Kako da pronađem i uklonim virus?

Brz način da proverite da li računar ima virus jeste da koristite „Windows zaštitnik“. Ova zaštita od malvera uključena je u Windows i pomaže u identifikovanju i uklanjanju virusa, špijunskog softvera i drugog zlonamernog softvera.

Napomene

 • Ako koristite Windows RT, Windows zaštitnik je uvek uključen i nije ga moguće isključiti.

 • Ako koristite Windows 8, možete pokrenuti skener ili antimalver softver koji obezbeđuje drugo preduzeće ukoliko želite. Da bi računar neometano radio, treba da instalirate i pokrećete jednu antimalver aplikaciju odjednom.

Skeniranje računara pomoću programa „Windows zaštitnik“

 1. Otvorite Windows zaštitnik tako što ćete prstom brzo prevući sa desne ivice ekrana, zatim dodirnuti stavku Pretraga (odnosno, ako koristite miš, tako što ćete ga postaviti u gornji desni ugao ekrana, pomerajući pokazivač miša nadole i izabrati stavku Pretraga), u polje za pretragu uneti termin Zaštitnik, izabrati stavku Aplikacije, a zatim stavku Windows zaštitnik.

 2. U okviru Opcije skeniranja izaberite tip skeniranja koje želite da pokrenete:

  • Brzo skeniranje proverava samo one oblasti na računaru koje su najpodložnije zarazi zlonamernim softverom i trenutno pokrenute aplikacije.

  • Skeniranje čitavog računara proverava sve datoteke na čvrstom disku. U zavisnosti od računara, ovo skeniranje može trajati jedan čas ili duže.

  • Prilagođeno skeniranje proverava samo datoteke i lokacije koje odaberete.

 3. Dodirnite ili kliknite na dugme Skeniraj odmah.

Ručno uklanjanje virusa

Ponekad se virus mora ukloniti ručno. Ovo može postati tehnički proces koji treba da izvršite samo ako imate iskustva sa Windows registratorom i ako znate kako se prikazuju i brišu sistemske i programske datoteke u operativnom sistemu Windows.

Prvo pokrenite antimalver aplikaciju da biste identifikovali virus po imenu. Ako nemate antimalver aplikaciju ili ako aplikacija ne otkriva virus, možete ga ipak identifikovati tako što ćete potražiti tragove njegovog ponašanja. Zapišite reči iz poruka koje on prikazuje ili ako ste primili virus u e-poruci, zapišite red za temu ili ime datoteke priložene poruci. Zatim na veb lokaciji dobavljača antivirusnog programa potražite reference za ono što ste zapisali i probajte da pronađete ime virusa i uputstva za njegovo uklanjanje.

Oporavak i sprečavanje

Kada se virus ukloni, možda ćete morati ponovo da instalirate neki softver ili da oporavite izgubljene informacije. Redovno pravljenje rezervnih kopija datoteka može vam pomoći da izbegnete gubitak podataka ako se računar ponovo zarazi. Ako ranije niste pravili rezervne kopije, preporučuje se da to počnete da radite odmah. Više informacija potražite u članku Vraćanje datoteka ili fascikli pomoću istorije datoteka.

Da biste zaštitili računar od virusa, pogledajte članak Kako mogu da zaštitim računar od virusa?