Konfigurisanje e-pošte

Obuka za Windows: stranica 8 od 11

Vaš izbor aplikacije ili usluge

Bez obzira na to kako koristite e-poštu, Windows 8.1 i Windows RT 8.1 imaju aplikacije i usluge koje će vam odgovarati. Možete i dalje da koristite postojeću e-adresu, ili da nabavite novu. Ovu su opcije koje možete da birate.

Aplikacija „Pošta“

 • Jednostavno se konfiguriše i koristi. Aplikacija „Pošta“ vam omogućava da dodate sve svoje naloge kao što su Gmail, Yahoo! i Outlook.com, pa čak i svoju poslovnu e-adresu. Ako trenutno koristite neku aplikaciju kao što je Windows Live Pošta ili Outlook Express, isprobajte aplikaciju „Pošta“.

Outlook.com

 • E-poštu možete da proverite iz bilo kog pregledača. Ako koristite Outlook.com, možete da otvorite svoju e-poštu tako što ćete se prijaviti sa bilo kog uređaja koji je povezan sa internetom. Možete da dodate i naloge iz drugih usluga e-pošte kao što su Gmail, Yahoo!, iCloud Mail i drugi. Outlook.com takođe besprekorno radi u aplikaciji „Pošta“ i programu Outlook.

Outlook

 • Možete da upravljate poslovnom e-poštom, kalendarima i listama zadataka. Outlook vam pomaže da pozavršavate sve obaveze. Ovaj program je besplatno uključen u operativni sistem Windows RT 8.1.

Takođe, možete da koristite i kombinaciju koja vam najviše odgovara. Na primer, možete da koristite Outlook.com u aplikaciji „Pošta“ na svom tablet ili kućnom računaru, a da na stonom računaru u kancelariji koristite Outlook. Šta god da koristite, lako ćete obaviti konfigurisanje, a mi ćemo vas provesti kroz postupak.

Konfigurisanje aplikacije „Pošta“

Aplikacija „Pošta“ predstavlja jednostavan način da imate svu svoju e-poštu pod istim kišobranom. Suština je u tome da se prijavite na računar koristeći svoj Microsoft nalog. Njega možete da kreirate koristeći postojeću e-adresu, a možete i da se upišete za novu e-adresu jer je potpuno besplatna.

Ako još neko koristi vaš računar, postarajte se za to da se svako prijavljuje na računar sa svojim Microsoft nalogom. Tako će svako videti samo svoju e-poštu.

Postupak za proveru da li ste prijavljeni preko Microsoft naloga

Ako ste već koristili Microsoft usluge kao što su Xbox, Hotmail, OneDrive, Messenger, Skype ili Windows Phone, već imate Microsoft nalog. To je e-adresa koju koristite za prijavljivanje. Možda ste taj Microsoft nalog koristili dok ste podešavali računar, tako da ste možda već prijavljeni sa tim nalogom. Međutim, ukoliko niste sigurni, pogledajte kako to možete da proverite.

 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana, dodirnite stavku Postavke, a zatim izaberite stavku Promena postavki računara.
  (Ako koristite miš, postavite pokazivač u gornji desni ugao ekrana, izaberite stavku Postavke, a zatim stavku Promena postavki računara.)

 2. Dodirnite ili mišem izaberite stavke Nalozi i Vaš nalog.

Stranica „Nalozi“ na kojoj je Microsoft nalog

Ako ste već prijavljeni preko Microsoft naloga, vaš ekran bi trebalo da izgleda ovako. Sve je podešeno kako treba!

Stranica „Nalozi“ na kojoj je lokalni nalog

Ako ste već prijavljeni preko lokalnog naloga, vaš ekran bi trebalo da izgleda ovako. Dodirnite ili izaberite opciju Povezivanje sa Microsoft nalogom i pratite uputstva.

Dodavanje naloga u aplikaciju „Pošta“

Ako se e-adresa vašeg Microsoft naloga završava domenom outlook.com, live.com, hotmail.com ili msn.com, samo se prijavite na računar. Otvorite početni ekran, a zatim otvorite aplikaciju „Pošta“ i vaše e-poruke će vas čekati tamo.

