Nadogradite na Windows 8.1 sa operativnog sistema Windows 8

Windows 8
Windows RT

Windows 8.1 i Windows RT 8.1 nadograđuju Windows 8 i Windows RT kako bi vam obezbedili poboljšanja u personalizaciji, pretrazi, aplikacijama, Windows prodavnici i povezivanju na informatički oblak, kao i funkcije za pouzdanost i bezbednost kakve očekujete od operativnog sistema Windows. Oni su brzi i osmišljeni tako da funkcionišu na najrazličitijim uređajima – posebno na novoj generaciji uređaja osetljivih na dodir.

Ako vaš računar trenutno radi pod operativnim sistemom Windows 8 ili Windows RT, besplatno možete da obavite nadogradnju na Windows 8.1 ili Windows RT 8.1. Za razliku od prethodnih ispravki za Windows, ovu ćete dobiti u Windows prodavnici.

1. Pre nego što počnete

Sistemski zahtevi za Windows 8.1 i Windows RT 8.1 gotovo su isti kao i oni za Windows 8 – ako vaš računar već koristi Windows 8 (ili Windows RT), u većini slučajeva ćete moći da obavite besplatnu nadogradnju na Windows 8.1 (ili Windows RT 8.1).

Ali pre nego što počnete, obratite pažnju na sledeće pojedinosti.

 • Vaše datoteke, aplikacije na radnoj površini, korisnički nalozi i postavke će biti preneti. Windows 8.1 i Windows RT 8.1 stižu sa novim ugrađenim aplikacijama koje će ažurirati ili zameniti postojeće ugrađene aplikacije. Postojeće aplikacije iz Windows prodavnice neće biti prenete, ali kada završite nadogradnju, moći ćete da ih ponovo instalirate i to sve odjednom, ili samo one koje želite. Više informacija potražite u odeljku Dobro došli u novi Windows na ovoj stranici.

 • Mi ćemo proveriti vaše aplikacije na radnoj površini, kao i uređaje. U sklopu nadogradnje, proveravamo vaše trenutne aplikacije na radnoj površini i povezane uređaje i obaveštavamo vas šta treba da uradite da biste ih pripremili za nadogradnju ili da bi oni ponovo radili nakon nje. U većini slučajeva, nema potrebe da radite bilo šta. Većina aplikacija na radnoj površini, uređaja (poput štampača) i mrežnih veza će raditi normalno i nakon nadogradnje. Ako imate određene aplikacije na radnoj površini ili uređaje zbog kojih ste zabrinuti, možete da proverite da li su kompatibilni u okviru Windows centra za kompatibilnost.

 • Razmislite o prijavljivanju na računar preko Microsoft naloga. Ako već koristite Microsoft nalog za prijavljivanje u Windows 8 ili Windows RT, isti nalog ćete koristiti i za prijavljivanje u Windows 8.1 ili Windows RT 8.1.

  U suprotnom, preporučujemo da počnete da koristite Microsoft nalog u operativnom sistemu Windows 8.1 ili Windows RT 8.1. Jednostavno rečeno, to je potka koja drži na okupu veliki broj korisnih funkcija u novoj verziji operativnog sistema Windows: mogućnost da preuzimate aplikacije iz Prodavnice, automatsko sinhronizovanje postavki i dokumenata na različitim računarima, pravljenje rezervnih kopija fotografija u oblaku kako biste mogli da im pristupate sa bilo kog mesta i prikaz svih kontakata iz različitih naloga e-pošte i onih na društvenim mrežama na istom mestu u aplikacijama „Osobe“ i „Pošta“.

  Ako već imate nalog koji koristite u usluzi Outlook.com, Xbox LIVE, Windows Phone ili aplikaciji Skype, već imate Microsoft nalog. Ako imate više takvih naloga, možemo da vam pomognemo da ustanovite koju e-adresu treba da koristite.

