Kako da obavite nadogradnju na Windows 8

Windows 8

„Pomoćnik za nadogradnju“ proverava aplikacije i uređaje

Pomoćnik za nadogradnju: pogledajte da li vaš računar može da pokrene Windows 8

Windows 8 „Pomoćnik za nadogradnju“ vam pomaže da saznate da li na vašem računaru može da se pokrene Windows 8 ili Windows 8 Pro. Ako želite da pogledate sistemske zahteve, to možete, ali ne morate da radite. „Pomoćnik za nadogradnju“ će sve to obaviti umesto vas, a vi ne morate da kupujete nadogradnju da biste ga pokrenuli.

Pokretanje programa „Pomoćnik za nadogradnju na Windows 8“:

 1. Na stranici Kupovina operativnog sistema Windows dodirnite dugme Prvi koraci ili kliknite na njega da biste instalirali „Pomoćnik za nadogradnju na Windows 8“. U zavisnosti od internet veze, instalacija programa može da potraje nekoliko minuta.

 2. Kada vidite odgovarajući odzivnik u pregledaču, otvorite, sačuvajte ili pokrenite izvršnu datoteku programa „Pomoćnik za nadogradnju“ (Windows8-UpgradeAssistant.exe). Svaki izbor je dobar, ali ako odaberete opciju Sačuvaj, možda ćete morati da pronađete datoteku na računaru i da kliknete dvaput na nju ili da je dvaput dodirnete da biste je pokrenuli.

 3. Nakon toga sledite uputstva na ekranu. „Pomoćnik za nadogradnju“ skenira vaš računar kako bi proverio da li ispunjava Windows 8 sistemske zahteve za. On proverava i da li su vaše aplikacije i uređaji kompatibilni sa operativnim sistemom Windows 8.

Napomene

 • Da biste kupili nadogradnju na Windows 8 i da biste je preuzeli sa interneta, najpre morate da pokrenete program „Pomoćnik za nadogradnju“.

 • Ako ne želite nadogradnju na mreži, možete da kupite nadogradnju na Windows 8 na DVD-u kod prodavca koji učestvuje u ponudi, ili da ga naručite u prodavnici. DVD-ovi sa nadogradnjom na operativni sistem Windows 8 nisu dostupni u svim zemljama i regionima. Ako odlučite da kupite DVD, i dalje vam preporučujemo da pre instalacije pokrenete program „Pomoćnik za nadogradnju“ da biste bili sigurni da će Windows 8 raditi na vašem računaru.

Pregled izveštaja o kompatibilnosti

Kada „Pomoćnik za nadogradnju na Windows 8“ završi pregled, znaćete da li Windows 8 or Windows 8 Pro mogu da rade na vašem računaru. Dobićete i besplatan izveštaj o kompatibilnosti u kome su navedene sadašnji programi, aplikacije i uređaji koji će i dalje raditi, oni koji možda neće raditi i postupci koje možete da preduzmete da bi oni radili i nakon nadogradnje. Ne treba ništa da preduzimate sa tim informacijama – ako je potrebno da se neka aplikacija deinstalira ili ukine, obavestićemo vas o tome kasnije.

Ako neke aplikacije i uređaji nisu navedeni u izveštaju o kompatibilnosti, do toga je možda došlo zato što još uvek nemamo informacije o kompatibilnosti za taj proizvod. (Ako su vam potrebne dodatne informacije, možete da posetite Windows centar za kompatibilnost ili se obratite proizvođaču tog proizvoda.)

Donošenje odluke o tome šta treba zadržati

Kada dobijete izveštaj o kompatibilnosti, možete da odlučite šta želite da zadržite na računaru. U zavisnosti od toga koju verziju operativnog sistema Windows nadograđujete, razlikuje se to što možete da sačuvate:

Nadogradnja verzije...Šta možete da zadržite
Nadogradnja verzije...

Windows 7

Šta možete da zadržite

Aplikacije, podešavanja za Windows i lične datoteke

Nadogradnja verzije...

Windows Vista

Šta možete da zadržite

Podešavanja za Windows i lične datoteke

Nadogradnja verzije...

Windows XP

Šta možete da zadržite

Lične datoteke

Nadogradnja verzije...

Windows 8 Release Preview

Šta možete da zadržite

Lične datoteke

Nadogradnja verzije...

Windows 8 Consumer Preview

ili

Windows Developer Preview

Šta možete da zadržite
Ekran za odabir stavki za zadržavanje u okviru „Pomoćnika za nadogradnju na Windows 8“
 • Ako nadograđujete Windows 7 na Windows 8, videćete ove opcije:

 • Ako želite da vaše datoteke, postavke i aplikacije ostanu na računaru i nakon nadogradnje, izaberite opciju Windows postavke, lične datoteke i aplikacije.

 • Ako želite da zadržite samo datoteke (Word dokumente, fotografije, filmove i druge datoteke), izaberite opciju Samo lične datoteke.

 • Ako ne želite da zadržite nijednu sadašnju postavku, datoteku ni aplikaciju, izaberite opciju Ništa.

 • Kada ne vidite sve ove opcije, obično je to zbog toga što niste premestili datoteke na podrazumevanu lokaciju ili zbog toga što ste koristili režim kompatibilnosti kako biste pokrenuli stariju aplikaciju na računaru. Odaberite neku od dostupnih opcija.

 • Ako želite ponovo da formatirate disk, odnosno, da obavite takozvanu čistu instalaciju, potrebno je da to uradite u toku konfigurisanja (a ne da to pokušavate na disku bez operativnog sistema). Sledite uputstva na stranici Kako da obavite čistu instalaciju operativnog sistema Windows 8.

Pogledajte više

Potražite rešenja u odeljku podrške „Instaliranje, nadogradnja i aktiviranje“.

Obavite nadogradnju na Windows 8 i započnite novo razdoblje u radu svog računara.

Detalji o neophodnim uslovima za nadogradnju.

Nađite odgovore na uobičajena pitanja o instalaciji.