Kako da pronađem i uklonim virus?

Brz način da proverite da li računar ima virus jeste da koristite „Windows zaštitnik“. Ova zaštita od malvera je uključena u Windows i pomaže u identifikaciji i uklanjanju virusa, špijunskog softvera i drugog zlonamernog softvera.

Napomene

 • Ako koristite Windows 8.1, po želji možete pokrenuti aplikaciju skenera ili antimalvera koju obezbeđuje drugo preduzeće. Trebalo bi da instalirate i pokrećete jednu antimalver aplikaciju odjednom da bi računar neometano radio.

 • Ako koristite Windows RT 8.1, „Windows zaštitnik“ je uvek uključen i nije ga moguće isključiti.

Skeniranje računara pomoću programa „Windows zaštitnik“

 1. Otvorite program Windows zaštitnik tako što ćete brzo prevući prstom od desne ivice ekrana i dodirnuti stavku Pretraži (ili ako koristite miš, tako što ćete postaviti pokazivač u gornji desni ugao ekrana, pomeriti pokazivač miša nadole, a zatim izabrati stavku Pretraži), uneti termin zaštitnik u polje za pretragu, a zatim dodirnuti ili izabrati stavku Windows zaštitnik.

 2. U okviru Opcije skeniranja izaberite tip skeniranja koje želite da pokrenete:

  • Brzo skeniranje proverava samo one oblasti na računaru koje su najpodložnije zarazi zlonamernim softverom i trenutno pokrenute aplikacije.

  • Skeniranje čitavog računara proverava sve datoteke na računaru. U zavisnosti od računara, ovo skeniranje može trajati jedan čas ili duže.

  • Prilagođeno skeniranje proverava samo datoteke i lokacije koje odaberete.

 3. Dodirnite dugme Skeniraj odmah ili kliknite na njega.

Ručno uklanjanje virusa

Windows zaštitnik obično automatski uklanja viruse. Međutim, u nekim slučajevima ćete možda morati ručno da uklonite virus. Ovo može biti tehnički proces koji treba da izvršite samo ako ste probali sve druge opcije, imate iskustva sa Windows registratorom i ako znate kako se prikazuju i brišu sistemske i programske datoteke u operativnom sistemu Windows.

Prvo pokrenite antimalver aplikaciju da biste identifikovali virus po imenu. Ako nemate antimalver aplikaciju ili ako aplikacija ne otkriva virus, možete ga ipak identifikovati tako što ćete potražiti tragove njegovog ponašanja. Zapišite reči iz poruka koje on prikazuje ili ako ste primili virus u e-poruci, zapišite red za temu ili ime datoteke priložene poruci. Zatim na veb lokaciji dobavljača antivirusnog programa ili na lokaciji Microsoft centra za zaštitu od malvera potražite reference za ono što ste zapisali i probajte da pronađete ime virusa i uputstva za njegovo uklanjanje.

Oporavak i prevencija

Kada se virus ukloni, možda ćete morati ponovo da instalirate neki softver ili da oporavite izgubljene informacije. Redovno pravljenje rezervnih kopija datoteka može vam pomoći da izbegnete gubitak podataka ako se računar ponovo zarazi. Ako ranije niste pravili rezervne kopije, preporučuje se da počnete. Više informacija potražite u članku Vraćanje datoteka ili fascikli u prethodno stanje pomoću istorije datoteka.

Dodatne savete u vezi sa poboljšavanjem zaštite računara od virusa potražite u članku Kako da poboljšam zaštitu računara od virusa?