Muzika

Windows 8.1, Windows RT 8.1

Narezivanje i ripovanje CD-ova

Postupak tokom kog kopirate pesme, slike i video zapise sa računara na prazan CD ili DVD naziva se „narezivanje“. Postupak tokom kog kopirate pesme, slike i video zapise sa CD-a ili DVD-a na računar naziva se „ripovanje“. I jedno i drugo možete da radite u programu Windows Media Player u operativnom sistemu Windows 8.1.

Napomena

 • Windows Media Player nije dostupan za Windows RT 8.1. Ako imate Windows RT 8.1, možda ćete u Windows prodavnici moći da pronađete aplikaciju koja će vam omogućiti da narezujete i ripujete CD-ove. Koji Windows operativni sistem ja koristim?

Narezivanje CD-ova (ili DVD-ova sa podacima)

Prikaži sve

Različiti diskovi koje možete da narezujete

U programu Windows Media Player možete da narezujete tri vrste diskova: audio CD-ove, CD-ove sa podacima i DVD-ove sa podacima. Trebalo bi da razmislite šta je i koliko je to što želite da kopirate i kako želite da reprodukujete taj sadržaj da biste utvrdili kakav disk treba da koristite. Ova tabela će vam pomoći da utvrdite koju vrstu diska želite da koristite.

Vrsta diska Opis
Vrsta diska

Audio CD

Opis

Odaberite ovu opciju ako želite da napravite muzičke CD-ove koje možete da slušate u automobilu, na muzičkom stubu ili na računaru.

 • Ovu opciju koristite samo za muziku

 • Kapacitet: najviše 80 minuta

Vrsta diska

CD sa podacima

Opis

CD sa podacima možete da reprodukujete preko računara i na pojedinim CD i DVD plejerima Uređaj mora da podržava tipove datoteka koje želite da dodate na disk, na primer, WMA, MP3, JPEG ili Windows Media Video (WMV). Odaberite ovu opciju ako imate mnogo muzičkih datoteka i CD ili DVD koji može da reprodukuje tipove datoteka koje dodajete na disk, ili ukoliko želite da napravite rezervnu kopiju tih medijuma.

 • Ovu opciju koristite za muziku, slike i video zapise

 • Kapacitet: oko 700 megabajta (MB), ili približno 8 sati muzike

Vrsta diska

DVD sa podacima

Opis

DVD sa podacima možete da reprodukujete preko računara i na pojedinim DVD plejerima Uređaj mora da podržava tipove datoteka koje želite da dodate na disk, na primer, WMA, MP3, JPEG ili WMV. Odaberite ovu opciju ako imate mnogo datoteka koje ne bi stale na jedan CD jer DVD sa podacima ima mnogo prostora.

 • Ovu opciju koristite za muziku, slike i video zapise

 • Kapacitet: oko 4,7 gigabajta (GB), ili približno 54 sati muzike

Šta je potrebno

Da biste mogli da počnete, potrebne su vam dve stvari:

 • CD ili DVD jedinica za snimanje (poznata i kao CD ili DVD rezač).

 • Prazan CD ili DVD.

Kako da narežete audio CD (ili CD ili DVD sa podacima)

Možete da napravite CD kojim sadrži oko 80 minuta muzike i koji može da se reprodukuje u skoro svim CD plejerima. Druga mogućnost je da napravite CD ili DVD na koji može da stane nekoliko sati muzike (ili veliki broj fotografija ili kraćih video klipova) koji može da se reprodukuje na računaru. CD sa podacima će moći da radi u CD plejerima koji podržavaju tipove datoteka koje su kopirane na disk.

Postupak za narezivanje audio CD-a:

 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana, a zatim dodirnite stavku Pretraga.
  (Ako koristite miš, postavite pokazivač u gornji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nadole, a zatim izaberite stavku Pretraga.)

 2. U okvir za pretragu unesite Windows Media Player, a zatim dodirnite ili mišem izaberite stavku Windows Media Player.

 3. U biblioteci programa Player izaberite karticu Narezivanje, dodirnite dugme Opcije narezivanja ili kliknite na njega Dugme „Opcije“, a zatim izaberite stavku Audio CD.
 4. Umetnite prazan disk u CD ili DVD rezač.

  Ako vaš računar ima nekoliko CD ili DVD jedinica, izaberite onu koju želite da koristite.

 5. U biblioteci programa Player potražite stavke koje želite da narežete na disk, a zatim ih prevucite u okvir za listu (sa desne strane biblioteke programa Player) da biste kreirali listu za narezivanje.

 6. Kada završite sa izradom liste, dodirnite dugme Započni narezivanje ili kliknite na njega.

Saveti

 • Ako želite da promenite redosled stavki na listi za narezivanje, prevucite ih nagore ili nadole u okviru liste.

