Obuka za Windows 8 i Windows RT


Isključivanje ili zaključavanje računara, ili odjavljivanje

Kada završite rad na računaru do daljnjeg, možete da se odjavite, da ga zaključate, smestite u stanje spavanja ili da ga isključite.

Isključivanje računara

U operativnim sistemima Windows 8 i Windows RT zapravo nema potrebe da u potpunosti isključujete računar. Umesto toga, stavite ga u stanje spavanja U ovom stanju računar koristi veoma malo energije, brže se pokreće i odmah vas vraća tamo gde ste bili. Ne morate da brinete o potrošnji baterije jer Windows automatski čuva vaš rad i isključuje računar kad je baterija skoro prazna.

Kod većine laptopova i tableta spavanje je podrazumevani režim isključivanja, tako da sve što treba da uradite je da spustite ekran ili da pritisnete dugme za napajanje. Međutim, ako duže vreme nećete biti pored računara, možda ćete želeti da ga u potpunosti isključite. Evo postupka:

Kako da isključite računar
  1. Zatvorite sve otvorene aplikacije na radnoj površini.

  2. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana, a zatim dodirnite stavku Postavke.
    (Ako koristite miš, postavite pokazivač u gornji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nadole, a zatim izaberite stavku Postavke.)

  3. Dodirnite dugme Napajanje ili kliknite na njega, a zatim dodirnite dugme Isključi ili kliknite na njega.

Saznajte više o isključivanju računara.

Zaključavanje računara

Ako se ubrzo vraćate za računar, dobra opcija je da ga zaključate. Kada se vratite, moraćete ponovo da unesete lozinku koja doprinosi bezbednosti vašeg rada. Aplikacije koje ste koristili će i dalje biti pokrenute i sve će izgledati onako kako je izgledalo kada ste otišli. Evo kako možete da zaključate računar:

  1. Otvorite početni ekran tako što ćete brzo prevući sa desne ivice ekrana (ako koristite miš, postavite pokazivač u gornji desni ugao ekrana i pomerajte pokazivač miša nadole), a zatim dodirnite ili izaberite stavku Start.

  2. U gornjem desnom uglu dodirnite sliku naloga ili kliknite na nju, a zatim i izaberite stavku Zaključaj.

Savet

  • U svakom trenutku možete da zaključate računar koristeći tastersku prečicu (Taster sa Windows logotipom+L).

Da biste otključali računar, brzo prevucite prstom nagore od dna ekrana (ili pritisnite neki taster na tastaturi), a zatim se prijavite.

Odjavljivanje

Ako delite računar sa nekim ko će ga koristiti posle vas, možete da se odjavite. Druge osobe će i dalje moći da se prijave ako samo zaključate računar, ali bi bilo dobro da se odjavite ukoliko se nećete ubrzo vratiti za računar. Kada se odjavite iz operativnog sistema Windows, sve aplikacije koje ste koristili će biti zatvorene, ali računar neće biti isključen. Evo kako da se odjavite:

Kako da se odjavite
  1. Otvorite početni ekran tako što ćete brzo prevući sa desne ivice ekrana (ako koristite miš, postavite pokazivač u gornji desni ugao ekrana i pomerajte pokazivač miša nadole), a zatim dodirnite ili izaberite stavku Start.

  2. U gornjem desnom uglu dodirnite sliku naloga ili kliknite na nju, a zatim i izaberite stavku Odjavljivanje.

Saznajte više o prijavljivanju u odjavljivanju u operativnom sistemu Windows.

Sledeći koraci

Završili ste obuku za Windows 8 i Windows RT. Čestitamo! Ovo su veze do drugih postupaka koje biste možda hteli da istražite:

Instaliranje štampača

Povežite štampač i računar i odmah započnite štampanje.

Dodavanje računara u mrežu

Povežite računar na mrežu kada ga konfigurišete

Prenos datoteka i postavki

Premestite datoteke i postavke sa starog računara.

Pristup datotekama sa bilo kog mesta

Koristite SkyDrive da biste otvorili i uredili svoje dokumente sa bilo kog računara.

Izbor aplikacije za e-poštu

Odaberite aplikaciju ili uslugu za e-poštu koja vam najviše odgovara.

Pregledanje veba

Naučite da koristite Internet Explorer 10.