Ako se vaša e-adresa završava nekim drugim domenom, kao što je gmail.com, yahoo.com ili comcast.net, u nastavku ćete pronaći postupak za dodavanje.

 1. Na početnom ekranu dodirnite pločicu Pošta ili kliknite na nju.

 2. Prevucite prstom ulevo na ekranu, a zatim dodirnite opciju Postavke.
  (Ako koristite miš, postavite pokazivač u donji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nagore, a zatim izaberite stavku Postavke.)

 3. Dodirnite stavku Nalozi ili kliknite na nju, zatim stavku Dodaj nalog, a zatim izaberite tip naloga koji želite da dodate.

 4. Unesite svoju e-adresu i lozinku za nalog, a zatim dodirnite dugme Poveži se ili kliknite na njega.

Preuzimanje kontakata

Aplikacije „Pošta“ i „Osobe“ rade integrisano – možete da vidite, dodajete i uređujete kontakte u aplikaciji „Osobe“, a da e-porukama sa istog naloga upravljate iz aplikacije „Pošta“. Ako se vaša e-adresa završava domenom outlook.com, live.com, hotmail.com ili msn.com, vaši kontakti će biti automatski dodati čim dodate svoj nalog u aplikaciju „Pošta“. U nastavku sledi postupak za dodavanje svih ostalih naloga.

 1. Na početnom ekranu dodirnite pločicu Osobe ili kliknite na nju.

 2. Prevucite prstom ulevo na ekranu, a zatim dodirnite opciju Postavke.
  (Ako koristite miš, postavite pokazivač u donji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nagore, a zatim izaberite stavku Postavke.)

 3. Dodirnite stavku Nalozi ili kliknite na nju, zatim stavku Dodaj nalog, a zatim izaberite tip naloga koji želite da dodate i pratite uputstva na ekranu.

Outlook.com

Outlook.com je besplatna usluga za e-poštu na vebu. Možete da je koristite za proveravanje e-pošte iz bilo kog pregledača na bilo kom računaru ili uređaju. Ako već imate Microsoft nalog (na primer, ako ste prijavljeni na računaru preko e-adrese), možete samo da se prijavite u Outlook.com – nema potrebe da kreirate novi nalog.

Ako želite novu Outlook.com e-adresu, lako možete da je konfigurišete i ona će automatski postati vaš Microsoft nalog. Ako želite da zadržite svoju sadašnju e-adresu, ali i da nabavite novu Outlook.com adresu, možete da dodate pseudonim.

Kreiranje novog Microsoft naloga i prijavljivanje u Outlook.com

 1. Posetite lokaciju Outlook.com.

 2. Dodirnite dugme Upišite se odmah ili kliknite na njega, a zatim pratite uputstva na ekranu.

Upravljanje kontaktima u usluzi Outlook.com

U nastavku je dat postupak za pronalaženje kontakata, dodavanje novih i povezivanje usluge Outlook.com sa društvenim mrežama kao što su Facebook, Twitter i LinkedIn.

Logotip usluge Outlook.com i strelica nadole

1. korak

Dodirnite strelicu nadole pored logotipa usluge Outlook.com ili kliknite na nju.

Pločice za prebacivanje sa stranice Outlook.com na stranice „Osobe“, „Kalendar“ i OneDrive

2. korak

Dodirnite pločicu Osobe ili kliknite na nju.

Outlook

Aplikacija Outlook za radnu površinu sadrži moćne funkcije koje će vam pomoći da upravljate svojom e-poštom, kalendarom i zadacima. Program Outlook je besplatan sastavni deo operativnog sistema Windows RT 8.1, ali i ako imate Windows 8.1 možete da ga kupite na lokaciji Office.Microsoft.com.

Da biste naučili kako da koristite Outlook, pogledajte temu pomoći Osnovni zadaci u programu Outlook na veb-lokaciji sistema Office.

Potrebna vam je dodatna pomoć?