Sledite ove procedure redom dok ne uklonite špijunski softver.

Korišćenje antispajver alatke za skeniranje i uklanjanje

Windows zaštitnik, koji se isporučuje uz ovu verziju operativnog sistema Windows, pomaže pri sprečavanju zlonamernog softvera, špijunskog softvera i drugog potencijalno neželjenog softvera da zarazi računar. Kada je Windows zaštitnik uključen, bićete upozoreni kada špijunski softver ili drugi potencijalno neželjeni softver pokuša da se pokrene ili instalira na računar. Za svaku otkrivenu stavku birate da li želite da je zanemarite, smestite u karantin ili uklonite. Za više informacija pogledajte odeljak Skeniranje u potrazi za špijunskim i drugim potencijalno neželjenim softverom.

Skeneri za špijunski softver često su uključeni u antivirusne programe. Ako ste već instalirali antivirusni program, proverite da li taj program uključuje funkcije zaštite od špijunskog softvera ili da li možete da ih dodate kao ispravku, a zatim redovno skenirajte računar. Listu drugih programa za zaštitu od špijunskog softvera možete da vidite na Web lokaciji Microsoft Bezbednost kod kuće.

Ručno uklanjanje špijunskog softvera

Špijunski softver ponekad može da zarazi oblasti računara koje je teško očistiti bez izazivanja daljih problema. Ako vas antispajver program obavesti da ne može da ukloni špijunski softver, sledite uputstva koja program obezbedi. Ako to ne uspe, pokušajte sa ovim opcijama.

  • Proverite da li u okviru apleta Instalirani programi postoje stavke koje ne pripadaju na računaru.

    Ovaj metod koristite izuzetno oprezno. Kontrolna tabla pruža listu mnogih programa, od kojih većina nije špijunski softver. Mnogi špijunski programi koriste posebne metode instalacije da bi izbegli da se pojave u apletu „Instalirani programi“. Špijunski program će povremeno ponuditi opciju za deinstaliranje i može se ukloniti pomoću ovog metoda. Uklonite samo one programe za koje sa sigurnošću možete da utvrdite da su špijunski i nemojte uklanjati programe koje biste možda želeli da sačuvate, čak i ako ih ne koristite često. Za više informacija pogledajte odeljak Deinstalacija ili promena programa.

  • Ponovo instalirajte Windows.

    Neki špijunski softver može da se sakrije tako dobro da ne može da se ukloni. Ako još vidite tragove špijunskog softvera i nakon pokušaja da ga uklonite antispajver programom ili deinstaliranjem, možda ćete morati da ponovo instalirate Windows i druge programe.

    Upozorenje

    • Ponovno instaliranje operativnog sistema Windows ukloniće špijunski softver, ali će takođe izbrisati datoteke i programe. Ako morate ponovo da instalirate Windows, uverite se da ste napravili rezervne kopije dokumenata i datoteka, kao i da imate pristup instalacionim diskovima koji su vam potrebni za ponovnu instalaciju programa.