Vaša najčešća pitanja

Saslušali smo vaša pitanja! Ovde se nalaze odgovori na pitanja o operativnom sistemu Windows koja ste nam postavljali.

Kako čujem, namenjen je uređajima sa ekranom osetljivim na dodir. Da li i dalje mogu da koristim miš i tastaturu?

Da. Možete da ga koristite onako kako želite: na ekranu osetljivom na dodir, preko miša i tastature ili na oba načina. I dalje ćete moći da radite na poznatoj radnoj površini kao i u ranijim verzijama operativnog sistema Windows. Ukoliko najviše vremena provodite u radu na radnoj površini, možete i da podesite Windows tako da prilikom uključivanja računara direktno otvara radnu površinu umesto početnog ekrana. Većina vaših omiljenih tasterskih prečica je i dalje tu, a dodate su i neke nove.

Mogu li da koristim svoj trenutni softver i svoje štampače?

Windows 8.1 je kompatibilan sa skoro svim perifernim uređajima (štampači, kamere, tastature, miševi itd.) koje koristite na svom sadašnjem računaru ili tabletu sa operativnim sistemom Windows. Takođe, možete da koristite većinu desktop programa koje sada koristite, uključujući programe sistema Office.

Da biste ustanovili da li će vaši periferni uređaji raditi sa navim operativnim sistemom Windows, možete odmah da pokrenete brzu proveru.

Da li imate aplikacije koje želim?

Na današnji dan u Windows prodavnici postoji preko 100.000 aplikacija, a nove aplikacije se dodaju svakodnevno. Osim toga, Windows 8.1 stiže sa sjajnim ugrađenim aplikacijama, kao što su „Pošta“, „Kalendar“, „Osobe“, Skype i druge.

Da li je teško da se savlada korišćenje novog operativnog sistema Windows?

Postoji mnogo načina da odmah započnete korišćenje, a naše mišljenje je da ćete nakon toga uvideti da nije ni približno zahtevno koliko ste možda mislili. Kada prvi put pokrenete Windows 8.1, videćete savete na ekranu o tome kako da se krećete i obavljate osnovne zadatke. Windows 8.1 sadrži i aplikaciju „Pomoć+saveti“.

Šta ako kupim računar koji radi pod operativnim sistemom Windows 8? Mogu li da obavim nadogradnju na Windows 8.1?

Da. Ako koristite Windows 8, moći ćete da preuzmete besplatnu nadogradnju na Windows 8.1 u Windows prodavnici.

Kakvo je to izdanje operativnog sistema Windows 8.1 sa uslugom Bing?

Novo izdanje operativnog sistema Windows 8.1 sa uslugom Bing pruža jednake mogućnosti kao Windows 8.1 sa najnovijom ispravkom, a uz njega još dobijate Bing kao podrazumevani pretraživač u okviru programa Internet Explorer. Windows 8.1 sa uslugom Bing biće uglavnom dostupan na novim Windows uređajima na odabranim tržištima krajem 2014. godine.

Da li još uvek mogu da kupim starije verzije operativnog sistema Windows?

Windows XP i Windows Vista se više ne prodaju, a prodaja operativnog sistema Windows 7 će uskoro biti prekinuta. Dobra vest je to da vam Windows 8.1 pruža mogućnost da radite kao i do sada, ali vam donosi i čitav univerzum zabave na ekranu osetljivom na dodir, kao i nove, brže načine za obavljanje poslova.

Šta je to Windows RT 8.1?

Windows RT 8.1 je operativni sistem koji je optimizovan za tanane i lagane računare sa produženim trajanjem baterije. Razlikuje se od verzije Windows 8.1 po tome što izvršava samo aplikacije koje se već nalaze u njemu, uključujući verziju sistema Office koja sadrži Word, Excel, PowerPoint i Excel, kao i aplikacije koje preuzmete iz Windows prodavnice. Ako to izuzmemo, dve verzije su veoma slične. Kao i Windows 8.1, Windows RT 8.1 sadrži uslugu Windows Update koja automatski ažurira vaš računar i program Windows zaštitnik koji obezbeđuje zaštitu od virusa i malvera. Saznajte više o tablet uređajima i računarima sa operativnim sistemom Windows RT.

Kako da nabavim Windows 8.1?

  1. Kupovina novog tablet uređaja ili računara

    Novi Windows možete da nabavite zajedno sa mnogobrojnim novim tananim i laganim tablet uređajima i računarima koji se uklapaju u vaš budžet i životni stil. Ako trenutno koristite operativni sistem Windows XP ili Windows Vista, preporučujemo vam da odaberete novi tablet uređaj ili računar da biste dobili najbolji ugođaj u radu sa operativinim sistemom Windows. Ako odavno niste kupovali nov računar, možda će vas iznenaditi to koliko su sada neki računari povoljni.

  2. Nadogradnja trenutnog računara

    Da biste saznali kako da nadogradite sadašnji računar na Windows 8.1, posetite stranicu Kupovina operativnog sistema Windows.

Novi računari za vas

Pogledajte kako možete da radite i zabavljate se koristeći Windows 8.1 laptop, tablet, konvertibilni ili desktop računar.

Pogledajte nove računare

Tablet, laptop i „all-in-one“ računar koji rade pod operativnim sistemom Windows 8.1