veb kamere, uspeli ste!

Sa jednom kamerom podešenom na poslu i drugom kod kuće, sačekao sam da se moja supruga pojavi na mreži, kliknuo dvaput na njeno ime na Messenger spisku kontakata i kliknuo na dugme Video. Nakon kratkog rešavanja problema (pogledajte ispod), proveo sam malo kvalitetnog vremena sa svojom porodicom.

Rešavanje problema

Ako imate problema sa pokretanjem Veb kamere, evo nekih stvari koje možete proveriti:

Da li imate najnoviji upravljački program? Ako ste instalirali upravljački program koji se dobija na disku uz Veb kameru ili ako je upravljački program automatski instaliran kada ste je povezali sa računarom, možda ćete ipak morati da posetite Veb lokaciju proizvođača da biste pronašli najnoviju verziju.

Da li imate Internet vezu širokog propusnog opsega? Većina Veb kamera konfigurisana je da radi preko Veba sa Internet vezom širokog propusnog opsega. Ako koristite pozivnu vezu, verovatno ćete naići na probleme.

Da li je vaš računar iza zaštitnog zida? Evo problema na koji sam naišao prilikom podešavanja Veb kamere. Ako je računar iza zaštitnog zida i imate problema sa pokretanjem video ćaskanja u programu Messenger, zaštitni zid je najverovatnije krivac. Za moguća rešenja posetite lokaciju Zaštitni zid: najčešća pitanja.

Da li su drugi programi pokrenuti u pozadini? Ako nailazite na probleme sa performansama Veb kamere (kao što su isprekidani pokreti ili zvuk koji nije sinhronizovan sa video zapisom), pokušajte da zatvorite programe koje ne koristite.

Nemojte se plašiti Veb kamere

Setite se prethodnih 10 godina i shvatićete da su Veb kamere zaista napredovale. Preduzeća danas koriste Veb kamere za korporativnu komunikaciju; obdaništa ih koriste da bi omogućili roditeljima da prate svoju decu; univerziteti održavaju predavanja putem Veb kamere širom sveta. Nakon samo nekoliko sedmica sa Veb kamerom zakačenom za monitor računara, iskreno ne mogu da zamislim da je nemam. Znatno je poboljšala način na koji razgovaram sa porodicom i prijateljima u toku radnog dana. Naravno, potrebno je malo truda da se ona podesi, a ako osoba sa kojom želite da razgovarate nema Veb kameru, ne vredi vam baš mnogo. Ali ovih dana Veb kamere su svuda – mnoge osobe ih imaju ugrađene u laptop računarima i nisu ni svesne toga! A verujte mi, kada sami iskusite video ćaskanje, vaša razmena trenutnih poruka nikada neće biti ista.

Osnovni podaci o autoru

Slika kolumniste Endija Majersa

Endi Majers je pisac u Windows timu u korporaciji Microsoft. On dolazi iz industrije video igara u kojoj je radio kao novinar i autor knjiga o strategijama. U slobodno vreme svira i snima muziku sa različitim bendovima.Imate komentar za ovog kolumnistu? Unesite svoje komentare pomoću alatke ispod. (Videćete polje za komentar kada kliknete na neko od dugmadi ispod.) Imajte na umu da, iako kolumnista čita vaše komentare, nije moguće uvek odgovoriti zbog velike količine materijala.