Traženje datoteka u istraživaču datoteka

Datoteke možete potražiti u istraživaču datoteka pomoću polja za pretragu koje se nalazi pored trake adresa u gornjem desnom uglu. (Imajte u vidu da je stavka „Moj računar“ preimenovana u „Ovaj računar“ u operativnim sistemima Windows 8.1 i Windows RT 8.1.)

 1. Otvorite istraživač datoteka tako što ćete brzo prevući prstom sa desne ivice ekrana, dodirnuti dugme Pretraži (ili, ako koristite miš, tako što ćete ga postaviti u gornji desni ugao ekrana, pomeriti pokazivač miša nadole i kliknuti na dugme Pretraži), uneti termin Istraživač datoteka u polje za pretragu, dodirnuti stavku Istraživač datoteka ili kliknuti na nju.

 2. Dvaput dodirnite ili dvaput kliknite na fasciklu, disk jedinicu, uređaj ili mrežnu lokaciju koju biste želeli da pretražite.

 3. U gornjem desnom uglu, pored trake adresa unesite termine za pretragu u polje za pretragu.

  Rezultati će početi da se pojavljuju sa istaknutim terminima za pretragu.

Saveti

 • Ako želite da pretražite sve datoteke na računaru, otvorite disk jedinicu na kojoj je operativni sistem (obično disk jedinica C), a zatim unesite termine za pretragu.

  Računar možete da pretražite i pomoću dugmeta „Pretraži“. Više informacija potražite u članku Kako izvršiti pretragu.

 • Ako želite da pretražite sve datoteke sa određenom oznakom tipa datoteke, na primer .txt, možete uneti ovakav termin za pretragu: *.txt.

Pretraživanje rezultata u istraživaču datoteka
Pretraživanje rezultata u istraživaču datoteka

Kada dodirnete unutrašnjost polja za pretragu ili kliknete na nju, pojaviće se kartica Alatke za pretragu. Evo nekih stvari koje možete uraditi na ovoj kartici:

 • Datoteku možete da pretražite na osnovu svojstava kao što su datum poslednje izmene, veličina ili vrsta datoteke (na primer „Slika“). Kad unesete termin za pretragu, dodirnite ili izaberite karticu Alatke za pretragu i koristite opcije iz grupe Sužavanje obima, a zatim unesite termine za pretragu u polje za pretragu. Na primer, ako želite da potražite datoteke koje ste izmenili prošle sedmice, dodirnite ili izaberite Datum izmene, a zatim dodirnite ili izaberite stavku Ova sedmica.

  Pomoću drugih svojstava možete da suzite rezultate pretrage. Na primer, ako želite da pretražujete samo imena datoteka a ne njihov sadržaj, izaberite stavku Ostala svojstva, izaberite stavku Ime, a zatim unesite termin za pretragu.

 • Ako ne možete da pronađete ono što tražite u određenoj biblioteci ili fascikli, možete proširiti pretragu tako da uključuje različite lokacije. Kada se pojave rezultati pretrage, izaberite karticu Alatke za pretragu, a zatim izaberite opciju u okviru stavke Pretraži ponovo u. (Neke opcije možda neće biti dostupne u Windows RT.)

 • Ako rezultati pretrage ne sadrže podudaranja iz sadržaja datoteka, lokacija koju pretražujete se ne nalazi u indeksu pretrage. Da biste uključili sadržaj datoteka za jedinstvenu pretragu, izaberite karticu Alatke za pretragu, izaberite stavku Više opcija, a zatim izaberite stavku Sadržaj datoteka. Da biste dodali lokaciju indeksu tako da sadržaj datoteka uvek bude uključen u pretrage, izaberite karticu Alatke za pretragu, izaberite stavku Više opcija, a zatim odaberite stavku Promeni indeksirane lokacije.

Potrebna vam je dodatna pomoć?