Kako da zaštitim računar od virusa?

Postoji mnogo preventivnih mera koje možete preduzeti da biste zaštitili računar od virusa i drugih pretnji.

 • Koristite antimalver aplikaciju. Instaliranje antimalver aplikacije i održavanje njene ažurnosti doprineće odbrani računara od virusa i drugog malvera (zlonamernog softvera). Antimalver aplikacija skenira računar u potrazi za virusima, špijunskim softverom i drugim malverom koji pokušava da vam uđe u e-poštu, operativni sistem ili datoteke. Nove pretnje se pojavljuju svakodnevno, zato često proveravajte da li na veb lokaciji proizvođača antimalvera postoje ispravke.

  „Windows zaštitnik“ je besplatan antimalver softver uključen u Windows koji može automatski da se ažurira putem usluge Windows Update. Takođe možete da posetite Windows prodavnicu i potražite antivirusnu aplikaciju ili da posetite Windows centar za kompatibilnost da biste potražili antivirusne aplikacije koje rade sa operativnim sistemom Windows 8.1.

 • Nemojte otvarati e-poruke od nepoznatih pošiljalaca ili priloge e-pošte koje ne prepoznajete. Veliki broj virusa se prilaže e-porukama i raširiće se čim otvorite prilog. Najbolje je da uopšte ne otvarate priloge, osim ako se radi o nečemu što očekujete.

 • Koristite blokator iskačućih prozora u internet pregledaču. Iskačući prozori su mali prozori pregledača koji se pojavljuju preko veb lokacije koju prikazujete. Iako ih uglavnom prave oglašivači, mogu da sadrže i zlonamerni ili nebezbedni kôd. Blokator iskačućih prozora može sprečiti pojavljivanje nekih ili svih ovih prozora.

  Blokator iskačućih prozora u programu Windows Internet Explorer podrazumevano je uključen. Više informacija potražite u članku Promena bezbednosnih postavki i postavki privatnosti u programu Internet Explorer.

 • Ukoliko koristite Internet Explorer, uverite se da je uključen SmartScreen filter. SmartScreen filter u programu Internet Explorer pomaže pri zaštiti od napada phishinga i malvera tako što vas upozorava ako su veb lokacija ili lokacija za preuzimanje prijavljene kao nebezbedne. Više informacija potražite u članku SmartScreen filter: najčešća pitanja.

 • Obratite pažnju na WindowsSmartScreen obaveštenja. Budite oprezni pri pokretanju neprepoznatih aplikacija preuzetih sa interneta. Aplikacije koje nisu prepoznate verovatno nisu bezbedne. Kada sa interneta preuzmete i pokrenete aplikaciju, SmartScreen koristi informacije o reputaciji aplikacije da bi vas upozorio na to da li je aplikacija dovoljno poznata i da li može biti zlonamerna.

 • Redovno ažurirajte Windows.Microsoft periodično objavljuje posebne bezbednosne ispravke pomoću kojih ćete lakše zaštititi računar. Ove ispravke mogu pomoći u sprečavanju napada virusa i drugog malvera tako što zatvaraju eventualne bezbednosne rupe.

  Windows Update možete da uključite da biste bili sigurni da Windows automatski dobija ove ispravke. Više informacija potražite u članku Windows automatsko ažuriranje: najčešća pitanja.

 • Koristite zaštitni zid.‌ „Windows zaštitni zid“ ili neka druga aplikacija zaštitnog zida mogu da budu korisni za obaveštavanje o sumnjivim aktivnostima u slučaju da virus ili crv pokušaju da se povežu sa računarom. Pored toga, on može da osujeti pokušaje virusa, crva i hakera da učitaju potencijalno štetne aplikacije na računar.

 • Koristite postavke privatnosti internet pregledača. Neke veb lokacije mogu pokušati da koriste vaše privatne informacije za ciljano oglašavanje, prevaru i krađu identiteta.

  Ako koristite Internet Explorer, postavke privatnosti možete prilagoditi ili vratiti na podrazumevane vrednosti kad god to želite. Više informacija potražite u članku Promena bezbednosnih postavki i postavki privatnosti u programu Internet Explorer.

 • Uverite se da je uključena kontrola korisničkog naloga (UAC). Pre izvršavanja promena na računaru za koje su potrebne dozvole administratorskog nivoa, UAC prikazuje obaveštenje o tome i omogućava vam da odobrite promenu. UAC može sprečiti viruse da izvrše neželjene promene. Da biste otvorili UAC, brzo prevucite sa desne strane ekrana, a zatim dodirnite dugme Pretraži. (Ako koristite miš, postavite pokazivač na gornji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nadole i izaberite stavku Pretraga.) U polje za pretragu unesite uac , a zatim izaberite stavku Promena postavki kontrole korisničkog naloga.

 • Obrišite internet keš memoriju i istoriju pregledanja. Većina pregledača skladišti informacije o veb lokacijama koje posećujete, kao i informacije koje obezbedite, na primer, ime i adresu. Iako skladištenje takvih podataka na računaru može biti korisno, ponekad ćete želeti da izbrišete neke ili sve ove podatke – na primer, kada koristite javni računar i ne želite da iza sebe ostavljate lične informacije. Više informacija potražite u članku Brisanje istorije pregledanja.

Potrebna vam je dodatna pomoć?