Kako da obavite nadogradnju na Windows 8

Windows 8

Muškarac gleda u tablet u kafeu

Instaliranje operativnog sistema Windows 8

Kada se dovrši preuzimanje paketa za nadogradnju na Windows 8 ili Windows 8 Pro na računar, možete da izaberete kako i kada ćete ga instalirati tako što ćete izabrati neku od ponuđenih opcija.

  • Trenutna ili odložena instalacija

    Većini ljudi preporučujemo da odaberu opciju Instalirajte odmah kako bi se nadogradnja obavila nesmetano, ali je dobra i opcija Instalirajte kasnije sa radne površine. Ako želite da ga instalirate kasnije, na radnoj površini će biti kreirana prečica da biste mogli da instalirate paket za nadogradnju na Windows 8 or Windows 8 Pro onda kada vam to odgovara.

  • Instalacija kreiranjem medijuma

    Treća opcija, Instalirajte tako što ćete kreirati medijum predstavlja naprednu opciju instalacije koja zahteva USB fleš disk ili prazan DVD. Ova opcija nije dostupna za računare koji rade pod operativnim sistemom Windows XP SP3. Ovu opciju instalacije preporučujemo samo osobama koje treba da obave instalaciju u virtualnom okruženju, u konfiguraciji sa dvostrukim podizanjem sistema ili da instaliraju Windows 8 na zasebnom računaru.

    Ako se odlučite za instalaciju pomoću medijuma, potrebno je da instalirate Windows 8 na računaru na kom se već koristi Windows, a zatim da sledite uputstva na stranici Kako da obavite čistu instalaciju operativnog sistema Windows 8. Ako ne sledite ova uputstva, nećete kasnije moći da aktivirate računar.

Bez obzira na to da li instalaciju obavljate odmah ili kasnije, instalacioni program za Windows će pripremiti vaš računar i proveriti da i su obavljene sve radnje koje su neophodne pre početka instalacije. Pobrinite se za sve stavke sa liste prema redosledu po kom su date. Čim razrešite neku stavku, lista će automatski biti ažurirana.

Kada završite, bićete spremni da instalirate nadogradnju. Videćete pregled postupaka za koje ste se opredelili. Ukoliko treba da unesete neku izmenu, kliknite na dugme Nazad, a ako ste spremni, kliknite na dugme Instaliraj.

Računar će se ponovo pokrenuti nekoliko puta tokom instalacije operativnog sistema Windows 8. Ako vaš računar trenutno radi pod operativnim sistemom Windows 7, vaše datoteke, aplikacije i postavke će biti lako prenete u Windows 8. Ako vaš računar trenutno radi pod operativnim sistemom Windows XP ili Windows Vista, moraćete ponovo da instalirate aplikacije nakon nadogradnje.

Pogledajte više

Potražite rešenja u odeljku podrške „Instaliranje, nadogradnja i aktiviranje“.

Obavite nadogradnju na Windows 8 i započnite novo razdoblje u radu svog računara.

Detalji o neophodnim uslovima za nadogradnju.

Nađite odgovore na uobičajena pitanja o instalaciji.