Neka vaša porodica bude bezbednija

Windows 8, Windows RT

Veb filtriranje za nalog na Veb lokaciji „Porodična bezbednost“

Ograničite kada i kako vaša deca mogu da koriste računar

Kada za nadgledanje naloga vaše dece koristite Porodičnu bezbednost, veće su šanse da saznate da li deca završavaju domaći ili provode previše vremena na mreži. Ovi podaci mogu da vam pomognu da postavite ograničenja za određene aktivnosti za računarom za svako dete, uključujući i to kada im je dozvoljeno da koriste računar, koje igre i aplikacije mogu da koriste i koje aplikacije mogu da vide u Windows prodavnici.

Možete da postavite ova ograničenja i da upravljate njima na Vebu, sa bilo kog mesta. Jednostavno se prijavite na Veb lokaciji Porodična bezbednost, dodirnite ili kliknite na dugme Uredi postavke za dete čije postavke želite da promenite i pratite dalja uputstva. Naravno, porodičnim postavkama možete da upravljate i sa bilo kog porodičnog računara. Više informacija potražite u odeljku Podešavanje naloga dece u Porodičnoj bezbednosti.

Napomena

 • Za sledeće odeljke se podrazumeva da ste se već prijavili na Veb lokaciji Porodična bezbednost i da ste izabrali opciju Uredi postavke za dete.

Prikaži sve

Postavljanje vremenskih ograničenja

Postoje dva načina za ograničavanje vremena koje vaše dete provodi za računarom. Dozvoljeno vreme određuje koliko sati dnevno dete može da koristi računar. Na primer, možete da im dozvolite da provode dva sata dnevno za računarom radnim danima, a vikendom više. Zabrana korišćenja određuje u kojim časovima je svako korišćenje računara zabranjeno (kad prođe vreme za spavanje ili kada su u školi).

Stranica „Zabrana korišćenja“ u okviru vremenskih ograničenja
Blokirani časovi su plavi. Đorđe ne može da koristi računar kada bi trebao da je u školi niti posle 21:30 radnim danima.

Evo kako možete da započnete:

 1. U levom oknu dodirnite ili kliknite na opciju Vremenska ograničenja, a zatim uradite nešto od sledećeg:

  • Dodirnite ili kliknite karticu Dozvoljeno vreme, proverite da li su vremenska ograničenja uključena, a zatim izaberite broj sati i minuta koliko dete može da koristi računar radnim danima i vikendima.

  • Dodirnite ili kliknite karticu Zabrana korišćenja, proverite da li su vremenska ograničenja uključena, a zatim prevucite da biste izabrali vremenski period za svaki dan u toku koga dete uopšte ne sme da koristi računar.

 2. Dodirnite ili kliknite na dugme Sačuvaj.

Postavljanje ograničenja za Veb lokacije koje vaša deca mogu da posećuju

Postoje dva načina za ograničavanje sadržaja na Internetu koje vaše dete sme da vidi. Možete da koristite Veb filtriranje da biste postavili široke kategorije Veb lokacija koje vaša deca mogu da posećuju. Na primer, možete im dozvoliti da pregledaju poznate Veb lokacije prilagođene deci i sa informacijama od opšteg interesa, a da pritom automatski blokirate sve lokacije sa sadržajem za odrasle. Takođe, možete da dozvolite ili blokirate pojedinačne Veb lokacije ili čak i određene stranice u okviru lokacije i to tako što ćete navesti njihovu Veb adresu ili URL.

Stranica „Veb filtriranje“ na Veb lokaciji Porodična bezbednost
Dragan može da posećuje samo lokacije prilagođene deci i one lokacije koje se nalaze na listi dozvola.

Filtriranje svih Veb lokacija po kategoriji

Evo kako:

 1. U levom oknu dodirnite ili kliknite na opciju Veb filtriranje. Proverite da li je Veb filtriranje uključeno, a zatim koristite klizač da biste izabrali kategorije Veb lokacija koje vaše dete može da posećuje.

 2. Dodirnite ili kliknite na dugme Sačuvaj.

Lista dozvoljenih ili blokiranih Veb lokacija na stranici „Veb filtriranje“ na lokaciji Porodična bezbednost
Dozvolite ili blokirajte Veb lokaciju samo za jedno dete, za svu decu ili za svakoga u porodici.

Dozvola ili blokiranje određenih Veb lokacija

Evo kako:

 1. U levom oknu dodirnite ili kliknite na opciju Liste Veb filtriranja.

 2. Unesite određenu Veb adresu, a zatim dodirnite ili kliknite na dugme Dozvoli ili Blokiraj prema potrebi.

  Na ovoj stranici možete dodati više Veb adresa, jednu po jednu. Takođe, možete izabrati da iste dozvole za Veb lokaciju važe za više članova porodice.

