Morate da budete prijavljeni kao administrator da biste izvršili ove korake.

Da biste na čvrstom disku kreirali particiju ili volumen (ova dva termina često se koriste sa istim značenjem), na čvrstom disku mora postojati nedodeljeni (prazan) prostor ili slobodan prostor u okviru proširene particije čvrstog diska.

Ako nema nedodeljenog prostora, možete ga kreirati tako što ćete smanjiti postojeću particiju, izbrisati particiju ili koristiti program za kreiranje particija nezavisnog proizvođača. Za više informacija pogledajte odeljak Da li mogu ponovo da kreiram particije na čvrstom disku? Za više informacija o ponovnom formatiranju čvrstog diska, pogledajte odeljak „Šta je ponovno formatiranje?“ ispod.

Prikaži sve

Kreiranje i formatiranje particije (volumena)

Kada kreirate particije na osnovnom disku pomoću alatke „Upravljanje diskovima“, prva tri volumena koja kreirate biće formatirana kao primarne particije. Počevši od četvrtog volumena, svaki volumen će biti konfigurisan kao logička disk jedinica u okviru proširene particije. Za više informacija pogledajte odeljke Šta su particije i logičke disk jedinice? i Šta su osnovni i dinamički diskovi?

 1. Otvorite alatku „Upravljanje računarom“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Sistem i održavanje, izabrati stavku Administrativne alatke, a zatim kliknuti dvaput na ikonu Upravljanje računarom. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

 2. U oknu za navigaciju, u okviru opcije Skladištenje izaberite stavku Upravljanje diskovima.

 3. Kliknite desnim tasterom miša na nedodeljenu oblast čvrstog diska i izaberite stavku Novi jednostavan volumen.

 4. U Čarobnjaku za novi jednostavni volumen kliknite na dugme Dalje.

 5. Otkucajte veličinu volumena koji želite da kreirate u megabajtima (MB) ili prihvatite maksimalnu podrazumevanu veličinu, a zatim kliknite na dugme Dalje.

 6. Prihvatite podrazumevanu oznaku disk jedinice ili odaberite drugu oznaku disk jedinice da biste identifikovali particiju, a zatim kliknite na dugme Dalje.

 7. U dijalogu Formatiranje particije izvršite neku od sledećih radnji:

  • Ako ne želite odmah da formatirate volumen, izaberite opciju Ne formatiraj ovaj volumen, a zatim kliknite na dugme Dalje.

  • Da biste formatirali jačinu zvuka sa podrazumevanim postavkama, kliknite na dugme Dalje.

 8. Pregledajte izabrane opcije i kliknite na dugme Završi.

Formatiranje postojeće particije (volumena)

Upozorenje

 • Formatiranje volumena će uništiti sve podatke na particiji. Pre nego što počnete, obavezno napravite rezervnu kopiju svih podataka koje želite da sačuvate.

 • Disk ili particiju koja se trenutno koristi ne možete da formatirate, uključujući i particiju na kojoj se nalazi Windows.

 • Brzo formatiranje je opcija za formatiranje koja kreira novu tabelu sa datotekama, ali ne zamenjuje niti briše volumen u potpunosti. Brzo formatiranje je mnogo brže od uobičajenog formatiranja koje u potpunosti briše sve postojeće podatke na volumenu.

 1. Otvorite alatku „Upravljanje računarom“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Sistem i održavanje, izabrati stavku Administrativne alatke, a zatim kliknuti dvaput na ikonu Upravljanje računarom. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

 2. U oknu za navigaciju, u okviru opcije Skladištenje izaberite stavku Upravljanje diskovima.

 3. Kliknite desnim tasterom miša na volumen koji želite da formatirate, a zatim kliknite na dugme Formatiraj.

 4. Da biste formatirali volumen sa podrazumevanim postavkama, u dijalogu Formatiranje kliknite na dugme U redu, a zatim ponovo kliknite na dugme U redu.

Šta je ponovno formatiranje?

Ponovno formatiranje odnosi se na formatiranje čvrstog diska ili particije koja je već formatirana ili sadrži podatke. Ponovno formatiranje diska briše sve podatke sa diska.

U prošlosti je ponovno formatiranje čvrstog diska i ponovno instaliranje operativnog sistema Windows ponekad bilo preporučeni metod za rešavanje ozbiljnih problema sa računarom. Ponovno formatiranje bi rešilo problem, ali po cenu brisanja svih podataka sa računara. Tada je trebalo ponovo instalirati programe korišćenjem originalnih instalacionih datoteka ili diskova, a zatim vratiti sve lične datoteke, kao što su dokumenti, muzika i slike, sa rezervnih kopija koje ste prethodno napravili.

Danas, ova verzija operativnog sistema Windows pruža veliki broj opcija za oporavak koje su manje drastične i pružaju bolju poziciju za započinjanje rešavanja problema sa računarom. Za više informacija potražite termin „opcije za oporavak sistema“ u odeljku Windows pomoć i podrška. Ponovno formatiranje i ponovna instalacija bi trebalo da budu poslednje rešenje kojem treba pribeći samo ukoliko su se sve ostale opcije za oporavak ili dijagnostiku pokazale kao neuspešne.

Disk ili particiju koja se trenutno koristi ne možete ponovo da formatirate, uključujući i particiju na kojoj se nalazi Windows. To je bezbednosna funkcija koja vas sprečava da slučajno izbrišete Windows. Da biste ponovo formatirali čvrsti disk i instalirali Windows, ponovo pokrenite računar pomoću Windows instalacionog diska (ovo se obično naziva pokretanje sa instalacionog diska). Tokom procesa instalacije možete ponovo da kreirate particije i formatirate čvrsti disk, a zatim ponovo da instalirate Windows. Ovaj proces će izbrisati vaše datoteke i programe. Zato obavezno napravite rezervne kopije podataka i programskih datoteka pre nego što počnete. Za više informacija potražite termin „instalacija i ponovna instalacija“ u odeljku Windows pomoć i podrškaWindows.