Povezivanje kućne mreže sa internetom

Da biste povezali mrežu sa internetom, biće vam potreban dobavljač internet usluga (ISP) i određeni hardver:

 • ISP: ISP je preduzeće koje vam pruža pristup internetu. Nalog kod dobavljača internet usluga otvarate na isti način kao za telefonske usluge. ISP-ovi su obično preduzeća za telefoniju (za DSL ili vezu preko optičkog kabla) ili dobavljači TV usluga (za kablovsku ili satelitsku vezu).

 • Hardver: Za vezu širokog propusnog opsega, kao što je DSL, optička vlakna ili kablovska veza, biće vam potreban modem širokog propusnog opsega. To može biti uključeno u početni hardver koji dobijate od dobavljača internet usluga kada se prijavite za nalog veze širokog propusnog opsega ili ćete možda morati zasebno da iznajmite ili kupite modem. Ako planirate da delite internet pristup sa više računara pomoću kućne mreže, biće vam potreban i ruter. (Ponekad su modem i ruter kombinovani u jednom uređaju.)

Podešavanje hardvera za vezu širokog propusnog opsega (DSL, optička vlakna, kablovska ili satelitska veza)

Ovi koraci se mogu razlikovati u zavisnosti od uređaja koje imate.

Prikaži sve

Povezivanje jednog uređaja (kombinovani modem i ruter)

Ilustracija kombinovanog modema i rutera koji su priključeni
Kombinovani modem i ruter su priključeni
 1. Uključite kabl za napajanje uređaja u električnu utičnicu.

 2. Uključite jedan kraj telefonske žice ili kabla u port regionalne mreže (WAN) uređaja, a drugi kraj uključite u zidnu utičnicu. (DSL korisnici: Nemojte koristiti DSL filter na telefonskoj liniji.)

 3. Priključite jedan kraj mrežnog (Ethernet) kabla u LAN port na uređaju, a zatim priključite drugi kraj u mrežni port računara. (Ako se bežično povezujete, preskočite ovaj korak.)

 4. Pokrenite (ili ponovo pokrenite) računar.

Povezivanje dva uređaja (odvojeni modem i ruter)

Ilustracija modema i rutera koji su priključeni
Modem i ruter su priključeni
 1. Kabl za napajanje modema uključite u električnu utičnicu.

 2. Priključite jedan kraj telefonske žice ili kabla u modem, a drugi deo u zidnu utičnicu. (DSL korisnici: Nemojte koristiti DSL filter na telefonskoj liniji.)

 3. Priključite jedan kraj mrežnog (Ethernet) kabla u modem, a drugi kraj priključite u port regionalne mreže (WAN)‌ na ruteru.

 4. Priključite ruter u električnu utičnicu.

 5. Priključite jedan kraj mrežnog (Ethernet) kabla u LAN port na ruteru, a drugi priključite u mrežni port na računaru koji želite da povežete sa internetom. (Ako se bežično povezujete, preskočite ovaj korak.)

 6. Pokrenite (ili ponovo pokrenite) računar.

Potrebna vam je dodatna pomoć?