 3. Dodirnite ili kliknite na dugme Sačuvaj.

Dozvola ili blokiranje preuzimanja datoteka

Takođe, možete da ograničite sadržaj koji vaše dete može da preuzima sa Interneta kako se ne bi desilo da on/ona preuzme virus ili neki drugi neželjeni softver. Evo kako:

 1. U levom oknu dodirnite ili kliknite na opciju Veb filtriranje.

 2. Proverite da li je Veb filtriranje uključeno. U okviru Preuzimanja datoteka potvrdite izbor u polju za potvrdu Blokiraj preuzimanja datoteka da biste sprečili da vaše dete preuzima aplikacije, igre i ostale datoteke sa Veba. Ili opozovite izbor u polju za potvrdu da biste detetu dozvolili da preuzima datoteke.

 3. Dodirnite ili kliknite na dugme Sačuvaj.

Postavljanje ograničenja za igre i aplikacije iz Windows prodavnice

Postavljanje ograničenja za igre i aplikacije koje vaše dete sme da koristi slično je postavljanju ograničenja za Veb lokacije: možete da postavite nivo ocenjivanja zasnovan na uzrastu ili sadržaju za sve igre i za one aplikacije koje dete može da vidi i preuzme iz Windows prodavnice ili možete da dozvolite ili blokirate određene aplikacije i igre, pojedinačno.

Korišćenje nivoa ocenjivanja za igre i Windows prodavnicu

Evo kako:

 1. U levom oknu dodirnite ili kliknite na opciju Ograničenja za igre.

 2. Proverite da li su ograničenja za igre uključena, a zatim koristite klizač da biste izabrali nivo ocenjivanja. Takođe, ako tako želite, možete da koristite drugi sistem ocenjivanja igara.

  Windows prodavnica svoja ograničenja preuzimanja zasniva na ograničenjima za igre postavljenim za dete u Porodičnoj bezbednosti.

 3. Dodirnite ili kliknite na dugme Sačuvaj.

  Stranica „Nivo ocenjivanja“ na Veb lokaciji Porodična bezbednost
  Dragan može da koristi aplikacije i igre prikladne za decu stariju od 10 godina.

Dozvola ili blokiranje određenih igara

Evo kako:

 1. U levom oknu dodirnite ili kliknite na opciju Ograničenja za igre, a zatim na dnu stranice dodirnite ili kliknite na opciju Blokiranje ili dozvola određenih igara. Proverite da li su ograničenja za aplikacije i igre uključena.

 2. Izaberite opcije za određene igre prema potrebi, a zatim dodirnite ili kliknite na dugme Sačuvaj.

Postavljanje ostalih ograničenja za aplikacije

Takođe, možete da odlučite da li ćete dozvoliti da vaše dete koristi aplikacije i softver koji nisu preuzeti iz Windows prodavnice. Evo kako:

 1. U levom oknu dodirnite ili kliknite na opciju Ograničenja za aplikacije.

 2. Proverite da li su ograničenja za aplikacije uključena, a zatim proširite ili skupite fascikle sa aplikacijama i potvrdite izbor u poljima za potvrdu za sve aplikacije koje želite da blokirate.

 3. Dodirnite ili kliknite na dugme Sačuvaj.

Upravljanje zahtevima vašeg deteta

Vremenom, postavke koje primenjujete za aktivnosti vaše porodice za računarom mogu da se menjaju. Na primer, vaše dete može poželeti da preuzme i igra novu igru o kojoj svi pričaju, da potraži nešto na Internetu za školski projekat ili da dobije malo dodatnog vremena za računarom kako bi završilo domaći zadatak. U okviru Porodične bezbednosti, deca mogu putem e-pošte da vam šalju zahteve za dozvole za nove aplikacije, igre ili Veb lokacije koje žele da koriste. Možete te zahteve razmatrati pojedinačno u bilo kom trenutku, ali možete i da upravljate svim zahtevima na jednom mestu na Veb lokaciji Porodična bezbednost. Evo kako:

 1. U levom oknu dodirnite ili kliknite na opciju Zahtevi.

  Noviji zahtevi za dozvole su organizovani u kategorije.

 2. Pored svakog zahteva, dodirnite ili kliknite na padajuću listu u okviru Odgovor.

  Napomena

  • Možete da dozvolite svoj deci ili samo izabranom detetu da koristi Veb lokaciju, igru ili aplikaciju o kojoj je reč. Takođe, možete da blokirate nešto od toga samo za jedno dete ili za svu decu. Veb lokacije, igre i aplikacije će u skladu sa tim biti dodate na listu dozvola ili blokiranih Veb lokacija.

Pogledajte više

Tražite, kupujte i preuzimajte aplikacije iz Windows prodavnice.

Maksimalno poboljšajte svoje igračko iskustvo u operativnom sistemu Windows i izvan njega.

Upravljajte postavkama Porodične bezbednosti na mreži za sve članove porodice.

Odbranite svoj računar od virusa, malvera i ostalih pretnji.