Podešavanje računara u cilju preglednijeg prikaza

Ako ponekad imate teškoće da vidite stavke na ekranu, možete prilagoditi postavke da bi tekst i slike na ekranu izgledali veći, da biste poboljšali kontrast između stavki na ekranu i čuli čitanje teksta na ekranu naglas.

Veliki broj ovih postavki možete podesiti na stranici Učinite računar jednostavnijim za pregled u Centru za lakše korišćenje računara. Za informacije o drugim postavkama pogledajte odeljak Dobijanje najboljeg prikaza na monitoru.

 1. Otvorite stranicu Učinite računar jednostavnijim za pregled tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Jednostavan pristup, izabrati stavku Centar za lakše korišćenje računara , a zatim izabrati stavku Učinite računar jednostavnijim za pregled.

 2. Izaberite opcije koje želite da koristite:

  • Odaberite temu visokog kontrasta. Ova opcija vam omogućava da postavite šemu boja visokog kontrasta koja povećava kontrast boja teksta i slika na ekranu računara da bi oni bili jasniji i lakši za identifikovanje.

  • Uključi ili isključi visoki kontrast kada se pritisnu levi taster Alt+levi taster Shift+Print Screen. Ova opcija vam omogućava da uključite ili isključite temu visokog kontrasta tako što ćete pritisnuti kombinaciju tastera levi taster Alt + levi taster Shift + Print Screen.

  • Uključi narator. Ova opcija podešava da se narator pokrene kada se prijavite na računar. Narator čita tekst na ekranu naglas i opisuje neke događaje (kao što je pojavljivanje poruka o grešci) do kojih dolazi dok koristite računar. Više informacija o korišćenju naratora potražite u odeljku Slušanje teksta koji narator naglas čita.

  • Uključi audio opis. Ova opcija podešava da se audio opisi pokrenu kada se prijavite na računar. Funkcija „Audio opisi“ opisuje šta se događa u video zapisima.

  • Promeni veličinu teksta i ikona. Ova opcija omogućava vam da podesite tekst i druge stavke na ekranu tako da izgledaju veće kako bi bile vidljivije. Više informacija potražite u odeljku Povećavanje ili smanjivanje teksta na ekranu.

  • Uključi lupu Ova opcija podešava da se lupa pokrene kada se prijavite na računar. Lupa uvećava onaj deo ekrana na koji se pokazuje mišem i može biti naročito korisna za prikaz objekata koji se teško vide. Više informacija o korišćenju lupe potražite u odeljku Uvećavanje stavki na ekranu (lupa).

  • Podesi boje i prozirnost ivica prozora. Ova opcija vam dozvoljava da promenite izgled ivica prozora kako bi bile vidljivije.

  • Precizno podesi efekte ekrana. Ova opcija vam omogućava da podesite način na koji se određene stavke pojavljuju na radnoj površini.

  • Podebljaj pravougaonik fokusa. Ova opcija podebljava pravougaonik oko trenutno izabrane stavke u dijalozima, što je čini vidljivijom.

  • Postavi debljinu trepćućeg kursora. Ova opcija omogućava podebljavanje trepćućeg kursora u dijalozima i programima i olakšava njegovu vidljivost.

  • Isključi sve nepotrebne animacije. Ova opcija isključuje efekte animacije, kao što su efekti postepenog pojavljivanja ili iščezavanja, kada zatvarate prozore ili druge elemente.

  • Ukloni slike u pozadini. Ova opcija isključuje sve nevažne, preklopljene sadržaje i slike u pozadini da bi olakšala vidljivost ekrana.