OneDrive za Mac: najčešća pitanja

Slede odgovori na neka najčešća pitanja o korišćenju OneDrive aplikacije za Mac. Nabavite besplatnu aplikaciju.

Pogledajte sistemske zahteve. Preuzimanje aplikacije znači da se slažete sa Microsoft ugovorom o pružanju usluga i izjavom o privatnosti. Ovaj softver takođe može automatski da preuzima i instalira ispravke.

Prikaži sve

Koja je funkcija fascikle OneDrive?

Kada instalirate OneDrive aplikaciju za Mac, na taj način ćete na Mac računar preuzeti primerak aplikacije OneDrive koji se smešta u fasciklu OneDrive. Ta fascikla se sinhronizuje sa uslugom OneDrive. Ako dodate, promenite ili izbrišete neku datoteku ili fasciklu na lokaciji OneDrive, ona se dodaje, menja ili briše u fascikli OneDrive i obratno.

Za automatsko otpremanje datoteka u OneDrive dovoljno je da kopirate ili premestite te datoteke u fasciklu OneDrive koristeći programFinder ili ih sačuvate u fasciklu OneDrive u okviru same aplikacije. Datoteke koje otpremate na ovaj način mogu da imaju najviše 10 GB. Ako imate instaliranu aplikaciju OneDrive na drugim računarima, datoteke će automatski biti dodate i u OneDrive fascikle koje se nalaze na njima.

Program Finder možete da koristite i za preimenovanje i brisanje datoteka, kreiranje novih fascikli i premeštanje datoteka u okviru fascikle OneDrive. Promene će automatski biti unete u OneDrive i na ostale računare na kojima je instalirana aplikacija OneDrive.

Savet

  • Da biste rotirali fotografije u usluzi OneDrive, otvorite ih u programu „Preview“, rotirajte ih, a zatim ih tako sačuvajte. Fotografije će automatski biti ažurirane u usluzi OneDrive.

  • Ako koristite veliki prostor za skladištenje u usluzi OneDrive, možda će vam biti potrebno puno vremena za preuzimanje svih datoteka kada prvi put instalirate aplikaciju OneDrive. Da biste dobili savete za maksimalno uvećanje brzine prenosa, pogledajte temu pomoći Maksimalne brzine otpremanja i preuzimanja.

Da li je potrebno da instaliram aplikaciju OneDrive na svim svojim računarima?

Ne. Ako vam nisu potrebne sve datoteke iz usluge OneDrive na računaru, i dalje možete da radite u usluzi OneDrive na njemu ako posetite veb-lokaciju OneDrive.

Zašto moram da potvrdim fasciklu OneDrive na svom Mac računaru?

OneDrive poštuje preporuke kompanije Apple da aplikacije za Mac OS X treba da imaju sandbox zaštitu. Zahvaljujući njoj, aplikacija OneDrive će pristupati samo neophodnim datotekama na Mac računaru. To znači da moramo da vas zamolimo da potvrdite lokaciju OneDrive fascikle. Ako izaberete bilo koju fasciklu izuzev aktuelne OneDrive fascikle, moraćete ponovo da obavite konfigurisanje i preuzmete svoj sadržaj iz usluge OneDrive. Da biste saznali više o sandbox okruženju za aplikacije, pretražite Veb lokaciju kompanije Apple.

Kako da prikažem ili sakrijem aplikaciju OneDrive u oblasti „Dock“?

Ikona aplikacije OneDrive je podrazumevano sakrivena. Da biste je prikazali u oblasti „Dock“, u odeljku „Preferences“ potvrdite izbor u polju Hide Dock icon.

Da li mogu da odaberem fascikle iz svoje fascikle OneDrive koje ne želim da sinhronizujem na Mac računaru?

Da. Kada prvi put konfigurišete OneDrive, izaberite opciju Odaberite fascikle za sinhronizaciju. Ako niste ovo uradili kada ste konfigurisali OneDrive, možete to da uradite u okviru odeljka „Željene opcije“:

  1. Kliknite na ikonu OneDrive (Ikona OneDrive) na traci sa menijima.
  2. Izaberite stavku Željene opcije, izaberite karticu Odabir fascikli, a zatim izaberite opciju Odaberi fascikle.

Za svaku fasciklu važi pravilo da možete da odaberete ono što želite da sinhronizujete u njoj: čitav njen sadržaj, pojedinačne fascikle, kao i datoteke koje se ne nalaze ni u jednoj potfascikli u okviru nje. Ako odlučite da sinhronizujete samo pojedine stavke, nove stavke koje dodajete u fasciklu OneDrive na Mac računaru će biti sinhronizovane sa onima u usluzi OneDrive, ali stavke koje dodajete sa veb-lokacije OneDrive ili sa drugih uređaja neće biti sinhronizovane sa onima na Mac računaru ukoliko se ne nalaze u fasciklama koje ste odabrali za sinhronizaciju. Ako odlučite da zaustavite sinhronizovanje fascikli na Mac računaru, one će biti izbrisane iz fascikle OneDrive na tom računaru, ali će ostati u usluzi OneDrive.

Napomena

  • Ne možete da odaberete pojedinačne datoteke koje želite da sinhronizujete, niti da za sinhronizaciju odaberete datoteke ili fascikle koje je neko delio sa vama.

Da li mogu da menjam ime ili lokaciju OneDrive fascikle?

Trenutno ne možete. Ako koristite program Finder za preimenovanje ili premeštanje fascikle OneDrive, OneDrive će prestati da funkcioniše.

Da li mogu da koristim OneDrive za dopremanje datoteka i fascikli na Mac računaru koje nisu sačuvane u OneDrive fascikli?

Ne. Funkcija dopremanja datoteka je dostupna samo na PC računarima. To takođe znali da ne možete da strimujete video zapise sa Mac računara na veb-lokaciji OneDrive.

Da li mogu da promenim nalog koji koristim za OneDrive?

Nalog koji koristite za OneDrive možete da promenite, ali fasciklu ne možete da koristite preko nekoliko naloga odjednom. Da biste promenili nalog koji koristite za OneDrive, na traci sa menijima izaberite opciju Sign Out.

Da li mogu da oporavim izbrisane datoteke i fascikle?

Otvorite fasciklu Trash da biste pronašli datoteke koje ste izbrisali iz OneDrive fascikle na Mac računaru.

Kako da deinstaliram aplikaciju OneDrive?

Samo prevucite aplikaciju OneDrive u fasciklu „Trash“.

Napomena

  • Aplikacija OneDrive zahteva Mac OS X Lion. Ona nije podržana u Mac OS X 10.6 Snow Leopard niti u starijim verzijama operativnih sistema za Mac.

Obratite se podršci


Idi u OneDrive

Potrebna vam je dodatna pomoć?