Pomoću aplikacije Windows Media Center – funkcije uključene u operativne sisteme Windows 7 Home Premium, Windows 7 Professional i Windows 7 Ultimate – možete da gledate i snimate televiziju uživo na računaru. Sve što vam je potrebno jesu TV tjuner i TV signal.

Sledeći odeljci opisuju vrste dostupnih tjunera i signala, kao i ono što vam je potrebno za ispravno povezivanje TV signala. Informacije o podešavanju TV signala za rad sa aplikacijom Media Center potražite u članku Podešavanje TV signala u aplikaciji Windows Media Center.

Osnovni podaci o TV tjunerima

TV tjuner je uređaj koji možete da koristite za povezivanje analognog ili digitalnog TV signala sa računarom. Bez TV tjunera ne možete gledati niti snimati televiziju uživo u aplikaciji Media Center. Postoje dva osnovna tipa modela TV tjunera: spoljni TV tjuneri, koji se obično priključuju na USB port na računaru i unutrašnje TV kartice, koje morate instalirati u računaru.

Slika USB TV tjunera
Tipičan spoljni TV tjuner
Slika USB TV kartice
Tipična TV kartica

Većina računara nema TV tjuner, ali je u većini slučajeva moguće dodati ga. Informacije o kompatibilnim TV tjunerima potražite u članku Šta bi trebalo da znam pre dodavanja TV tjunera za korišćenje sa aplikacijom Windows Media Center?

Osnovni podaci o TV signalima

Windows Media Center podržava širok opseg tipova TV signala, uključujući antenske signale, signale kablovske televizije i signale satelitske televizije. Sledeće stavke određuju tip signala koji možete da podesite:

  • Oblast u kojoj živite

  • Dobavljač kablovske ili satelitske televizije na kojeg ste pretplaćeni

  • Tip TV tjunera koji je instaliran na računaru

Listu podržanih tipova signala potražite u članku TV signali koje podržava Windows Media Center.

Uspostavljanje veze

Da biste prvi put mogli da gledate i snimate TV sadržaj u aplikaciji Media Center, potrebno je da fizički povežete TV signal sa TV tjunerom na računaru. To obično podrazumeva povezivanje jednog kraja koaksijalnog kabla sa tjunerom i drugog kraja sa izvorom TV signala (na primer, antenom, zidnom utičnicom za kablovsku televiziju, set-top box dekoderom za kablovsku televiziju ili set-top box dekoderom za satelitsku televiziju).

Windows Media Center podržava TV signale standardne definicije i signale televizije visoke definicije (HDTV). Koristite sledeću tabelu da biste pronašli svoj scenario i utvrdili koja oprema vam je potrebna da biste aktivirali TV signal.

Ako TV signal dobijate iz
I primate ove tipove kanala
Potreban vam je ovaj tip tjunera

Zidne utičnice za kablovsku televiziju (bez set-top box dekodera)

Lokalni i osnovni kablovski kanali (bez premium kanala)

Tjuner spreman za HDTV Informacije o tipovima signala visoke definicije potražite u članku TV signali koje podržava Windows Media Center.

Zidne utičnice za kablovsku televiziju (bez set-top box dekodera)

Premium kablovske kanale

Tjuner za digitalni kabl (posebna vrsta digitalnog TV tjunera ugrađena u računare spremne za digitalni kabl) Takođe će vam biti potreban televizor ili monitor koji podržava zaštitu od kopiranja visoke definicije (HDCP) preko DVI-a ili HDMI-a i CableCARD od dobavljača kablovske televizije.

Kablovskog ili satelitskog set-top box dekodera

Bilo koji

TV tjuner sa ulaznim video konektorom i podrškom za infracrvenu (IC) tehnologiju (Većina TV tjunera danas ima ovu funkcionalnost.)

Antene

Bilo koji

Zavisi od tipova signala koje region podržava. Na primer: u SAD je podržan samo digitalni vazdušni signal, tako da će vam biti potreban TV tjuner spreman za HDTV koji podržava tip signala ATSC.