Dodavanje funkcija: najčešća pitanja

Detalje o tome koji servisni paketi su dostupni potražite u članku Dodavanje funkcija.

Da biste dodali funkcije operativnom sistemu Windows 8.1 ili Windows 8, računar mora raditi pod aktiviranom kopijom operativnog sistema Windows. Ako imate problema sa aktivacijom operativnog sistema Windows, pogledajte članak Zašto ne mogu da aktiviram Windows?

Prikaži sve

Kako da dodam funkcije?

U zavisnosti od verzije operativnog sistema Windows možete koristiti „Dodavanje funkcija u Windows 8.1“ ili „Dodavanje funkcija u Windows 8“ da biste dobili izdanje operativnog sistema Windows koje ima više funkcija nego trenutno izdanje.

Prvo treba da kupite šifru proizvoda. Možete da kupite novu šifru proizvoda na mreži koristeći „Dodavanje funkcija u Windows 8.1“ ili „Dodavanje funkcija u Windows 8“, ali morate da koristite tu šifru na računaru koji ste koristili prilikom kupovine. Šifra proizvoda će biti povezana samo sa tim računarom i ne može se koristiti na nekom drugom. Šifre proizvoda su dostupne kod lokalnih prodavaca. Treba samo da se uverite da ste kupili šifru proizvoda koja je posebno predviđena za „Dodavanje funkcija u Windows 8.1“ ili „Dodavanje funkcija u Windows 8“ u prodavnici (dostupno kao Pro Pack ili Media Center Pack).

Kada kupite šifru proizvoda i unesete je u „Dodavanje funkcija u Windows 8.1“ ili „Dodavanje funkcija u Windows 8“, nove funkcije će automatski biti dodate na računar i imaćete novo izdanje operativnog sistema Windows.

Napomene

 • U nekim zemljama i regionima možda nećete moći da kupite šifru proizvoda i na mreži.

 • Funkcije možete dodati samo operativnim sistemima Windows 8.1, Windows 8.1 Pro, Windows 8.1 KN i Windows 8.1 N ili Windows 8, Windows 8 Pro, Windows 8 KN i Windows 8 N.

 • Ako „Dodavanje funkcija u Windows 8.1“ ili „Dodavanje funkcija u Windows 8“ nije dostupno na računaru, nije moguće instalirati Pro Pack ili Media Center Pack.

Instalacija funkcija

 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana, a zatim dodirnite stavku Pretraga.
  (Ako koristite miš, postavite pokazivač u gornji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nadole, a zatim izaberite stavku Pretraga.)

 2. Unesite termin dodavanje funkcija u polje za pretragu, a zatim dodirnite ili izaberite stavku Dodavanje funkcija u Windows 8.1 ili Dodavanje funkcija u Windows 8.

 3. Uradite nešto od sledećeg:

  • Ako ste već kupili šifru, dodirnite ili izaberite stavku Već imam šifru proizvoda, unesite je, a zatim dodirnite dugme Dalje ili kliknite na njega. Ako šifra proizvoda ne funkcioniše, pogledajte članak aktivacija proizvoda za više informacija.

  • Ako niste kupili šifru, a dostupna je na mreži u vašoj zemlji ili regionu, možete sada da je kupite tako što ćete dodirnuti ili izabrati stavku Želim da kupim šifru proizvoda na mreži. Ako nije dostupna na mreži, moraćete da odete do lokalnog prodavca.

 4. Pročitajte uslove licenciranja, potvrdite izbor u polju za potvrdu da biste ih prihvatili, a zatim dodirnite ili izaberite stavku Dodavanje funkcija.

Koje funkcije su dostupne?

Dostupna su dva različita paketa sa novim opcijama za operativni sistem Windows 8.1 ili Windows 8:

 • Windows 8.1 Pro Pack i Windows 8 Pro Pack imaju poboljšane funkcije umrežavanja i šifrovanja podataka i sadrže Windows Media Center, ali na računaru mora da bude instaliran i aktiviran Windows 8.1 ili Windows 8.

 • Windows 8.1 Media Center Pack i Windows 8 Media Center Pack sadrže Windows Media Center, ali morate imati instaliran i aktiviran Windows 8.1 Pro ili Windows 8 Pro.

Više detalja o ovim opcijama potražite na veb stranici Dodavanje funkcija na Windows veb lokaciji.

Šta se događa kada dodam funkcije?

Kada dodate funkcije u Windows 8.1 ili Windows 8, možete dobiti izdanje operativnog sistema Windows koje ima više funkcija nego trenutno izdanje. Ništa se neće dogoditi aplikacijama, datotekama i postavkama.

