Microsoft nalozi

Obuka za Windows: stranica 2 od 11

Jedna e-adresa za prijavljivanje u sve usluge

Microsoft nalog čine adresa e-pošte i lozinka koje koristite da biste se prijavili u Windows. Lako i besplatno možete da ga konfigurišete i to sa bilo kojom e-adresom po vašem izboru, a možete i da nabavite novu e-adresu. (Na primer, možete da iskoristite Outlook.com, Gmail ili Yahoo! adresu za svoj Microsoft nalog.)

Kada se prijavite na računar ili uređaj koristeći Microsoft nalog, možete da preuzimate aplikacije iz Windows prodavnice, pravite rezervne kopije svih važnih podataka i datoteka u besplatnom skladištu u informatičkom oblaku i da stalno imate ažurirane i sinhronizovane omiljene stavke kao što su informacije o prijateljima, uređaji, fotografije, igre, postavke, pesme i još mnogo toga.

Ako više osoba koristi vaš računar, trebalo bi da svako ima svoj nalog. Svako može da se prijavi na računar i da ga personalizuje svojim bojama pozadine, omiljenim aplikacijama, slikom naloga, zasebnim sandučetom za e-poštu i drugim stavkama. Ako imate decu, možete i da konfigurišete nalog deteta uz dodatne bezbednosne mere za nadgledanje. Taj nalog može da obuhvata e-poštu i ne mora, tako da će vaša deca na računaru moći da vide samo ono što vi želite.

Ako ste već koristili Microsoft usluge kao što su Xbox, Hotmail, Outlook.com, OneDrive, Messenger, Skype ili Windows Phone, već imate Microsoft nalog (to je e-adresa koju koristite za prijavljivanje). Ako ne možete da se setite e-adrese koju ste koristili u tim uslugama, to nije problem jer možete da se upišete za novu besplatnu e-adresu.

Postupak za proveru da li ste prijavljeni preko Microsoft naloga

  1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana, dodirnite stavku Postavke, a zatim izaberite stavku Promeni postavke računara.
    (Ako koristite miš, postavite pokazivač u donji desni ugao ekrana, pomerite ga nagore i izaberite stavku Postavke, a zatim izaberite stavku Promeni postavke računara.)

  2. Dodirnite ili mišem izaberite stavke Nalozi i Vaš nalog.

Ekran „Vaš nalog“ kod osobe koja je prijavljena preko Microsoft naloga

Ako ste već prijavljeni preko Microsoft naloga, vaše ime i e-adresa se pojavljuju iznad slike naloga.

Ekran „Vaš nalog“ kod osobe koja je prijavljena preko lokalnog naloga

Ako ste prijavljeni preko lokalnog naloga, ispod svog imena ćete videti natpis Lokalni nalog, kao i vezu Povezivanje sa Microsoft nalogom.

Prijavljivanje pomoću Microsoft naloga

Ako ste se prijavili na računar koristeći lokalni nalog, postoji nekoliko načina da pređete na Microsoft nalog na računaru. Brzo prevucite prstom ulevo, dodirnite stavku Postavke, a zatim stavku Promena postavki računara. (Ako koristite miš, postavite pokazivač u donji desni ugao ekrana, pomerite ga nagore, kliknite na dugme Postavke, a zatim izaberite stavku Promena postavki računara.) Dodirnite ili mišem izaberite sledeće stavke: Nalozi, Vaš nalog i Povezivanje sa Microsoft nalogom. Možda će od vas biti zatraženo da verifikujete lozinku. Nakon toga, odaberite neku od sledećih opcija:

1. opcija: povezivanje sa postojećim Microsoft nalogom

Čak i ako se niste prijavili na računar koristeći postojeći Microsoft nalog, možda ga već imate ukoliko koristite druge Microsoft usluge kao što su Xbox, Hotmail, Outlook.com ili Skype. Vaš Microsoft nalog je e-adresa koju koristite za prijavljivanje u te usluge.