 • Možete da nastavite sa radom dok traje instalacija nadogradnje. Trajanje preuzimanja i instalacije može da varira od oko 30 minuta do nekoliko sati, što zavisi od brzine vaše internet veze i brzine i konfiguracije računara, ali ćete i dalje moći da koristite računar dok u pozadini traje instalacija nadogradnje. Ako u tom periodu odlučite da ostavite računar bez nadzora, obavezno najpre sačuvajte svoj rad i zatvorite sve aplikacije koje su možda otvorene, u slučaju da vaš računar mora ponovo da se pokrene u vašem odsustvu. Kada se računar ponovo pokrene, nećete moći da ga koristite neko vreme (od 20 minuta do jednog sata) dok se ne primene sve ispravke. Kada se ta faza završi, provešćemo vas kroz odabir nekoliko osnovnih postavki, a zatim će Windows završiti primenu svih preostalih neophodnih ispravki.

2. Priprema računara

Postoji nekoliko stvari koje treba da obavite pre instalacije.

 1. Napravite rezervne kopije datoteka. Iako će vaše datoteke i aplikacije biti tu i kada obavite nadogradnju na Windows 8.1 ili Windows RT 8.1, bilo bi dobro da proverite da li će pre toga biti napravljena rezervna kopija datoteka tako što ćete konfigurisati „Istoriju datoteka“.

 2. Proverite da li imate dovoljno slobodnog prostora na disku. Ako trenutno koristite Windows 8, potrebno vam je 3000 MB slobodnog prostora da biste instalirali 32-bitnu verziju operativnog sistema Windows 8.1 i 3850 MB slobodnog prostora da biste instalirali 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows 8.1. Na Windows RT uređaju vam treba 2250 MB slobodnog prostora na disku da biste mogli da instalirate Windows RT 8.1. Više informacija potražite u članku Saveti za oslobađanje prostora na čvrstom disku računara.

 3. Priključite laptop ili tablet na izvor napajanja. Važno je da tokom procesa nadogradnje vaš računar bude priključen na napajanje jer se u slučaju gubitka napajanja može dogoditi da nadogradnja ne bude pravilno instalirana.

 4. Povežite se sa internetom. Bilo bi dobro da budete povezani sve dok se nadogradnja ne završi. U suprotnom, moraćete ponovo da se povežete da biste dovršili konfigurisanje, a ono može da potraje duže.

 5. Preuzmite kritične i važne ispravke. Postoje neke ispravke koje će vam možda biti potrebne da biste mogli da instalirate Windows 8.1. U najvećem broju slučajeva, najnovije ispravke će biti automatski instalirane u usluzi Windows Update. Međutim, ako niste uključili automatske ispravke i treba ručno da proverite da li postoje neke ispravke, ili ako želite da proverite kada su instalirane poslednje ispravke, to možete da uradite u usluzi Windows Update. Više informacija potražite u članku Windows Update: najčešća pitanja.

 6. Privremeno isključite antivirusni program. Određen antivirusni softver može da ometa instalaciju. Ne zaboravite da ponovo uključite antivirusni program kada instalirate Windows 8.1 ili Windows RT 8.1.

3. Preuzimanje besplatne nadogradnje

Da li ste spremni? Od sada možete da preuzmete besplatnu nadogradnju iz Windows prodavnice.

 1. Na početnom ekranu dodirnite pločicu „Prodavnica“ ili kliknite na nju.

  Pločica „Prodavnica“ na početnom ekranu
  Pločica „Prodavnica“ na početnom ekranu
 2. U okviru prodavnice, dodirnite nadogradnju na Windows 8.1 ili Windows RT 8.1. Ako ne vidite nadogradnju na matičnom ekranu prodavnice, pogledajte temu pomoći Zašto ne mogu da pronađem ažuriranje u prodavnici?

 3. Dodirnite dugme Preuzmi ili kliknite na njega.

 4. Nadogradnja će biti preuzeta i instalirana u pozadini dok vi obavljate druge zadatke na računaru. Instalacioni program će proveriti da li imate dovoljno slobodnog prostora, da li će vaše aplikacije i uređaji raditi u operativnom sistemu Windows 8.1 ili Windows RT 8.1 i da li imate sve obavezne ispravke.

  U nekim slučajevima, instalacioni program može da pronađete nešto oko čega treba da se pobrinete da biste mogli da nastavite sa instalacijom nadogradnje. U tom slučaju ćete videti poruku u kojoj se navodi šta treba da uradite.

  Napomena

  • Ukoliko se instalacija prekine iz bilo kog razloga, možete ponovo da pokrenete nadogradnju tamo gde ste stali tako što ćete se vratiti u Prodavnicu i ponovo preuzeti nadogradnju.

