Evo odgovora na neka uobičajena pitanja o špijunskom softveru.

Prikaži sve

Šta je špijunski softver?

Špijunski softver je softver koji se može sâm instalirati na računar, a da vam o tome ne pruži odgovarajuće obaveštenje, ne zatraži saglasnost ili kontrolu. Simptomi špijunskog softvera možda neće biti prisutni nakon što on zarazi računar, ali mnoge vrste zlonamernog softvera ili neželjenih programa mogu uticati na način rada računara. Na primer, špijunski softver može pratiti vaše ponašanje na mreži ili prikupljati informacije o vama (uključujući one za ličnu identifikaciju ili druge osetljive informacije), menjati postavke na računaru ili dovesti do sporog rada računara.

Kako mogu da znam da li na računaru imam špijunski ili neželjeni softver?

Verovatno imate neki oblik špijunskog softvera na računaru:

  • Ako primećujete nove trake sa alatkama, veze ili omiljene lokacije koje niste svojevoljno dodali Web pregledaču.

  • Ako je promenjena podrazumevana matična stranica, pokazivač miša ili program za pretragu.

  • Ukoliko kada otkucate adresu određene Web lokacije (na primer pretraživača), bez obaveštenja se otvara druga Web lokacija.

  • Ako se pojavljuju iskačuće reklame čak i kada niste na Internetu.

  • Ukoliko računar iznenada počne da se pokreće ili radi sporo.

Možda na računaru imate špijunski softver čak i ako ne primećujete nijedan simptom. Ova vrsta softvera može prikupljati informacije o vama i vašem računaru bez vašeg znanja i saglasnosti. Pokretanje programa „Windows zaštitnik“ pri svakom korišćenju računara može pomoći da pronađete i uklonite takav softver.

Odakle dolazi špijunski i potencijalno neželjeni softver?

Neželjeni softver mogu instalirati Web lokacije, preuzeti programi ili program koji ste možda instalirali sa CD-a, DVD-a, spoljašnjeg čvrstog diska ili drugog prenosnog medija. Špijunski softver se najčešće instalira putem besplatnog softvera, kao što su programi za deljenje datoteka, čuvari ekrana ili trake sa alatkama za pretragu.

Da li špijunski softver može biti instaliran bez mog znanja?

Da, neke vrste špijunskog softvera mogu biti instalirane sa Web lokacije pomoću ugrađene skripte ili programa na Web stranici. Neke vrste neželjenog softvera zahtevaju vašu pomoć da bi se instalirali putem iskačućih prozora na Webu ili besplatnog softvera koji zahteva da prihvatite datoteku koja se može preuzeti. Međutim, ukoliko redovno ažurirate Windows i ne smanjujete nivo bezbednosnih postavki, šanse za zarazu špijunskim softverom možete svesti na minimum.

Šta da radim kada iskačući prozor neće da se zatvori dok ne pristanem da instaliram program ili promenim matičnu stranicu?

Neke Web lokacije će neprestano prikazivati iskačuće prozore i zahtevati od vas da instalirate traku sa alatkama ili promenite matičnu stranicu. Kada se to desi, pokušajte da zatvorite prozor pregledača. Ako se iskačući prozori i dalje budu pojavljivali, desnim tasterom miša kliknite na dugme „Internet Explorer“ na traci zadataka u dnu ekrana, a zatim izaberite stavku Zatvori grupu. Kao poslednje rešenje, zatvorite sve programe koji su otvoreni i ponovo pokrenite računar.

Kako mogu da sprečim da špijunski softver zarazi moj računar?

Pokretanjem ažuriranog antispajver programa. „Windows zaštitnik“ koji se isporučuje uz ovu verziju sistema Windows, sprečava instalaciju i pokretanje zlonamernog softvera, špijunskog softvera i drugih vrsta potencijalno neželjenog softvera i advera na računaru. On automatski može pronaći i ukloniti zlonamerni softver koji je možda već instaliran.

Redovno ažurirajte računar. Microsoft često objavljuje bezbednosne ispravke koje vam mogu pomoći da se zaštitite od instalacije špijunskog softvera bez vašeg znanja. Većina novih antivirusnih programa uključuje zaštitu od špijunskog softvera i njih takođe treba redovno da ažurirate. Preporučujemo da uključite opciju „Automatsko ažuriranje sistema Windows“ i da redovno ažurirate antispajver i antivirusne programe. Za više informacija pogledajte odeljak Preuzimanje bezbednosnih ispravki za Windows i Korišćenje programa Windows zaštitnik.

Pre instalacije softvera pregledajte ugovore o licenciranju. Kada posećujete Web lokacije, nemojte automatski da pristajete na preuzimanje sadržaja koje lokacija nudi. Ako preuzimate besplatni softver, kao što su programi za deljenje datoteka ili čuvari ekrana, pažljivo pročitajte ugovor o licenciranju. Potražite odredbe u okviru kojih morate da prihvatite oglase i iskačuće prozore određenih preduzeća ili to da će softver slati određene informacije izdavaču softvera. Za više informacija posetite Web lokaciju Windows zaštitnik.

Kako da uklonim špijunski i drugi neželjeni softver?

Najbolji način za uklanjanje špijunskog softvera je pokretanje ažuriranog antispajver programa koji može da nadgleda softver koji pokušava da se instalira na računar, a može i da ukloni potencijalno neželjeni softver koji je možda već instaliran. Za više informacija o uklanjanju špijunskog softvera i drugog neželjenog softvera pogledajte odeljke Korišćenje programa Windows zaštitnik i Uklanjanje špijunskog softvera sa računara.