Evo odgovora na neka uobičajena pitanja o vezi sa udaljenom radnom površinom.

Prikaži sve

Šta je veza sa udaljenom radnom površinom?

Veza sa udaljenom radnom površinom je tehnologija koja vam omogućava da se sa svog računara povežete sa udaljenim računarom koji se nalazi na nekoj drugoj lokaciji. Na primer, od kuće se možete povezati sa računarom na poslu i pristupiti svim programima, datotekama i mrežnim resursima kao da sedite ispred računara na poslu. Programe ne poslu možete ostaviti pokrenute, a kada dođete kući, na kućnom računaru možete videti prikaz radne površine računara sa posla sa istim pokrenutim programima.

Ilustracija dva računara koji su povezani putem veze sa udaljenom radnom površinom tako da jedan drugome dozvoljavaju daljinski pristup
Veza sa udaljenom radnom površinom između dva računara

Kako se instalira veza sa udaljenom radnom površinom?

Ne morate da je instalirate. U ovoj verziji sistema Windows, veza sa udaljenom radnom površinom je podrazumevano instalirana.

  • Otvorite vezu sa udaljenom radnom površinom tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Svi programi, izabrati stavku Pribor, a zatim izabrati stavku Veza sa udaljenom radnom površinom.

Zašto ne mogu da promenim neke postavke udaljene radne površine?

Administrator sistema kontroliše ove postavke pomoću smernica grupe.

Zašto moram da unosim korisničko ime i lozinku prilikom svakog povezivanja?

Korisnički akreditivi (kao što su korisničko ime i lozinka) mogu se sačuvati u nekim izdanjima operativnog sistema Windows Vista, ali ne i u izdanjima Windows Vista Home Basic, Windows Vista Home Premium ili Windows Vista Starter. Čak i ako potvrdite izbor u polju za potvrdu da biste sačuvali akreditive u ovim izdanjima operativnog sistema Windows Vista, akreditivi će biti sačuvani samo za tu sesiju i moraćete ponovo da ih unesete prilikom sledećeg povezivanja.

Šta je puno ime računara?

Poznato i pod imenom važeće ime domena (FQDN), puno ime računara uključuje ime glavnog računarskog sistema, ime domena i sve domene višeg nivoa. Na primer, puno ime računara koji se zove „glavni računarski sistem“ može biti glavniračunarskisistem.primer.microsoft.com

Šta je server mrežnog prolaza usluga terminala i kako da znam da li mi je potreban?

Server mrežnog prolaza usluga terminala (TS mrežni prolaz) je računar koji ovlašćenim korisnicima dozvoljava povezivanje sa udaljenim računarom na poslovnoj mreži putem Interneta. Obratite se administratoru mreže da biste saznali da li je potrebno da odredite server mrežnog prolaza usluga terminala.

Kada je potrebno da koristim potvrdu identiteta u vezi sa udaljenom radnom površinom?

Kada želite da sa sigurnošću potvrdite da se povezujete sa pravim računarom koristite potvrdu identiteta. Takođe, administrator mreže može tražiti od vas da koristite potvrdu identiteta. Za više informacija pogledajte odeljak Šta su opcije potvrde identiteta servera?

Da li u ovoj verziji operativnog sistema Windows postoji podrška za više monitora za vezu sa udaljenom radnom površinom?

Veza sa udaljenom radnom površinom podržava prikaze visoke rezolucije koji mogu obuhvatiti više monitora. Monitori moraju da imaju istu rezoluciju i da budu poravnati jedan do drugog. Da biste radnu površinu udaljenog računara prikazali na više monitora, na komandnoj liniji otkucajte Mstsc /span.

Napomena

  • Ova funkcija se ponekad naziva kontinuirana rezolucija. Da biste uključivali i isključivali režim prikaza punog ekrana za više monitora, pritisnite kombinaciju tastera CTRL+ALT+BREAK.

Kako mogu da promenim port za slušanje za vezu sa udaljenom radnom površinom?

Zbog dodatne bezbednosti, možete promeniti port koji veza sa udaljenom radnom površinom koristi (ili „sluša“) umesto korišćenja standardnog porta 3389. Kada se prijavite, otkucajte ime udaljenog računara iza kojeg slede dve tačke i željeni port (na primer Računar1:3390). Uputstvo za trajnu promenu potražite u temi Promena porta za slušanje za udaljenu radnu površinu na Microsoft Web lokaciji Pomoć i podrška.