4. Ponovno pokretanje

Kada preuzmete nadogradnju i završite prvu fazu instalacije (što može da varira od oko 15 minuta do nekoliko sati u zavisnosti od brzine sistema i vaše internet veze), videćete poruku u kojoj se navodi da treba ponovo da pokrenete računar. Dobićete 15 minuta da završite ono što radite, sačuvate urađeno i zatvorite aplikacije, a zatim će računar biti ponovo pokrenut. Druga mogućnost je da ga sami ponovo pokrenete.

Poruka sa upozorenjem o ponovnom pokretanju
Poruka sa upozorenjem o ponovnom pokretanju

Važno

 • Ako ostavite računar bez nadzora pre nego što bude spreman za ponovno pokretanje, obavezno najpre sačuvajte svoj rad i zatvorite sve aplikacije na radnoj površini koje koristite kako ne biste ništa izgubili prilikom automatskog ponovnog pokretanja. Možda će vaš računar morati da se ponovo pokrene više puta, što zavisi od toga kako je konfigurisan i da li su potrebne dodatne ispravke.

 • Dok se ispravke primenjuju, ponovno pokretanje će potrajati duže nego inače, od 20 minuta do jednog sata. U tom periodu nećete moći da koristite računar.

5. Odabir postavki

Postavke ekspresne instalacije

Videćete listu preporučenih postavki koje se zovu postavke ekspresne instalacije. Da biste prihvatili te postavke i nastavili, dodirnite dugme Koristi postavke ekspresne instalacije. Kada završite sa konfigurisanjem, kasnije možete da promenite svaku od tih postavki. Ako neku postavku želite da promenite odmah, dodirnite dugme Prilagodi ili kliknite na njega.

Postavke ekspresne instalacije koje se vide tokom instalacije
Postavke ekspresne instalacije koje se vide tokom instalacije

Da biste dobili dodatne informacije, odaberite opciju Saznajte više o postavkama ekspresne instalacije. Da biste saznali više kako ove postavke utiču na vašu privatnost, dodirnite dugme Izjava o privatnosti ili kliknite na njega.

Prijavljivanje

Nakon toga će od vas biti zatraženo da se prijavite. Ako već koristite Microsoft nalog za prijavljivanje u Windows 8 ili Windows RT, nećete morati da upisujete ime naloga. Ako ste ranije koristili lokalni nalog, i dalje možete da se prijavite sa njim.

Sakrij sve

Ako imate Microsoft nalog

 1. Unesite e-adresu za svoj Microsoft nalog ako je to potrebno, kao i lozinku.

 2. Poslaćemo vam bezbednosni kôd na alternativnu e-adresu ili broj telefona koji ste postavili za ovaj nalog, a vi ćete morati da unesete taj kôd da biste verifikovali svoje vlasništvo nad nalogom. To će nam pomoći da zaštitimo vaš nalog i uređaje kada pristupate osetljivim informacijama. Ako u okviru naloga još uvek niste postavili alternativne kontakt informacije, od vas će biti zatraženo da ih odmah navedete.

  Napomene

  • Ako imate više Microsoft naloga, možete da dobijete pomoć oko toga koju e-adresu treba da koristite za Microsoft nalog.

  • Ako ste se prijavili na računar koristeći Microsoft nalog pre nego što ste instalirali Windows 8.1 ili Windows RT 8.1, možda nećete morati da unosite bezbednosni kôd.

Ako imate lokalni nalog

Unesite lozinku da biste se prijavili koristeći lokalni nalog. Uvek možete da se povežete sa Microsoft nalogom i kasnije, a mi vam preporučujemo da isprobate tu opciju. Jednostavno rečeno, vaš Microsoft nalog je potka koja drži na okupu veliki broj korisnih funkcija u novoj verziji operativnog sistema Windows. Ako ga imate, imaćete i mogućnost da automatski preuzimate aplikacije iz Windows prodavnice, automatski sinhronizujete postavke i dokumente na različitim računarima, pravite rezervne kopije fotografija u oblaku kako biste mogli da im pristupate sa bilo kog mesta i prikažete sve kontakte iz različitih naloga e-pošte i onih na društvenim mrežama na istom mestu u aplikacijama „Osobe“ i „Pošta“.