 • Ako želite da uklonite neku stavku sa liste za narezivanje, dodirnite je dvaput ili kliknite dvaput na nju, a zatim dodirnite dugme Ukloni sa ove liste ili kliknite na njega. Ako uklonite neku stavku sa liste za narezivanje, ona neće biti izbrisana iz vašeg plejera na računaru.

 • Ako lista sadrži previše stavki za jedan disk, preostale stavke možete da narežete na sledeći disk.

Ripovanje CD-ova

Kada ripujete muziku sa CD-a, vi kopirate pesme sa audio CD-a na svoj računar. Tokom postupka ripovanja, Player komprimuje svaku pesmu i skladišti je na disk jedinicu u obliku Windows Media Audio (WMA), WAV ili MP3 datoteke.

Ripovane datoteke se automatski čuvaju u fascikli „Muzika“, ali možete da promenite lokaciju koristeći opcije na kartici „Postavke ripovanja“.

Prikaži sve

Ripovanje muzike sa CD-a

Proverite da li je računar povezan sa internetom ako želite da Windows Media Player automatski preuzme informacije o pesmama, kao što su ime CD-a, izvođača i naslovi numera koje se ripuju.

 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana, a zatim dodirnite stavku Pretraga.
  (Ako koristite miš, postavite pokazivač u gornji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nadole, a zatim izaberite stavku Pretraga.)

 2. U okvir za pretragu unesite Windows Media Player, a zatim dodirnite ili mišem izaberite stavku Windows Media Player.

 3. Ubacite audio CD u CD jedinicu na računaru.

 4. Dodirnite dugme Ripuj CD ili kliknite na njega Dugme „Ripuj CD“.

  Saveti

  • Ako želite da izaberete drugi format ili kompresiju, u meniju Postavke ripovanja izaberite stavku Format, ili u biblioteci programa Player izaberite stavku Kvalitet zvuka.

  • Ako ne želite da ripujete sve pesme, opozovite izbor u poljima za potvrdu pored pesama koje ne želite da ripujete.

Dodavanje ili uređivanje informacija o medijima nakon ripovanja

 1. U biblioteci programa Player pronađite album ili pesmu koju želite da uredite.

 2. Brzo prevucite prstom preko albuma ili kliknite desnim tasterom miša na njega, a zatim izaberite stavku Pronađi informacije o albumu.

 3. Postupite na jedan od sledećih načina:

  • Ako se u rezultatima pretrage pojavljuju tačne informacije o albumu ili izvođaču, izaberite tačan unos, a zatim pratite uputstva na stranici da biste automatski ažurirali omot albuma i informacije o medijima.

  • Ako se u rezultatima pretrage ne pojavljuje tačan album, pratite uputstva na stranici da biste ponovili pretragu na osnovu drugačijih kriterijuma ili da biste ručno dodali informacije o medijima.

Napomene

 • Ako tokom pokušaja da pronađete informacije o albumu dobijete poruku o grešci u kojoj stoji da treba da promenite postavke privatnosti, izaberite stavku Organizacija, zatim Opcije, karticu Privatnost, a zatim potvrdite izbor u polju Ažuriraj muzičke datoteke preuzimanjem informacija o medijima sa interneta.

 • Ako se tačne informacije o albumu pojavljuju pored generičke ikone sa notom umesto omota albuma, omot albuma nije dostupan za preuzimanje.

Promena postavki za ripovanje muzike

Promene koje unesete će biti primenjene na numere koje ubuduće budete ripovali. Player ne može da se koristi za promenu formata ili kvaliteta zvuka već ripovanih pesama.

 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana, a zatim dodirnite stavku Pretraga.
  (Ako koristite miš, postavite pokazivač u gornji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nadole, a zatim izaberite stavku Pretraga.)

 2. U okvir za pretragu unesite Windows Media Player, a zatim dodirnite ili mišem izaberite stavku Windows Media Player.

 3. Ubacite CD u CD disk jedinicu.

 4. Uvećajte prozor programa Windows Media Player da biste mogli da vidite sve opcije menija, dodirnite ili mišem izaberite karticu Postavke ripovanja, a zatim odaberite postavku koju želite da promenite.

Napomena

 • Neovlašćeno korišćenje i/ili umnožavanje materijala zaštićenog autorskim pravima predstavlja kršenje zakona o zaštiti autorskih prava u Sjedinjenim Državama i/ili drugim zemljama/teritorijama. Materijal zaštićen autorskim pravima obuhvata, ali se ne ograničava na softver, dokumentaciju, grafiku, tekstove pesama, fotografije, clipart, animacije, filmske i video klipove, kao i zvuke i muziku (uključujući i sadržaj šifrovan u MP3 formatu). Ukoliko prekršite američke i međunarodne zakone o zaštiti autorskih prava, možete da snosite stroge kazne na osnovu građanskog i/ili krivičnog prava.