Video zapisi

Windows 8.1, Windows RT 8.1

Gledajte video zapise

Video zapise možete da reprodukujete na računaru na nekoliko načina. Odabir najbolje aplikacije zavisi od vrste video zapisa koje želite da reprodukujete.

Gledanje ličnih video zapisa

Aplikacije fotografije, OneDrive, i kamera su sjajne za reprodukciju ličnih video zapisa, a one su sve uključene u operativni sistem Windows 8.1. Ove aplikacije prikazuju video zapise preko celog ekrana i pružaju mogućnost brzog prebacivanja između gledanja i skraćivanja video zapisa. Otvorite aplikacije tako što ćete dodirnuti njihove pločice ili kliknuti na njih na početnom ekranu, ili tako što ćete ih potražiti i otvoriti.

Aplikacija „Fotografije“:

 • Ovu aplikaciju možete da koristite za gledanje video zapisa u biblioteci slika i operativnom sistemu OneDrive.

 • Ako ste otvorili biblioteku slika, a želite ovde da vidite OneDrive fascikle, u gornjem levom uglu ekrana dodirnite stavku Biblioteka slika ili kliknite na nju. Takođe možete da se prebacujete između prikaza detalja i sličica tako što ćete u gornjem desnom uglu dodirnuti dugmad ili kliknuti na njih.

 • Ako imate video zapise na kameri ili telefonu, možete da ih uvezete pomoću aplikacije „Fotografije“.

OneDrive:

 • Ovu aplikaciju možete da koristite za gledanje video zapisa u operativnom sistemu OneDrive i biblioteci slika.

 • Ako ste otvorili OneDrive fasciklu, a želite ovde da vidite biblioteku slika, u gornjem levom uglu ekrana dodirnite stavku OneDrive ili kliknite na nju. Takođe možete da se prebacujete između prikaza detalja i sličica tako što ćete u gornjem desnom uglu dodirnuti dugmad ili kliknuti na njih.

 • Ako u operativni sistem OneDrive automatski otpremate video zapise koje ste snimili pomoću aplikacije „Kamera“, oni će se smestiti u fasciklu Snimci kamere.

Aplikacija „Kamera“:

 • Video zapise koje ste snimili pomoću aplikacije „Kamera“ možete da pogledate u snimcima kamere. Brzo prevucite prstom nadesno ili kliknite na strelicu na levoj strani ekrana da biste pregledali najnovije fotografije i video zapise. Takođe možete da brzo prevučete prstom nagore sa donje ivice ekrana ili kliknete desnim tasterom miša, a zatim dodirnete stavku Snimci kamere ili kliknete na nju.

Napomene

 • Aplikacija „Fotografije“ prikazuje fotografije i video zapise u biblioteci slika na računaru. Ovo se pre svega odnosi na fasciklu „Slike“, ali ovde spadaju i spoljne disk jedinice, deljene mrežne fascikle i druge fascikle na računaru. Ako želite da prikažete fotografije iz drugih fascikli, premestite ih u fasciklu „Slike“ ili ih dodajte u biblioteku slika. Da biste saznali kako, pogledajte temu pomoći Biblioteke: najčešća pitanja.

 • Snimci kamere su vidljivi u operativnom sistemu OneDrive samo ako automatski otpremate fotografije i video zapise. Pročitajte članak Skladištenje fotografija u usluzi OneDrive da biste saznali kako da podesite automatsko otpremanje.

Gledanje filmova i TV emisija

Koristite aplikaciju „Video“ za gledanje filmova i TV emisija koje ste kupili u aplikaciji Xbox video ili sadržaja u biblioteci video zapisa.

 1. Na početnom ekranu otvorite aplikaciju „Video“.

 2. Pomerite se ulevo i dodirnite stavku moji video zapisi ili kliknite na nju, a zatim dodirnite video zapis ili kliknite na njega da biste ga reprodukovali.

Još jedna opcija za gledanje filmova, TV emisija i DVD-ova je program Windows Media Center. Neka izdanja operativnog sistema Windows sadrže program Windows Media Center.

Dalje: Kako se koristi aplikacija Movie Moments