Personalizacija računara

Windows 8, Windows RT

Crtajte po omiljenoj slici da biste se prijavili.

Prijavljivanje lozinkom u vidu slike

U operativnom sistemu Windows 8 i Windows RT možete da koristite lozinku u vidu slike kako bi i prijavljivanje na računar bilo ličnije. Pošto sami birate sliku i oblike koje crtate po njoj, broj kombinacija je beskonačan – lozinka u vidu slike vas zapravo bolje štiti od hakera od tradicionalne lozinke. Lozinku u vidu slike možete da iscrtate prstom na ekranu osetljivom na dodir ili možete da koristite miša za crtanje oblika.

Podešava se na sledeći način:

  • Kliknite na Settings charm (dugme za postavke), dodirnite ili kliknite na Change PC settings (Promena postavki računara), a zatim dodirnite ili kliknite na Users (Korisnici).

  • U odeljku Sign-in options (Opcije prijavljivanja) dodirnite ili kliknite na stavku Options (Opcije), a zatim pratite uputstva na ekranu.

    Ako ne vidite tu opciju, raspitajte se kod administratora sistema ili pogledajte temu pomoći Zašto ne mogu da kreiram lozinku u vidu slike?

Obratite pažnju na ove savete:

  • Neka vaša lozinka u vidu slike ne bude teža od potrebnog. Poslužite se jednostavnom fotografijom i odaberite oblike koje ćete lako zapamtiti i nacrtati. Na primer, lakše ćete crtati na fotografiji svog ljubimca u krupnom planu nego što ćete svaki put dodirnuti pravu pojedinačnu lalu unutar scene koja prikazuje vrt.

  • Lozinka u vidu slike je ograničena na tri pokreta i mora da predstavlja kombinaciju krugova, pravih linija i dodira. Još jednom treba reći da bi bilo dobro da bude jednostavna. Lakše je dodirnuti nečiji nos nego pratiti obrise zgrada.

  • ukoliko vam zatreba pomoć prilikom prijavljivanja, pogledajte temu pomoći Kako da se prijavim ako lozinka u vidu slike ne radi?

Pogledajte više

Potražite rešenja u odeljku podrške „Personalizacija i lakše korišćenje računara“.

Nabavite neke fotografije za računar da biste mogli da podesite lozinku u vidu slike.

Lozinka u vidu slike se savršeno uklapa sa dodirom u OS Windows.