Šta ako ne mogu da instaliram kupljeni paket funkcija?

Ako niste mogli da instalirate paket funkcija koji ste kupili, obratite se podršci. Možda na vašem računaru postoji aplikacija koja sprečava instalaciju.

Koliko košta dodavanje funkcija?

Informacije o ceni ćete videti za svaku opciju u okviru stavke „Dodavanje funkcija u Windows 8.1“ ili „Dodavanje funkcija u Windows 8“. Možete otići i kod lokalnog prodavca da biste videli cene i kupili šifru proizvoda.

Kako da kupim šifru proizvoda za dodavanje funkcija?

U nekim zemljama ili regionima šifru proizvoda možete da kupite na mreži pomoću stavke „Dodavanje funkcija u Windows 8.1“ ili „Dodavanje funkcija u Windows 8“.

Možete je kupiti i od lokalnog prodavca na većini mesta. Uverite se da ste kupili šifru proizvoda koja je posebno predviđena za „Dodavanje funkcija u Windows 8.1“ ili „Dodavanje funkcija u Windows 8“.

Kako da uključim ili isključim funkcije?

Neke Windows funkcije se mogu uključiti ili isključiti, na primer Windows Media Player i Internet Explorer.

Uključivanje ili isključivanje Windows funkcija

 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana, a zatim dodirnite stavku Pretraga.
  (Ako koristite miš, postavite pokazivač u gornji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nadole, a zatim izaberite stavku Pretraga.)

 2. U polje za pretragu unesite Uključivanje ili isključivanje Windows funkcija, a zatim dodirnite stavku Uključi ili isključi Windows funkcije ili kliknite na nju.

 3. Da biste uključili Windows funkciju, potvrdite izbor u polju za potvrdu pored funkcije. Da biste isključili Windows funkciju, opozovite izbor u polju za potvrdu.

 4. Dodirnite dugme U redu ili kliknite na njega.

Neke Windows funkcije se grupišu u fasciklama, a neke fascikle sadrže potfascikle sa dodatnim funkcijama. Ako je u polju za potvrdu delimično potvrđen izbor ili je ono nedostupno, neke od stavki u fascikli su uključene, a neke isključene. Da biste prikazali sadržaj fascikle, dvaput dodirnite ili dvaput kliknite na nju.

Šta se desilo sa funkcijom „Windows Anytime Upgrade“?

Funkcija Windows Anytime Upgrade nije uključena u Windows 8.1 niti u Windows 8. Umesto nje možete koristiti „Dodavanje funkcija u Windows 8.1“ ili „Dodavanje funkcija u Windows 8“ da biste dobili drugačije izdanje.

Mogu li da se vratim na izdanje operativnog sistema Windows pod kojim je moj računar radio pre dodavanja funkcija?

Da, ali ćete morati da izvršite čistu instalaciju prethodnog izdanja operativnog sistema Windows, što znači da datoteke, aplikacije i postavke neće biti sačuvane. Da biste ovo uradili, biće vam potreban originalni Windows 8.1 ili Windows 8 instalacioni disk i šifra proizvoda koju ste uz njega dobili. Više informacija o čistoj instalaciji potražite u članku Kako se vrši čista instalacija operativnog sistema Windows.

Mogu li da dodam funkcije u 32-bitne i 64-bitne verzije operativnog sistema Windows?

Da, možete dodati funkcije i u 32-bitnu i u 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows. Ali, ako trenutno imate 32-bitnu verziju operativnog sistema Windows, ne možete koristiti stavke „Dodavanje funkcija u Windows 8.1“ ili „Dodavanje funkcija u Windows 8“ da biste dobili 64-bitnu verziju. Ako imate 64-bitnu verziju, ne možete dobiti 32-bitnu verziju.

Mogu li dodavanjem funkcija da nadogradim prethodnu verziju operativnog sistema Windows?

Ne, ne možete da nadogradite prethodne verzije operativnog sistema Windows na Windows 8.1 ili Windows 8. „Dodavanje funkcija u Windows 8.1“ ili „Dodavanje funkcija u Windows 8“ možete da koristite samo ako već imate Windows 8.1 i Windows 8 i želite da dobijete drugačije izdanje sa više funkcija.

Mogu li da dodam funkcije na više računara?

Da, ali moraćete da kupite šifru proizvoda za svaki računar na koji želite da dodate funkcije.

Mogu li da dodam funkcije Single Language izdanju operativnog sistema Windows?

Da. Ako ste kupili Windows 8.1 Pro paket ili Windows 8 Pro paket, trebalo bi da možete uspešno da instalirate i aktivirate Windows.

Potrebna vam je dodatna pomoć?