32-bitni i 64-bitni Windows: najčešća pitanja


Slede odgovori na neka uobičajena pitanja u vezi sa 32-bitnim i 64-bitnim verzijama operativnog sistema Windows.

Prikaži sve

Koja je razlika između 32-bitnih i 64-bitnih verzija operativnog sistema Windows?

Termini 32-bitni i 64-bitni odnose se na način na koji procesor (naziva se i CPU) računara rukuje informacijama. 64-bitna verzija operativnog sistema Windows rukuje velikim količinama radne memorije (RAM) efikasnije od 32-bitnog sistema.

Kako mogu da znam da li moj računar radi pod 32-bitnom ili 64-bitnom verzijom operativnog sistema Windows?

Da biste videli da li računar radi pod 32-bitnim ili 64-bitnim operativnim sistemom Windows, izvršite sledeće radnje:

  1. Otvorite opciju „Sistem“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, kliknuti desnim tasterom miša na stavku Računar, a zatim izabrati stavku Svojstva.

  2. U okviru Sistem možete da prikažete tip sistema.

Može li moj računar da pokrene 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows?

Da biste pokrenuli 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows, računar mora da ima procesor kompatibilan sa 64-bitnom tehnologijom. Ako niste sigurni da li je procesor kompatibilan sa 64-bitnom tehnologijom, izvršite sledeće radnje:

  1. Otvorite opciju „Informacije o performansama i alatke“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, a zatim izabrati stavku Kontrolna tabla. U polju za pretragu otkucajte Informacije o performansama i alatke, a zatim sa liste rezultata izaberite stavku Informacije o performansama i alatke.

  2. Izaberite stavku Prikaži i odštampaj detaljne informacije o performansama i sistemu.

  3. U odeljku Sistem, u okviru Tip sistema možete videti tip operativnog sistema koji trenutno koristite, a u okviru Kompatibilno sa 64-bitnom tehnologijom možete videti da li možete da pokrenete 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows. (Ako računar već radi pod 64-bitnom verzijom operativnog sistema Windows, nećete videti navedenu stavku Kompatibilno sa 64-bitnom tehnologijom.)

Mogu li da izvršim nadogradnju sa 32-bitne verzije operativnog sistema Windows na 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows?

Ne. Ako trenutno koristite 32-bitnu verziju operativnog sistema Windows, možete samo da izvršite nadogradnju na drugu 32-bitnu verziju operativnog sistema Windows. Slično tome, ako koristite 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows, možete samo da izvršite nadogradnju na drugu 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows.

Ako želite da pređete sa 32-bitne verzije operativnog sistema Windows na 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows, moraćete da napravite rezervnu kopiju datoteka i da zatim izvršite prilagođenu instalaciju 64-bitne verzije operativnog sistema Windows. Više informacija potražite u odeljku Instaliranje i ponovno instaliranje operativnog sistema Windows‍‍.

Mogu li da pokrećem 32-bitne programe na 64-bitnom računaru?

Većina programa dizajniranih za računar koji radi pod 32-bitnom verzijom operativnog sistema Windows funkcionisaće na računaru koji radi pod 64-bitnim verzijama operativnog sistema Windows. Poznati izuzeci su mnogi antivirusni programi i neki upravljački programi za hardver.

Upravljački programi dizajnirani za 32-bitne verzije operativnog sistema Windows ne funkcionišu na računarima koji rade pod 64-bitnom verzijom operativnog sistema Windows. Ako pokušate da instalirate štampač ili drugi uređaj koji ima dostupne samo 32-bitne upravljačke programe, on neće ispravno funkcionisati na 64-bitnoj verziji operativnog sistema Windows. Za informacije o ažuriranju upravljačkih programa i rešavanju problema sa upravljačkim programima uređaja za 64-bitne verzije operativnog sistema Windows obratite se proizvođaču uređaja ili programa.

Da li ću imati koristi od korišćenja 64-bitnog računara?

Koristi su najočiglednije ako na računaru imate instaliranu veliku količinu radne memorije (RAM), najčešće 4 GB RAM-a ili više. U takvim slučajevima, pošto 64-bitni operativni sistem može da rukuje velikim količinama memorije efikasnije od 32-bitnog operativnog sistema, 64-bitni sistem će se bolje odazivati pri pokretanju više programa istovremeno i čestom prebacivanju između njih.

Ako koristim 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows, da li su mi potrebni 64-bitni upravljački programi za uređaje?

Da. Svim hardverskim uređajima potrebni su 64-bitni upravljački programi da bi funkcionisali na 64-bitnoj verziji operativnog sistema Windows. Upravljački programi dizajnirani za 32-bitne verzije operativnog sistema Windows ne funkcionišu na računarima koji rade pod 64-bitnim verzijama operativnog sistema Windows.

Da biste saznali kako da proverite da li postoje upravljački programi, pogledajte odeljak Ažuriranje upravljačkog programa za hardver koji ne funkcioniše ispravno ili posetite Veb lokaciju proizvođača hardvera. Informacije o upravljačkim programima možete dobiti i ako posetite Veb lokaciju Windows 7 savetnik za nadogradnju.Potrebna vam je dodatna pomoć?