Kreiranje USB disk jedinice za oporavak

Ako naiđete na probleme sa računarom, USB disk jedinica za oporavak može vam pomoći da ih rešite, čak i ako računar neće da se pokrene.

Računar ste možda dobili uz sliku za oporavak koja se koristi za osvežavanje računara ili uspostavljanje početnih vrednosti. Slika za oporavak je uskladištena na namenskoj particiji za oporavak na računaru i obično je veličine 3-6 GB. Da biste uštedeli prostor na računaru, možete izbrisati sliku za oporavak sa računara i umesto nje koristiti disk jedinicu za oporavak. Windows 8.1 uključuje ugrađenu alatku za kreiranje USB disk jedinice za oporavak. Windows će vas obavestiti kolika je particija za oporavak i biće vam potreban USB fleš disk koji je najmanje te veličine.

Upozorenje

 • Kreiranjem disk jedinice za oporavak izbrisaće se sve što je već uskladišteno na USB fleš disku. Koristite prazan USB fleš disk ili se uverite da ste prebacili sve važne podatke sa USB fleš diska na drugi uređaj za skladištenje pre nego što ga budete koristili za kreiranje USB disk jedinice za oporavak.

Kreiranje USB disk jedinice za oporavak

 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana, a zatim dodirnite stavku Pretraga.
  (Ako koristite miš, postavite pokazivač u gornji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nadole, a zatim izaberite stavku Pretraga.)

 2. U polje za pretragu unesite disk jedinica za oporavak , a zatim dodirnite ili izaberite stavku Kreiranje disk jedinice za oporavak. Potrebna je administratorska dozvola Možda će vam biti zatraženo da unesete administratorsku lozinku ili da potvrdite izbor.

 3. Kada se otvori alatka za disk jedinicu za oporavak, uverite se da je potvrđen izbor u polju za potvrdu Kopiraj particiju za oporavak sa računara na disk jedinicu za oporavak, a zatim dodirnite dugme Dalje ili kliknite na njega.

  Napomena

  • Polje za potvrdu je zasenčeno kada računar nema particiju za oporavak. Disk jedinica za oporavak će uključivati alatke za oporavak i sliku sa koje se može pokrenuti sistem, ali ne i sliku za oporavak koju treba koristiti za osvežavanje računara ili uspostavljanje njegovih početnih vrednosti.

 4. U računar umetnite USB fleš disk minimalno one veličine koja je naznačena na ekranu.

 5. Dodirnite USB disk koji biste hteli da upotrebite za disk za oporavak ili kliknite na njega, a zatim dodirnite dugme Daljeili kliknite na njega.

 6. Dodirnite ili izaberite stavku Kreiraj.

  Slika za oporavak i neophodne alatke za oporavak kopiraće se na USB fleš disk, što će potrajati malo duže u zavisnosti od računara i veličine slike za oporavak.

 7. Kada se proces završi, uradite nešto od sledećeg:

  • Ako želite da zadržite particiju za oporavak na računaru, dodirnite dugme Završi ili kliknite na njega.

  • Ako želite da uklonite particiju za oporavak sa računara i oslobodite prostor na disku, dodirnite ili izaberite stavku Izbriši particiju za oporavak. Zatim dodirnite ili izaberite stavku Izbriši. Ovo će osloboditi prostor na disku korišćen za skladištenje slike za oporavak. Kada se uklanjanje završi, dodirnite dugme Završi ili kliknite na njega.

   Napomena

   • Neki računari ne nude opciju uklanjanja particije za oporavak. Ako naiđete na ovo, na računaru ne postoji particija za oporavak koja koristi dodatni prostor na disku.

 8. Uklonite USB fleš disk.

  Ovo vam je sada Windows 8.1 disk za oporavak, a biće vam potreban ako ikada budete morali da osvežite računar ili da uspostavite početne vrednosti. Čuvajte ga na bezbednom mestu i nemojte da ga koristite za skladištenje drugih datoteka ili podataka.

  Napomena

  • Ako se uz vaš računar dobija Windows 8 i nadogradili ste ga na Windows 8.1, disk za oporavak će uključiti Windows 8 i moraćete da nadogradite na Windows 8.1 pošto osvežite ili ponovo podesite računar.

Potrebna vam je dodatna pomoć?