Šta je novo u umrežavanju?

Umrežavanje u sistemu Windows 8 i Windows RT izgrađeno je na temelju onoga što već znate, ali su neke stvari sada na novim mestima ili su promenjene na neki drugi način. Mnogo ovih promena poboljšava i pojednostavljuje proces povezivanja i održavanja veze.

Evo šta je promenjeno:

  • Mrežne veze – Pojednostavili smo proces povezivanja sa bežičnom mrežom. Da biste počeli, dodirnite dugme Postavke ili kliknite na njega, a zatim dodirnite ikonu mreže Ikona bežične mreže ili kliknite na nju.
  • Mrežna lokacija – Postavka koja se prethodno zvala mrežna lokacija (privatna/javna ili kućna/poslovna/domenska) sada se zove mrežno deljenje. Uključujete ili isključujete ovu postavku kao deo procesa povezivanja sa mrežom. Više informacija potražite u članku Pronalaženje računara, uređaja i sadržaja na vašoj mreži.

  • Povezano stanje pripravnosti – Ako ga hardver podržava, Windowsmože da zadrži laptop povezan sa Internetom uz minimalnu potrošnju energije. Aplikacije i njihov sadržaj se ažuriraju čak i kad ne koristite računar i odmah su spremne za vas kada se vratite. Više informacija potražite u članku Planovi napajanja: najčešća pitanja.

  • Bežični profiliWindows 8 i Windows RT su pametniji po pitanju određivanja redosleda bežičnih mreža i saznaju željeni redosled na osnovu vašeg ponašanja. Takođe smo dodali podršku za određivanje redosleda između profila mobilne mreže širokog propusnog opsega i profila Wi-Fi mreže, time uklanjajući potrebu za stranicom koja je posvećena određivanju redosleda. Ukoliko je potrebno, i dalje možete izvršavati iste zadatke tako što ćete pratiti ove informacije: Upravljanje profilima bežične mreže.

  • Usluga mobilne veze širokog propusnog opsega – Uslugu mobilne veze širokog propusnog opsega možete kupiti direktno sa mobilnog operatera širokog propusnog opsega bez odlaska u prodavnicu ili pozivanja operatera.

  • Ograničene internet veze – Dodali smo kontrole ograničenih internet veza na nekoliko mesta da bismo vam pomogli u upravljanju količinom podataka koje koristite na ograničenoj mobilnoj mreži širokog propusnog opsega ili Wi-Fi mreži. Više informacija potražite u članku Ograničene internet veze: najčešća pitanja.

  • Ad hoc mreže – Ne možete kreirati ad hoc mrežu u operativnom sistemu Windows 8 i Windows RT, ali se možete povezati sa ad hoc mrežom ako je ona u dometu (osim ako računar ne radi pod operativnim sistemom Windows RT). Postoje alatke nezavisnih proizvođača za kreiranje ad hoc mreža ako morate to da uradite.

Potrebna vam je dodatna pomoć?