OneDrive aplikacija: najčešća pitanja

Evo odgovora na neka uobičajena pitanja o aplikaciji OneDrive za Windows 8 i Windows RT.

Prikaži sve

Da li mogu da pogledam datoteke i fascikle koje su druge osobe delile sa mnom?

Ako neko otvori veb stranicu OneDrive.com i podeli datoteku ili fasciklu sa vama tako što vam pošalje vezu putem e-poruke, možete da pogledate tu datoteku, odnosno, fasciklu u aplikaciji OneDrive. Dodirnite strelicu pri vrhu ekrana ili kliknite na nju, a zatim odaberite opciju Deljeno. Kada se stavke dele, možda će biti potrebno nekoliko minuta da se prikažu ovde.

Prikaz različitih datoteka i fascikla u aplikaciji OneDrive

Kako da prikažem Office datoteke koje su nedavno otvarane?

Dodirnite strelicu pri vrhu ekrana ili kliknite na nju, a zatim odaberite opciju Nedavno korišćeni dokumenti.

Kako da otpremam i preuzimam datoteke?

Da biste otpremili datoteke sa računara u uslugu OneDrive, otvorite lokaciju na koju želite da ih otpremite, otvorite komande aplikacije, a zatim dodirnite ili izaberite stavku Otpremi. Potražite datoteke koje želite da otpremite, izaberite ih tako što ćete ih dodirnuti ili kliknuti na njih, a zatim dodirnite ili izaberite stavku Dodaj u OneDrive.

Da biste preuzeli datoteke iz usluge OneDrive na računar, brzo prevucite prstom nadole preko njih ili kliknite desnim tasterom miša na njih, a zatim dodirnite ili izaberite stavku Preuzmi.

Kako mogu da otvorim ili sačuvam datoteke iz druge aplikacije u usluzi OneDrive?

U toj drugoj aplikaciji odaberite komandu za otvaranje ili čuvanje. Dodirnite strelicu pored stavke Datoteke ili kliknite na tu strelicu, a zatim sa liste odaberite stavku OneDrive.

Kako mogu da delim datoteke i fascikle u usluzi OneDrive pomoću drugih aplikacija?

Pomoću dugmeta za deljenje možete, između ostalog, da pošaljete e-poruku sa vezom do fotografije u usluzi OneDrive.

  1. U aplikaciji OneDrive brzo prevucite prstom nadole preko datoteke ili fascikle koju želite da delite ili kliknite desnim tasterom miša na nju.

  2. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana, a zatim dodirnite stavku Deli.
    (Ako koristite miš, postavite pokazivač u gornji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nadole, a zatim izaberite stavku Deli.)

  3. Dodirnite ili izaberite aplikaciju koju želite da koristite za deljenje. Na primer, dodirnite ili izaberite aplikaciju „Pošta“ da biste putem e-poruke poslali vezu do datoteke ili fascikle.

Takođe možete da delite datoteke iz drugih aplikacija (kao što je aplikacija „Fotografije“) sa aplikacijom OneDrive da biste ih otpremili u uslugu OneDrive. Više informacija o korišćenju dugmadi potražite u odeljku Pretraga, deljenje, promena postavki i još toga

Napomena

  • Za dodatne opcije deljenja, poput pretvaranja fascikle u javnu, tako da može da se pretražuje na vebu, ili pribavljanja kratke URL adrese koju ćete deliti u štampanom formatu, otvorite veb stranicu OneDrive.com, izaberite stavku, a zatim na vrhu stranice izaberite stavku Deljenje. Za više informacija pogledajte odeljak Deljenje datoteka i fascikli i promena dozvola

Kako da potražim datoteku u aplikaciji OneDrive?

U aplikaciji OneDrive možete da potražite datoteku na isti način kao kada tražite stavke u drugim aplikacijama. Bez obzira na to gde se nalazite u operativnom sistemu Windows, sledite ove korake:

  1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana, a zatim dodirnite stavku Pretraga.
    (Ako koristite miš, postavite pokazivač u gornji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nadole, a zatim izaberite stavku Pretraga.)

  2. Sa liste aplikacija dodirnite ili izaberite stavku OneDrive.

Da li mi je potrebna verzija aplikacije OneDrive za radnu površinu?

Ako želite da se kopija svih datoteka i fascikli iz usluge OneDrive čuva na računaru i da se uvek sinhronizuje sa veb lokacijom OneDrive.com i drugim računarima, potrebno je da instalirate aplikaciju OneDrive za računare za Windows. Za više informacija o aplikaciji za računare pogledajte odeljak aplikacija OneDrive za računare za Windows: najčešća pitanja. Imajte u vidu da nije moguće instalirati OneDrive aplikaciju na radnoj površini u operativnom sistemu Windows RT.

Mogu li da koristim aplikaciju OneDrive ako se ne prijavim na računar koristeći Microsoft nalog?

Da. Ako se ne prijavite na računar koristeći lokalni nalog, potrebno je samo da se prijavite u OneDrive kada otvorite aplikaciju.