Obuka za Windows 8 i Windows RT


Korišćenje dugmadi: pretraga, deljenje, promena postavki i još toga

Gde god da se nalazite u operativnom sistemu Windows 8 ili Windows RT, dugmad vam omogućavaju da radite ono što najčešće radite, na primer, da obavljate pretragu, delite veze i fotografije, povezujete uređaje i menjate postavke. Funkcije dugmadi se menjaju u zavisnosti od toga da li se nalazite na početnom ekranu ili koristite neku aplikaciju.

Pet dugmadi – za pretragu, deljenje, pokretanje, uređaje i postavke – uvek je dostupno na desnoj strani početnog ekrana. Evo kako možete da ih pokrenete:

Kontrola dodirom

Ako koristite kontrolu dodirom, na ekranu brzo prevucite prstom ulevo, a zatim dodirnite željeno dugme.

Kontrola mišem

Ako koristite miš, postavite pokazivač u gornji desni ili donji levi ugao ekrana, pomerite ga nadole ili nagore, a zatim kliknite na željeno dugme.

Pretraga

Uz pomoć dugmeta za pretragu (Taster sa Windows logotipom+F), možete da pronađete bilo šta. Možete da pretražujete samo aplikaciju u kojoj se nalazite (na primer da potražite neku poruku u aplikaciji „Pošta“), pretražujete neku drugu aplikaciju (npr. da potražite nešto na internetu), a možete i da pretražujete ceo računar (aplikacije, postavke ili datoteke).

Pretraga računara. Dok vam je otvoren početni ekran ili radna površina, možete da pretražujete čitav računar. Otvorite traku dugmadi, dodirnite ili kliknite na dugme Pretraga, unesite pojam i videćete rezultate. Rezultate pretrage možete da filtrirate tako da prikazuju aplikacije, postavke ili datoteke, u zavisnosti od toga šta tražite. Savet: Da biste obavili pretragu sa početnog ekrana, ne morate ni da otvarate traku dugmadi. Samo počnite da kucate!

Pretraga aplikacija. Dok vam je otvorena neka aplikacija, možete da obavite pretragu unutar samo te aplikacije. Na primer, možete da pronađete određene e-poruke unutar aplikacije „Pošta“, ili da potražite sastanke unutar aplikacije „Kalendar“. U okviru aplikacije, otvorite traku dugmadi, dodirnite ili kliknite na dugme Pretraga, a zatim unesite traženi pojam.

Pretraga interneta. Šta god da ste otvorili na računaru, uvek možete da pretražite veb. Otvorite traku dugmadi, dodirnite ili kliknite na dugme Pretraga, zatim unesite pojam za pretragu, a zatim dodirnite ili kliknite na vezu Bing. Videćete rezultate Bing pretrage šta god da tražite.

Deljenje

Dok vam je otvorena određena aplikacija, možete da koristite dugme za deljenje (Taster sa Windows logotipom+H) da biste delili datoteke, fotografije ili veb-stranice sa svojim poznanicima. Izaberite stavku koju želite da delite, otvorite traku dugmadi, a zatim dodirnite ili kliknite na dugme Deljenje.

Pokretanje

Uvek možete da se vratite na početni ekran ako kliknete na dugme za pokretanje (Taster sa Windows logotipom). Otvorite traku dugmadi, a zatim dodirnite ili kliknite na dugme Pokretanje. Savet: Ako se već nalazite na početnom ekranu, ovo dugme možete da koristite za povratak u poslednju korišćenu aplikaciju.

Uređaji

Dugme za uređaje (Taster sa Windows logotipom+K) ćete uglavnom koristiti za konfigurisanje štampača i dokumenata za štampanje, ali možete da ga koristite i za sinhronizaciju informacija sa onim na telefonu i strimovanje video zapisa na TV sa bežičnim internetom. Otvorite traku dugmadi, a zatim dodirnite ili kliknite na dugme Uređaji da biste videli sve uređaje koji su povezani na računar.

Postavke

Dugme za postavke (Taster sa Windows logotipom+I) možete da koristite za personalizaciju računara tako što ćete promeniti stavke kao što su slika naloga, pozadina i boja početnog ekrana. Dok vam je otvorena neka aplikacija, možete da koristite dugme za postavke da biste otvorili postavke za tu aplikaciju. Tu su i neke opšte postavke do kojih možete brzo da dođete, kao što su jačina tona ili svetlina. Da biste videli dodatne postavke i načine za personalizaciju računara, aktivirajte dugme za postavke, a zatim dodirnite ili kliknite na vezu Promena postavki računara, bez obzira na to šta vam je otvoreno na računaru.
Postavke

Sledeće: 3. Povezivanje sa internetom i pregledanje veba