Saveti za uštedu baterije

Da li vam se ikada dogodilo da vam se baterija isprazni usred važnog sastanka ili dugog leta? I pored napretka u tehnologiji, vaša baterija na laptop ili tablet računaru ima ograničen rok trajanja pri jednom punjenju. Trik je u tome da se što bolje iskoristi dostupni kapacitet baterije.

Evo nekoliko saveta uz pomoć kojih možete da produžite život bateriji vašeg računara:

 • Odaberite plan napajanja koji štedi energiju. Windows 8.1 ima dva podrazumevana plana tog tipa – „Balansirani“ i „Štednja energije“. Da biste saznali više o planovima napajanja i kako da ih menjate, pogledajte članak Planovi napajanja: najčešća pitanja.

  Napomene

  • To se ne primenjuje na operativni sistem Windows RT 8.1 ili računare sa funkcijom InstantGo, jer je „Balansirani“ jedini plan za ovaj tip računara, ali to možete prilagoditi kako biste uštedeli više energije. Da biste saznali kako to da uradite, pogledajte članak Planovi napajanja: najčešća pitanja.

  • Proizvođač računara takođe može ponuditi dodatne planove napajanja.

 • Smanjite svetlinu ekrana (ako hardver to podržava). Ekran može da koristi više energije od bilo kog drugog dela računara. Neki računari automatski prilagođavaju svetlinu ekrana na osnovu toga koliko svetla ima u sobi u kojoj koristite računar. To ćete morati da isključite da biste mogli da smanjite svetlinu.

  Prikaži sve

  Isključivanje automatskog podešavanja svetline (moguće je da ne bude dostupno na nekim računarima)

  1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana, dodirnite stavku Postavke, a zatim izaberite stavku Promeni postavke računara.
   (Ako koristite miš, postavite pokazivač u donji desni ugao ekrana, pomerite ga nagore i izaberite stavku Postavke, a zatim izaberite stavku Promeni postavke računara.)

  2. Izaberite stavku Računar i uređaji, a zatim izaberite stavku Prikaz.

  3. Ako je klizač Automatski prilagodi svetlinu ekrana uključen, dodirnite klizač ili kliknite na njega da biste da ga isključili.

   Napomena

   • Moguće je da ova postavka ne bude dostupna na nekim računarima.

  4. Dodirnite dugme Primeni ili kliknite na njega.

  Smanjivanje svetline prikaza (možda nije dostupno na nekim računarima)

  1. Prevucite prstom ulevo na ekranu, a zatim dodirnite opciju Postavke.
   (Ako koristite miš, postavite pokazivač u donji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nagore, a zatim izaberite stavku Postavke.)

  2. Izaberite stavku Svetlina ili Ekran (u zavisnosti od funkcija računara) i unesite željene promene.

  Neki računari sadrže posebno dugme ili tastere za promenu svetline ekrana. Da biste saznali da li ih vaš računar sadrži, proverite informacije koje su priložene uz računar ili idite na veb lokaciju proizvođača.

 • Isključite ili uklonite uređaje koje ne koristite. Mnogi USB uređaji troše bateriju samim tim što su priključeni, stoga bi bilo dobro da ih isključite kada ih ne koristite. Ako koristite USB miš, možete da uštedite bateriju tako što ćete ga zameniti dodirnom tablom ili olovkom za tablet računar.

 • Isključite PC kartice i integrisane bežične uređaje. Ovi uređaji takođe koriste bateriju, stoga ih isključite ako vam nisu potrebni.

Potrebna vam je dodatna pomoć?