Početni ekran

Obuka za Windows: stranica 3 od 11

Vaši prijatelji, aplikacije i lokacije na jednom mestu

Početni ekran je izlog vašeg računara – mesto gde možete da otvarate aplikacije za radnu površinu i desktop programe, vidite šta rade vaši prijatelji i otvarate omiljene veb-lokacije i datoteke.

Pločice na početnom ekranu pokazuju novosti kod prijatelja, nove e-poruke, obaveštenja o aplikacijama i predstojeće zakazane obaveze u kalendaru, a sve to možete da obuhvatite jednim pogledom i čak ne morate da otvarate aplikacije. A pošto svaki korisnik računara može da se prijavi koristeći svoj Microsoft nalog, svaka osoba može da personalizuje pločice, boje i radnu površinu.

Dolazak na početni ekran

Postoji nekoliko načina da se vratite na početni ekran na računaru šta god da ste otvorili.

Dugme „Start“
U donjem levom uglu ekrana dodirnite dugme „Start“ Taster sa Windows logotipom ili kliknite na njega.
Taster sa Windows logotipom na tastaturi
Na tastaturi pritisnite taster sa Windows logotipom Taster sa Windows logotipom.
Dugme za pokretanje

Otvorite traku dugmadi, a zatim dodirnite dugme Pokretanje ili kliknite na njega. Da biste saznali kako da prikažete dugmad, pogledajte temu pomoći Pretraga, deljenje, štampanje i još toga.

Savet

Dok ste na radnoj površini, možete da kliknete desnim tasterom miša na dugme „Start“ da biste došli do brzih postavki kao što su „Opcije napajanja“, „Upravljač zadacima“, „Upravljač uređajima“ i kontrolna tabla.

Prikaz svih aplikacija

Prikaz „Aplikacije“
U prikazu aplikacija možete da vidite sve aplikacije i programe. Da biste otvorili prikaz „Aplikacije“, na početnom ekranu prevucite prstom od sredine ekrana nagore, ili kliknite na strelicu Strelica nadole koja se nalazi u donjem levom uglu početnog ekrana.

Ako želite, možete da odaberete opciju da nakon prijavljivanja na računar vidite prikaz aplikacija. Više informacija potražite u temi pomoći Personalizacija računara.

Kada instalirate neku novu aplikaciju iz Windows prodavnice, ona će se pojaviti u prikazu „Aplikacije“. Zatim možete da je zakačite na početni ekran ili traku zadataka na radnoj površini ako želite da joj brzo pristupate.

Kačenje često korišćenih aplikacija

Svoje omiljene aplikacije možete da zakačite na početni ekran i na traku zadataka na radnoj površini da biste im brzo pristupali i da biste jednim pogledom obuhvatili sve ispravke na njima odgovarajućim pločicama.

1. korak

Prevucite prstom od sredine ekrana nagore da biste otvorili prikaz „Aplikacije“. (Ako koristite miš, kliknite na strelicu Strelica nadole blizu donjeg desnog ugla ekrana.)
Strelica nadole

2. korak

Pritisnite i držite aplikaciju koju želite da zakačite ili kliknite desnim tasterom na nju. Možete da izaberete više aplikacija i da ih zakačite sve odjednom.

Izabrana aplikacija

3. korak

Dodirnite ili mišem izaberite stavku Zakači na početni ekran ili Zakači na traku zadataka. Aplikacije koje ste zakačili će se pojaviti u poslednjem delu početnog ekrana ili na kraju trake zadataka na radnoj površini.

Opcije kačenja
Savet

Da biste brzo pronašli neku aplikaciju, samo počnite da kucate njeno ime dok ste na početnom ekranu (ako ste je zakačili) ili u prikazu „Aplikacije“.

Otkačivanje aplikacija sa početnog ekrana

Ako uvidite da vam neka pločica više nije potrebna na početnom ekranu, možete da je otkačite sa početnog ekrana. Otkačivanje zakačene aplikacije nije isto što i deinstaliranje. Naime, ako otkačite aplikaciju sa početnog ekrana, i dalje ćete moći da je pronađete kada je budete tražili, a takođe će se i dalje pojavljivati u prikazu „Aplikacije“ ukoliko vam ponovo zatreba.

Otkačivanje aplikacije sa početnog ekrana

 1. Na početnom ekranu, pritisnite i držite pločicu koju želite da otkačite ili kliknite desnim tasterom miša na nju.
  Možete da izaberete više pločica koje ćete otkačiti odjednom. Da biste obrisali izabrano, na početnom ekranu ili u prikazu „Aplikacije“ dodirnite praznu oblast ekrana ili kliknite na nju, a zatim izaberite stavku Prilagodi.

 2. Dodirnite ili mišem izaberite stavku Otkači sa početnog ekrana.
  Aplikacije koje ste izabrali će biti uklonjene sa početnog ekrana, ali će se i dalje pojavljivati u prikazu „Aplikacije“ i u rezultatima pretrage.

Organizovanje početnog ekrana

Početni ekran je tu da ga organizujete i rasporedite po svojoj meri. Možete da promenite veličinu pločica i da ih premestite onako kako želite. Na primer, pločice koje često koristite možete da povećate, a da smanjite one koje ređe koristite. Pločice možete da povećate ili smanjite i rasporedite onako kako vam se najviše dopada. Pored toga, možete da grupišete pločice kako biste lakše pratili svoje aplikacije i kako biste ih efikasnije koristili. Kako god da organizujete pločice, prilagođavanje početnog ekrana će vam olakšati pristup aplikacijama, fasciklama i lokacijama koje najviše koristite, kao i osobama sa kojima najčešće komunicirate.

Premeštanje pločice na početnom ekranu

 1. Na početnom ekranu, pritisnite i držite pločicu koju želite da premestite. (Ako koristite miš, kliknite na pločicu i zadržite je).

 2. Prevucite pločicu na željeno mesto.

Promena veličine pločice na početnom ekranu

 1. Na početnom ekranu, pritisnite i držite pločicu čiju veličinu želite da promenite. (Ako koristite miš, kliknite desnim tasterom miša na pločicu.)

 2. Dodirnite ili mišem izaberite stavku Promeni veličinu.

 3. Odaberite željenu veličinu.

Kreiranje grupe pločica

 1. Na početnom ekranu pritisnite i držite pločice koje želite da grupišete ili kliknite desnim tasterom na njih.

 2. Prevucite ih u slobodan prostor, a kada se iza njih pojavi siva traka, otpustite pločice. Tako ćete kreirati novu grupu.

 3. Ako želite da imenujete grupu, iznad grupe dodirnite okvir Imenuj grupu ili kliknite na njega, a zatim unesite novo ime.

  Kada kreirate grupu, možete da je premeštate iz jednog dela početnog ekrana u drugi.

Premeštanje grupe pločica

 1. Na početnom ekranu, skupite prste da biste umanjili prikaz. (Ako koristite miš, u donjem desnom uglu kliknite na ikonu zumiranja ikona zumiranja.)
 2. Pritisnite i držite grupu pločica ili kliknite na nju, a zatim je prevucite na željeno mesto.

  Kada završite sa premeštanjem grupa, dodirnite ekran ili kliknite na njega da biste ponovo uvećali prikaz.

Potrebna vam je dodatna pomoć?