Skladište u informatičkom oblaku u usluzi OneDrive

Ako prvi put konfigurišete računar sa operativnim sistemom Windows 8.1 ili Windows RT 8.1, videćete nove opcije za OneDrive.

Ako već imate neki drugi računar koji radi pod operativnim sistemom Windows 8.1 ili Windows RT 8.1 i odaberete da sinhronizujete postavke sa onim na tom računaru, vaše postavke za OneDrive na ovom računaru će takođe biti sinhronizovane sa onim na postojećem računaru, tako da možda nećete videti ovaj ekran.

Opcije za OneDrive tokom konfigurisanja
Opcije za OneDrive tokom konfigurisanja

Ako kliknete na dugme Dalje na ovom ekranu, vaš računar će koristiti ove podrazumevane postavke za OneDrive:

 • Fotografije koje snimite pomoću ovog računara će biti sačuvane u fascikli sa snimcima kamere na ovom računaru, a manja, rezervna kopija svake fotografije će biti automatski napravljena u usluzi OneDrive.

 • Kada kreirate novi dokument, podrazumevana lokacija za čuvanje je OneDrive. Međutim, uvek možete da odaberete da sačuvate pojedinačne dokumente lokalni ili na nekom drugom disku.

 • Windows će sačuvati rezervnu kopiju postavki računara u OneDrive. Ako se bilo šta desi sa vašim računarom i bude potrebno da ga zamenite, vaše postavke će biti sačuvane u informatičkom oblaku i istog trenutka ćete moći da ih prenesete na nov računar.

Kasnije možete da promenite svaku od tih postavki u okviru postavki računara. Ako biste radije želeli da odmah isključite ove postavke, dodirnite vezu Isključi ove postavke za OneDrive (ne preporučuje se) ili kliknite na nju.

Napomena

 • Više informacija o nadogradnji računara na kome je instalirana OneDrive aplikacija na radnoj površini za Windows potražite u temi pomoći Uz Windows se sada dobija OneDrive.

Konačne ispravke

Pošto se Windows stalno ažurira, moguće je da su kritične ispravke postale dostupne dok je trajala nadogradnja na Windows 8.1 ili Windows RT 8.1. Windows proverava da li postoje kritičke ispravke kada prvi put dovršava konfigurisanje operativnog sistema Windows 8.1 ili Windows RT 8.1 i ako pronađe neku ispravku, on će je automatski preuzeti. Preuzimanje i instaliranje ovih ispravki moglo bi da potraje nekoliko minuta, u zavisnosti od postavki koje su neophodne. Možda će takođe biti neophodno da se računar ponovo pokrene jednom ili više puta da bi ispravke bile primenjene.

6. Dobro došli u novi Windows

Pojaviće se novi početni ekran.

Početni ekran
Novi početni ekran

Veći deo će vam izgledati poznato, ali ako želite da istražite šta je novo i da vidite gde je šta, pogledajte ovu stranicu o početnom ekranu.

Kada obavite nadogradnju na Windows 8.1 ili Windows RT 8.1, vaše aplikacije na radnoj površini će biti prenete, ali ćete morati da ponovo instalirate aplikacije iz Windows prodavnice. Sve aplikacije iz Windows prodavnice koje posedujete možete da vidite u odeljku Vaše aplikacije unutar Prodavnice. Tu možete da izaberite one koje želite da instalirate na nadograđenom računaru, a zatim ih instalirajte sve odjednom.

Instaliranje aplikacija sa stranice „Vaše aplikacije“ u okviru Prodavnice
Instaliranje aplikacija sa stranice „Vaše aplikacije“ u okviru Prodavnice

Ponovno instaliranje aplikacija iz Prodavnice

 1. Na početnom ekranu, dodirnite pločicu „Prodavnica“ ili kliknite na nju da biste otvorili Windows prodavnicu.

 2. Dodirnite ili mišem izaberite stavke Nalog i Moj nalog.

 3. Izaberite sve aplikacije koje želite da instalirate, a zatim dodirnite dugme Instaliraj ili kliknite na njega.

Napomene

 • Aplikacije možete ponovo da instalirate i sa početnog ekrana tako što ćete dodirnuti pločicu ili kliknuti na nju.

 • Nema potrebe da čekate da se instalacija tih aplikacija završi. Instalacija će se nastaviti u pozadini dok vi obavljate druge zadatke.