Prostori za skladištenje: najčešća pitanja

Evo odgovora na neka uobičajena pitanja o prostorima za skladištenje.

Prikaži sve

Šta su „Prostori za skladištenje“?

Funkcija „Prostori za skladištenje“ vam omogućava da zajedno grupišete disk jedinice u grupu za skladišta. Onda možete koristiti kapacitet grupe za kreiranje prostora za skladištenje.

 • Prostori za skladištenje su virtuelne disk jedinice koje se pojavljuju u istraživaču datoteka. Možete ih koristiti kao i druge disk jedinice, pa je lako raditi sa datotekama na njima.

 • Možete kreirati velike prostore za skladištenje i dodati više disk jedinica kada vam ponestane mesta u grupi za skladištenje.

 • Ako u grupi skladišta imate dve ili više disk jedinica, možete kreirati prostore za skladištenje na koje neće uticati otkazivanje disk jedinice – ili čak otkazivanje dve disk jedinice ako kreirate prostor za skladištenje za trosmerno preslikavanje.

Šta je potrebno za kreiranje prostora za skladištenje?

Sve što vam je potrebno je jedan ili više dodatnih disk jedinica pored disk jedinice na kojoj je instaliran Windows. Ove disk jedinice mogu biti interni ili eksterni čvrsti diskovi ili solid-state uređaji. Možete koristiti mnoštvo tipova disk uređaja uz funkciju „Prostori za skladištenje“, uključujući USB, SATA i SAS disk jedinice.

Kako da kreiram prostor za skladištenje?

 1. Dodajte ili povežite sve disk jedinice koje želite zajedno da grupišete sa prostorima za skladištenje.

 2. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana, a zatim dodirnite stavku Pretraga.
  (Ako koristite miš, postavite pokazivač u gornji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nadole, a zatim izaberite stavku Pretraga.)

 3. U polje za pretragu unesite termin Prostori za skladištenje.

 4. U rezultatima pretrage odaberite Prostori za skladištenje.

 5. Dodirnite ili izaberite stavku Kreiraj novu grupu i prostor za skladištenje.

 6. Izaberite disk jedinice koje želite da dodate u novi prostor za skladištenje, a zatim dodirnite ili izaberite stavku Kreiraj grupu.

 7. Dodelite disk jedinici ime i slovo, a zatim odaberite raspored. Dvosmerno preslikavanje, Trosmerno preslikavanje i Paritetni volumen mogu pomoći u zaštiti datoteka u prostoru za skladištenje od otkazivanja disk jedinice.

 8. Unesite maksimalnu veličinu koju prostor za skladištenje može dostići, a zatim dodirnite ili izaberite stavku Kreiraj prostor za skladištenje.

  Izbor postavki za novi prostor za skladištenje
  Izbor postavki za novi prostor za skladištenje

Za šta je najbolje koristiti jednostavni, preslikani i paritetni prostor?

Postoje tri različite vrste prostora za skladištenje sa jedinstvenim karakteristikama koje ih čine boljim ili gorim za skladištenje različitih vrsta datoteka.

 • Jednostavni prostori su dizajnirani za povećane performanse, ali ne štite datoteke od otkazivanja disk jedinice tako što čuvaju više kopija. Oni su najbolji za privremene podatke (na primer datoteke za video prikazivanje), datoteke za privremeno odlaganje uređivača slika i datoteke objekta posrednog kompajlera. Jednostavni prostori zahtevaju makar jednu disk jedinicu.

 • Preslikani prostori su dizajnirani za povećane performanse i zaštitu datoteka od otkazivanja disk jedinice tako što čuvaju više kopija. Dvostruki preslikani prostori prave dve kopije vaših datoteka i mogu da tolerišu jedno otkazivanje disk jedinice, a trostruki preslikani prostori mogu da tolerišu dva otkazivanja disk jedinice. Oni su dobri za skladištenje širokog opsega datoteka, od resursa deljenih datoteka opšte namene do VHD biblioteke. Kada se preslikani prostor formatira pomoću tehnologije Resilient File System (ReFS), Windows će automatski održavati integritet podataka, što vaše datoteke čini još otpornijim na otkazivanje disk jedinice. Dvostruki preslikani prostori zahtevaju najmanje dve disk jedinice, a trostruki zahtevaju najmanje pet.

 • Paritetni prostori su dizajnirani za uštedu prostora i zaštitu datoteka od otkazivanja disk jedinice tako što čuvaju više kopija. Paritetni prostori su najbolji za podatke o arhiviranju i protok medija, na primer muzike i video zapisa. Ovaj raspored prostora za skladištenje zahteva najmanje tri disk jedinice da biste bili zaštićeni od jednog otkazivanja disk jedinice i najmanje sedam disk jedinica da biste bili zaštićeni od dva otkazivanja.

Potrebna vam je dodatna pomoć?