Obuka za Windows 8.1

Prvi koraci u operativnom sistemu Windows 8.1

Ako tražite detaljne informacije o operativnom sistemu Windows 8.1 ili Windows RT 8.1, 11 stranica ove obuke su sjajno mesto da počnete. Ali ako želite samo pregled, posetite veb lokaciju Zašto Windows.

Počnimo od najosnovnijeg

1. Povezivanje sa mrežom

Proveravanje e-pošte, posećivanje omiljenih lokacija, komentarisanje novih statusa prijatelja i još mnogo toga što radite na računaru zavisi od veze sa internetom. Saznajte kako da se povežete sa mrežom i kako da zaštitite svoje informacije na javnoj mreži.

2. Microsoft nalog

Prijavite se na računar koristeći svoj Microsoft nalog i bićete automatski prijavljeni u Windows prodavnicu, svoju e-poštu, društvene preže i još mnogo drugih mesta. Obavezno nabavite nalog, a zatim saznajte kako da konfigurišete naloge za druge korisnike vašeg računara.

Snalaženje u sistemu

3. Sve o početnom ekranu

Početni ekran je odskočna daska za sve što radite na računaru. Zamislite ga kao „Start“ meni na koji ste navikli, samo se sada prostire preko celog ekrana i možete da ga personalizujete aplikacijama, prijateljima i fotografijama.

4. Poznata radna površina

Poznata radna površina na koju ste navikli i koja vam znači je i dalje tu. Možete da koristite poslovne programe za rad i aplikacije za zabavu iz Windows prodavnice direktno sa radne površine. Dodajte omiljene aplikacije na traku zadataka, a zatim odaberite omiljene teme i pozadinu.

5. Navigacija na računaru

Saznajte osnovne stvari o navigaciji na računaru, uključujući i to kako da se vratite na početni ekran, prebacite sa jedne aplikacije na drugi i paralelno koristite dve aplikacije. Budite još efikasniji koristeći dodir ili miš i tastaturu i naučite najvažnije tasterske prečice.

6. Pretraga, deljenje, štampanje i još toga

Bez obzira na to šta vam je na ekranu računara, osnovne radnje možete da obavite koristeći dugmad. Pogledajte kako da pretražite veb i računar, delite sadržaje poput fotografija i veb-lokacija, odete nazad na početni ekran, štampate i koristite druge uređaje i promenite postavke.

7. Preuzimanje i korišćenje aplikacija

Pretražite ili pregledajte sadržaj u Windows prodavnici da biste pronašli željene aplikacije. Izbor je ogroman, a mnoge aplikacije su besplatne ili imaju besplatan probni period. Saznajte još i kako da koristite aplikacije, promenite njihove postavke i kako da zatvorite aplikaciju.

Obavljanje poslova

8. Konfigurisanje e-pošte

Za čitanje e-poruka, odgovaranje na njih i održavanje reda u prijemnom poštanskom sandučetu možete da koristite aplikaciju „Pošta“ na računaru ili uslugu Outlook.com u bilo kom pregledaču. Saznajte kako da ih konfigurišete i dodate svoje naloge Imate i mogućnost da isprobate aplikaciju za radnu površinu Outlook. Besplatna je ako imate Windows RT 8.1.

9. Pregledanje veba

Posetite omiljene lokacije koristeći najnoviju verziju pregledača Internet Explorer. Upoznajte se sa osnovama pregledanja veba, kao i sa novim funkcijama. Nabavite savete o tome kako da brže otvarate omiljene lokacije i kako da koristite prikaz za čitanje da biste se otarasili dosadnih oglasa.

10. Personalizacija računara

Unesite lični pečat na računar pomoću omiljenih fotografija, boja i pozadina. Istaknite svoje najbolje izdanje novom slikom naloga. Uz to, saznajte kako da konfigurišete lozinku u vidu slike da biste mogli da se prijavite na računar preko omiljene fotografije umesto da koristite lozinku koja se teško pamti.

11. OneDrive

Od sada imate dva načina da čuvate datoteke u operativnom sistemu Windows: možete da ih sačuvate lokalno, na računaru, ili u skladištu na mreži tj. u informatičkom oblaku u usluzi OneDrive. Ako sačuvate datoteke u usluzi OneDrive, one će vam biti dostupne na svim vašim uređajima i biće vam stalno pri ruci. I deljenje i saradnje su time olakšani.

Spremni ste da naučite još?

Pošto ste savladali osnove, pogledajte ostalu obuku:

Savršeni za posao i zabavu

Obavite više posla uz više zabave na računaru sa novim Windows 8.1 računarom.

Istražite računare

Tablet, laptop i „all-in-one“ računar koji rade pod operativnim sistemom Windows 8.1

Pogledajte više

Obavite posao još snalažljivije i zabavite se još više u operativnom sistemu Windows 8.1.

Upišite se za bilten koji vredi čitati.