Unesite e-adresu i lozinku koje koristite za prijavljivanje u druge Microsoft usluge, dodirnite dugme Dalje ili kliknite na njega, a zatim pratite uputstva na ekranu.

Povezivanje lokalnog naloga sa postojećim Microsoft nalogom

2. opcija: upisivanje za nalog sa e-adresom koju najčešće koristite

Ako ranije niste koristili Microsoft usluge, možete da se upišete za Microsoft nalog koristeći bilo koju drugu željenu e-adresu, uključujući Outlook.com, Yahoo! ili Gmail adrese. Postupak za korišćenje omiljene e-adrese:

  1. Unesite e-adresu koju želite da koristite, a zatim dodirnite dugme Kreiraj novi nalog ili kliknite na njega.

  2. Postupite u skladu sa uputstvima da biste popunili lične i bezbednosne informacije i to je sve.

Upisivanje za Microsoft nalog preko omiljene e-adrese

3. opcija: nabavka nove e-adrese

Ako želite potpuno nov početak i nekorišćenu e-adresu koju će biti vaš Microsoft nalog, možete da je dobijete besplatno:

  1. Dodirnite dugme Kreiraj novi nalog ili kliknite na njega.

  2. Postupite u skladu sa uputstvima da biste popunili lične i bezbednosne informacije u okviru nove e-adrese i možete da počnete da je koristite.

Pribavljanje novog Microsoft naloga preko nekorišćene e-adrese
Savet

Imate decu? Dodelite svakom detetu poseban nalog tako da deca mogu da uživaju na računaru bez bojazni da će da promene postavke ili otvore vašu e-poštu. Saznajte više o konfigurisanju naloga za dete.

Napravili ste Microsoft nalog. Šta je sledeće?

Vaš Microsoft je ključ za vaše besplatno skladište na mreži, zabavu na mobilnom telefonu, aplikacije u Windows prodavnici, druge Microsoft proizvode i usluge (kao što su Xbox Live ili Windows Phone) i nesmetano povezivanje svih vaših uređaja i naloga Sve što treba da uradite je da se prijavite koristeći Microsoft nalog. Nakon toga možete da pređete na ove aktivnosti:

Matična stranica Windows prodavnice

Preuzimanje aplikacija iz Windows prodavnice

Potrebno je da imate Microsoft nalog i Windows 8.1, Windows RT 8.1, Windows 8 ili Windows RT da biste mogli da preuzimate aplikacije iz Windows prodavnice. Možete i da instalirate aplikacije na više računara bez potrebe da ih više puta plaćate.

Čvorište „Osobe“ sa prikazanim kontaktima

Okupljanje osoba na jedno mesto

Povežite svoje naloge za Facebook, Twitter, Outlook i LinkedIn sa aplikacijom „Osobe“ i videćete kontakt informacije i nove statuse prijatelja na jednom mestu.

Stranica za „Sinhronizacija postavki“ u okviru „Postavke računara“

Sinhronizacija postavki

Preuzmite svoje boje i teme, raspored na početnom ekranu, omiljene lokacije i istoriju iz pregledača, sadržaj aplikacija, fotografije, pa čak i podešavanja kao što su jezici i druge željene postavke na različitim računarima tako što ćete se prijaviti koristeći Microsoft nalog i sinhronizovati postavke.

Aplikacija OneDrive u kojoj se vide dokumenti i datoteke u informatičkom oblaku

Nabavka besplatnog skladišta u informatičkom oblaku

Uz Microsoft nalog dobijate besplatan prostor za skladištenje datoteka u informatičkom oblaku u usluzi OneDrive, mestu na kome možete da vidite, čuvate i delite svoje dokumente i fotografije. Vaš Microsoft nalog povezuje vaš računar i OneDrive, tako da će vam datoteke uvek biti pri ruci.

Potrebna vam je dodatna pomoć?