Nadogradnja sa operativnog sistema Windows XP na operativni sistem Windows 7


Posebno preporučujemo da odštampate ovo uputstvo. Računar će se ponovo pokrenuti u toku procesa instalacije operativnog sistema Windows 7, tako da će vam odštampana kopija pomoći da sledite korake ukoliko ne budete mogli da se vratite na ovu Veb stranicu.

Pogledajte ovaj video zapis da biste saznali više o nadogradnji sa operativnog sistema Windows XP na Windows 7. (3:07)

Uvod

Da biste nadogradili računar sa Windows XP na Windows 7, morate izabrati opciju Prilagođeno tokom instaliranja operativnog sistema Windows 7. Prilagođena instalacija ne čuva programe, datoteke ni postavke. Zbog toga se ona ponekad naziva i „čista“ instalacija.

Prilagođena instalacija je složenija i njeno dovršavanje ponekad može da potraje nekoliko sati. Kreirali smo ovo uputstvo u pet koraka da bismo vas vodili kroz ceo proces korak-po-korak.

Šta je potrebno

  • Spoljni čvrsti disk. Moraćete da premestite datoteke sa računara pre instaliranja operativnog sistema Windows 7. Da bi ovo bilo jednostavnije, preporučujemo da preuzmete besplatan program koji se zove „Jednostavan prenos Windows postavki i datoteka“ i da nabavite spoljni čvrsti disk. Oni su dostupni u prodavnicama elektronike i kancelarijske opreme i obezbeđuju jednostavan način za dodavanje dodatnog prostora za skladištenje na računaru.

  • Originalni instalacioni diskovi ili instalacione datoteke za programe koje želite da koristite sa operativnim sistemom Windows 7. Posle instaliranja operativnog sistema Windows 7 moraćete ponovo ručno da instalirate sve programe. Kada pokrenete program „Jednostavan prenos Windows postavki i datoteka “, dobićete izveštaj koji navodi programe koje trenutno koristite sa operativnim sistemom Windows XP.

32-bitni ili 64-bitni: Koja verzija operativnog sistema Windows 7 treba da se instalira?

Diskovi za instalaciju 32-bitnog i 64-bitnog sistema uključeni su u paket operativnog sistema Windows 7. Veina 64-bitnih operativnih sistema može da rukuje velikom količinom memorije – obično 4 gigabajta (GB) radne memorije (RAM) ili više – efikasnije nego 32-bitni operativni sistemi. Međutim, nisu svi računari kompatibilni sa 64-bitnom tehnologijom. Više informacija potražite u odeljku 32-bitni i 64-bitni Windows: najčešća pitanja“.

Verovatno će vam trebati 32-bitna verzija, ali da biste se uverili, kliknite desnim tasterom miša stavkuMoj računar i izaberite stavku Svojstva.

  • Ako stavka „x64 izdanje“ nije navedena, koristite 32-bitnu verziju operativnog sistema Windows XP. 1. korak ovog uputstva će vam pokazati kako se pokreće Windows 7 savetnik za nadogradnju koji vam može reći da li računar može da pokrene 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows 7.

  • Ako je stavka „x64 izdanje“ navedena u okviru Sistem, koristite 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows XP i možete da pokrenete 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows 7.

Sledeće:Preuzmite i pokrenite Windows 7 savetnik za nadogradnju.

ID proizvoda: MSW700004