BitLocker ključevi za oporavak: najčešća pitanja

Ako se računar blokirao tako da ne možete da mu pristupite, potreban vam je BitLocker ključ za oporavak da biste se ponovo prijavili na njega.

Prikaži sve

Zašto se računar blokira tako da ne mogu da mu pristupim?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih računar može da pređe u režim za oporavak. Na primer, organizacija može da ima bezbednosne smernice za lozinku na osnovu kojih se računar blokira posle određenog broja pokušaja prijavljivanja. Moguće je i da je na računaru došlo do kvara hardvera, do neočekivane promene konfiguracije ili nekog drugog bezbednosnog propusta. Kada je ključ za oporavak obavezan, na taj način se obezbeđuje da samo ovlašćeno lice može da otključa računar i vrati pristup šifrovanim podacima.

Kako mogu da nabavim BitLocker ključ za oporavak?

Postoje tri načina na koja možete da nabavite ključ za oporavak, a koja se razlikuju u zavisnosti od toga kako je računar podešen.

Kada je računar povezan na domen

 • Zatražite ključ za oporavak od administratora.

Kada računar nije povezan na domen

 • Postoji nekoliko potencijalnih lokacija na kojima je sačuvan BitLocker ključ za oporavak. Proverite sledeća mesta:

  • Microsoft nalog na mreži. Ova opcija je dostupna samo na računarima koji nisu pridruženi domenu. Da biste nabavili ključ za oporavak, idite u odeljak BitLocker Ključevi za oporavak.

  • Sačuvani primerak ključa za oporavak. Možda ste sačuvali primerak BitLocker ključa za oporavak u datoteci, na USB fleš disku ili ste odštampali primerak na papiru.

   • Ako ste sačuvali ključ u datoteci ili ga odštampali, pronađite primerak, sledite uputstva na zaključanom računaru, a zatim unesite ključ kada se to od vas zatraži.

   • Ako ste sačuvali ključ na USB fleš disku, ubacite ga u računar, a zatim sledite prikazana uputstva. (Ako ste sačuvali ključ za oporavak kao datoteku na USB fleš disku, potrebno je da otvorite datoteku i ručno unesete ključ za oporavak.)

Šta ako imam problema sa Microsoft nalogom?

Pročitajte nekoliko saveta u nastavku koji mogu da vam pomognu ako imate problema sa Microsoft nalogom.

Imam Microsoft nalog, ali ne mogu da se prijavim na njega

Za prijavu je korišćen Microsoft nalog, ali ne vidim ključ za oporavak

Ključ za oporavak možda nije sačuvan na Microsoft nalogu na mreži. U tom slučaju potražite neki primerak ključa za oporavak koji ste možda odštampali ili sačuvali u datoteci.

Ako slučajno izbrišete ključ za oporavak sa Microsoft naloga na mreži, a želite ponovo da ga sačuvate, potrebno je da podesite Windows tako da automatski pravi rezervnu kopiju ključa za oporavak. Jedini način da to uradite je da se prebacite na lokalni nalog, a zatim se ponovo vratite na Microsoft nalog.

 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana, dodirnite stavku Postavke, a zatim izaberite stavku Promena postavki računara.
  (Ako koristite miš, postavite pokazivač u gornji desni ugao ekrana, izaberite stavku Postavke, a zatim stavku Promena postavki računara.)

 2. Dodirnite ili izaberite stavke Korisnici, Prebaci se na lokalni nalog, a zatim sledite uputstva.

 3. Ponovite korak 1, dodirnite ili izaberite stavke Korisnici, Prebaci se na Microsoft nalog, a zatim sledite uputstva.

Nemam ključ. Šta još mogu da uradim?

Ako ne možete da pronađete ključ, a nijedan drugi administrator na računaru ne može da pronađe rezervnu kopiju, potrebno je da vratite računar na podrazumevane fabričke postavke. Ako odaberete ovu opciju, izbrisaće se lični podaci sa računara, tako da bi trebalo da je upotrebite samo ako ne postoji neko drugo rešenje. Ova opcija štiti podatke od neovlašćenog pristupa, ali ujedno nećete moći nikad više da im pristupite.

U zavisnosti od konfiguracije operativnog sistema Windows, možda možete da vratite računar na njegova podrazumevana fabrička podešavanja direktno sa Windows ekrana za oporavak.

Vidim vezu pri dnu ekrana za oporavak

 • Dodirnite vezu Saznajte više o uspostavljanju početnih fabričkih vrednosti računara ili kliknite na nju, a zatim sledite uputstva.

Kod nekih konfiguracija operativnog sistema Windows možda će biti potrebno da kliknete na dugme da biste pokrenuli proces oporavka.

Vidim dugmad pri dnu ekrana za oporavak

 • Dodirnite dugme Saznajte više o uspostavljanju početnih fabričkih vrednosti računara ili kliknite na njega, a zatim sledite uputstva.

Kod drugih konfiguracija operativnog sistema Windows možda ćete imati opciju koja vam omogućava da preskočite određene diskove, a da ih ne otključate.

Vidim opciju za preskakanje diska

 1. Pri dnu ekrana BitLocker šifrovanje disk jedinice dodirnite vezu Preskoči ovaj disk da biste nastavili bez obzira na to što niste otključali trenutni disk.

  Ako preskočite sve disk jedinice šifrovane pomoću funkcije BitLocker, videćete listu na kojoj možete da izaberete jednu od naprednih opcija za popravku i pokretanje.

 2. Dodirnite ili izaberite sledeće stavke: Popravka ili vraćanje u prethodno stanje, Ostale opcije popravke i Fabričko poništavanje, a zatim sledite uputstva.

Potrebna vam je dodatna pomoć?