Lozinke u operativnom sistemu Windows: najčešća pitanja

Prikaži sve

Nemam lozinku. Šta da radim?

Ako zaboravite ili izgubite lozinku, postoji nekoliko stvari koje možete probati da biste je poništili ili oporavili. Za više informacija pogledajte članak Šta da radite ako zaboravite Windows lozinku.

Ako mislite da je lozinku Microsoft naloga ugrozio ili ukrao neko zlonameran, možemo vam pomoći. Više informacija potražite u članku Ne mogu da se prijavim u svoj Microsoft nalog.

Mogu li da se prijavim bez lozinke?

Ako se prijavljujete samo na lokalnom računaru, možete. Međutim, preporučujemo da računar učinite bezbednijim tako što ćete koristiti jaku lozinku. Kada koristite lozinku, samo osoba koja je zna može da se prijavi. Ako želite da se prijavite u Windows pomoću Microsoft naloga, lozinka je obavezna. Za više informacija pogledajte članak Da li mogu da se prijavim u Windows bez lozinke? Više o Microsoft nalozima i lokalnim nalozima možete da saznate u članku Kreiranje korisničkog naloga.

Kako se kreira jaka lozinka?

Jače lozinke sadrže različite znakove, uključujući velika i mala slova, brojeve i simbole ili razmake. Jaka lozinka takođe treba da bude nešto što bi strancu bilo teško da pogodi ili otkrije. Ne treba da sadrži kompletnu reč ili detalje koji se lako mogu pronaći, kao što su vaše pravo ime, vaše korisničko ime ili datum rođenja.

Ako se prijavljujete u Microsoft nalog, lozinka je ograničena na 16 znakova. Više informacija o Microsoft nalozima, pronaći ćete u članku Kreiranje korisničkog naloga.

Kako da promenim lozinku?

Možete redovno da ažurirate lozinku kako bi uvek bila bezbedna.

Pratite ove korake ako računar nije povezan sa domenom:

 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana, dodirnite stavku Postavke, a zatim izaberite stavku Promeni postavke računara.
  (Ako koristite miš, postavite pokazivač u donji desni ugao ekrana, pomerite ga nagore i izaberite stavku Postavke, a zatim izaberite stavku Promeni postavke računara.)

 2. Dodirnite dugme Naloziili kliknite na njega, a zatim dodirnite dugme Opcije prijavljivanjaili kliknite na njega.

 3. Dodirnite ili izaberite stavku Promena lozinke , a zatim sledite uputstva.

Ako je računar povezan sa domenom, administrator sistema može da određuje koliko često morate da menjate lozinku. Odaberite nešto od sledećeg da biste to uradili:

 • Ako koristite tastaturu, pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+Alt+Delete, dodirnite ili izaberite stavku Promeni lozinku i pratite uputstva.

 • Ako koristite tablet, pritisnite i držite dugme Windows, pritisnite dugme za napajanje, a zatim dodirnite ili izaberite opciju Promeni lozinku i pratite uputstva.

Da li lozinka Microsoft naloga utiče na lozinku u nalogu e-pošte?

Zavisi od toga da li koristite nezavisnu e-adresu. Ako se e-adresa završava sa outlook.com, hotmail.com, live.com, ili drugom Microsoft uslugom, promenom lozinke za Microsoft nalog takođe se menja lozinka za tu uslugu e-pošte.

Ali, za Microsoft nalog možete da koristite bilo koju e-adresu, čak i e-adresu usluge e-pošte zasnovane na vebu nezavisnog proizvođača, kao što je Google Mail ili Yahoo! Mail. Kada odaberete lozinku za Microsoft nalog, ona ne menja lozinku koju možda treba da koristite za prijavljivanje u veb poštu na lokaciji nezavisnog proizvođača.

Kako se prijavljuje pomoću lozinke u vidu slike?

Kreirajte lozinku u vidu slike da biste se prijavili pomoću pokreta umesto unosom znakova.

 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana, dodirnite stavku Postavke, a zatim izaberite stavku Promeni postavke računara.
  (Ako koristite miš, postavite pokazivač u donji desni ugao ekrana, pomerite ga nagore i izaberite stavku Postavke, a zatim izaberite stavku Promeni postavke računara.)

 2. Dodirnite dugme Naloziili kliknite na njega, a zatim dodirnite dugme Opcije prijavljivanjaili kliknite na njega.

 3. U okviru Lozinka u vidu slikedodirnite ili izaberite stavku Dodaj, a zatim pratite uputstva.

Kako da zapamtim lozinku?

Kada odaberete lozinku za korisnički nalog, važno je izabrati nešto što možete da zapamtite. Biće vam ponovo potrebna kasnije!

Naravno, lozinku takođe možete zapisati i čuvati na sigurnom mestu. Međutim, verovatno nije dobra ideja da je zalepite za donju stranu laptopa ili u fijoci radnog stola. Ako zapišete lozinku, obavezno je držite odvojeno od računara.

Radi dodatne bezbednosti, koristite različite lozinke u različite svrhe. Na primer, dobra je ideja da se lozinke za nalog na društvenoj mreži i nalog za internet bankarstvo jasno razlikuju.

Ako ipak zaboravite ili izgubite lozinku, postoji nekoliko stvari koje možete probati da biste je poništili ili oporavili. Više informacija potražite u članku Šta da radite ako zaboravite Windows lozinku.

Potrebna vam je dodatna pomoć?