Upoznavanje sa radnom površinom operativnog sistema Windows 7

Windows 7 pojednostavljuje računar tako da možete da obavite više posla

Pogledajte novu Windows 7 radnu površinu.
Pogledajte novu Windows 7 radnu površinu.

Koliko je prozora trenutno otvoreno na radnoj površini vašeg računara?

Previše?

Windows 7 smo dizajnirali tako da vam pomogne da raščistite radnu površinu i brzo pronađete ono što vam je potrebno.

Šta je potrebno:

  • Računar koji radi pod operativnim sistemom Windows 7.

  • Okruženje radne površine Aero (za neke funkcije). Šta je to?

Traka zadataka sa prikazom

Pregledi u vidu sličica mogu biti od velike pomoći kada istovremeno radite sa velikim borjem prozora. Postavite pokazivač na ikonu programa na Windows 7 traci zadataka i videćete minijaturne prikaze dokumenata, slika, čak i video zapisa uživo.

Postavite pokazivač na sličicu i funkcija Peek će je pretvoriti je u prikaz u punoj veličini. Svi drugi otvoreni prozori privremeno će nestati. Kako vam čini taj fokus kao kod lasera?

Kačenje i liste za prelazak

U prošlosti je traka sa alatkama za brzo pokretanje obezbeđivala prečice ka programima kojima je trebalo brzo da pristupite. Sada programe (i datoteke) možete jednostavno „prikačite“ za Windows 7 traku zadataka sa koje ćete moći da ih otvorite pomoću jednog klika. Preraspoređivanje dugmadi trake zadataka je jednostavno – samo kliknite na njih i prevucite ih. A lista za prelazak vam pružaju brz pristup onome što najviše koristite – na primer, Veb lokacijama koje često prikazujete ili omiljenim dokumentima.

Čarolija prozora

Da li vam je ikada potrebno da uporedite dva dokumenta naporedo? U prošlosti biste morali ručno da promenite veličinu prozora. Pomoću funkcije Kačenje jednostavno prevucite dva prozora do jedne strane ekrana i oni će se prikačiti za mesto jedan naspram drugog. Prikačite prozor za vrh ekrana i on će se razviti tako da popuni radnu površinu.

Pomoću funkcije Shake možete da kliknete na vrh prozora i da protresete mišem kako biste umanjili sve druge prozore. Ponovo ga zatresite i drugi prozori će se vratiti.

Više od lepog izgleda

Windows 7 ima neke odlične alatke koje vam pomažu da upravljate radnim prostorom i puno mogućnosti za personalizovanje izgleda i doživljaja vaše radne površine – teme, postere i još mnogo toga. Ali ima i mnogo toga što se ne vidi na prvi pogled. Od klijenata smo čuli da je ono što žele prilično jednostavno: brz, pouzdan računar. Zbog toga je to bilo na vrhu liste zadataka naših inženjera. Windows 7 je dizajniran tako da brže ulazi u stanje spavanja i nastavlja rad, kao i da troši manje memorije i snage baterija.