Nadogradite na Windows 8.1 sa operativnog sistema Windows 7

Windows 7

Windows 8.1 vam pruža Windows prodavnicu, početni ekran i Microsoft nalog, ali i unapređenu personalizaciju, pretragu, aplikacije u Prodavnici i mogućnost povezivanja u oblaku, pored funkcija bezbednosti i pouzdanosti koje su prepoznatljive za Windows.

1. Proverite računar

Windows 8.1 vas obaveštava da li vaš računar može da radi pod operativnim sistemom Windows 8.1, a nakon toga vam dostavlja izveštaj o kompatibilnosti i preporučuje opcionalne korake za kupovinu, preuzimanje ili instalaciju operativnog sistema Windows. Ako želite da proverite sistemske zahteve za , možete to da uradite, ali nije neophodno. „Pomoćnik za nadogradnju“ će sve to obaviti umesto vas, a vi ne morate da kupujete nadogradnju da biste ga pokrenuli.

Preuzmite i pokrenite program „Pomoćnik za nadogradnju“

Ekran „Evo šta je kompatibilno“ u programu „Pomoćnik za nadogradnju“
Ekran „Evo šta je kompatibilno“ u programu „Pomoćnik za nadogradnju“

Obavezno priključite i povežite periferne uređaje kao što su štampači ili monitori pre pokretanja programa „Pomoćnik za nadogradnju“ da biste se uverili da rade u operativnom sistemu Windows 8.1. Takođe bi bilo dobro da priključite laptop ili tablet računar na izvor napajanja, ako ih koristite.

Pokretanje programa „Pomoćnik za nadogradnju“

 1. Kliknite da biste preuzeli program „Pomoćnik za nadogradnju“.

  U zavisnosti od internet veze, instalacija će možda potrajati nekoliko minuta.

 2. Kada vam pregledač to zatraži, otvorite, sačuvajte ili pokrenite programsku datoteku „Pomoćnik za nadogradnju“. Moći ćete da pokrenete program bez obzira na to šta izaberete, ali ako odaberite opciju Sačuvaj, možda ćete morati da potražite datoteku na računaru i da je pokrenete dvostrukim klikom miša.

 3. Sledite uputstva na ekranu. „Pomoćnik za nadogradnju“ skenira računar kako bi se uverio da on zadovoljava sistemske zahteve. Takođe proverava da li su vaši programi i uređaji kompatibilni sa operativnim sistemom Windows 8.1.

Napomene

Pročitajte izveštaj o kompatibilnosti

Ekran „Pronašli smo sledeće“ u programu „Pomoćnik za nadogradnju“
Ekran „Pronašli smo sledeće“ u programu „Pomoćnik za nadogradnju“

Kada program „Pomoćnik za nadogradnju na Windows 8.1“ završi sa analizom, znaćete da li možete da pokrenete Windows 8.1 na svom računaru. Takođe ćete dobiti besplatan izveštaj o kompatibilnosti koji navodi trenutne programe i uređaje koji će i dalje raditi, one koji možda neće raditi, kao i postupke koje možete da preduzmete kako biste ih osposobili za rad nakon nadogradnje. Ne morate da uradite ništa sa ovim informacijama, a ako moramo da obustavimo neki softver za šifrovanje, obavestićemo vas o tome kasnije.

Ako imate proizvod koji je radio u operativnom sistemu Windows 7, onda će najverovatnije raditi i u operativnom sistemu Windows 8.1. Međutim, možda na vašem računaru postoje programi ili uređaji o kojima nemamo nikakve informacije.

Evo kako pribavljamo informacije o kompatibilnosti:

 • Nezavisni dobavljači softvera i hardvera testiraju neke programe i uređaje za Windows 8.1 i obavljaju njihovu zvaničnu certifikaciju.

 • Neke informacije o kompatibilnosti baziramo na izveštajima proizvođača. Korporacija Microsoft nije testirala ili potvrdila ove informacije.

 • Microsoft testira najpopularnije programe i uređaje na tržištu i obezbeđuje informacije o kompatibilnosti na osnovu ovih testiranja. Za neke proizvode koji nisu testirani u operativnom sistemu Windows 8.1 možemo da utvrdimo status kompatibilnosti na osnovu toga da li su radili u operativnom sistemu Windows 8.

Obratite se proizvođaču aplikacije ili uređaja da biste saznali više informacija o kompatibilnosti.

2. Odaberite šta želite da zadržite

Ekran „Odaberite šta želite da zadržite“ u programu „Pomoćnik za nadogradnju“
Ekran „Odaberite šta želite da zadržite“ u programu „Pomoćnik za nadogradnju“

Kada dobijete izveštaj o kompatibilnosti, možete da odlučite šta želite da zadržite na računaru. Nećete moći da zadržite programe i postavke nakon nadogradnje. Obavezno pronađite originalne instalacione diskove za programe ili e-poruke sa potvrdom o kupovini, ukoliko ste programe kupili na mreži. Ovo će vam biti potrebno za ponovnu instalaciju programa nakon nadogradnje na Windows 8.1. Na primer, ovde spadaju programi u sklopu sistema Microsoft Office, Apache OpenOffice ili Adobe. Takođe bi bilo dobro da tada izradite rezervne kopije datoteka.

 • Ako želite da zadržite samo lične datoteke (dokumenta, fotografije, muziku, filmove i druge datoteke), odaberite stavku Samo lične datoteke.

 • Ako ne želite da sačuvate nijednu datoteku, odaberite stavku Ništa. Preporučujemo da pre odabira ove opcije napravite rezervnu kopiju svojih datoteka na spoljnoj disk jedinici.

Napomena

 • Ako odlučite da ne sačuvate nijednu datoteku prilikom nadogradnje na operativni sistem Windows 8.1, vaše lične datoteke se neće automatski prebaciti u novi operativni sistem, ali ćete i dalje moći da ih vratite nakon nadogradnje. Vaše datoteke će biti sačuvane u fascikli Windows.old, odakle ćete moći da ih preuzmete nakon nadogradnje. Više informacija potražite u članku Vraćanje datoteka iz fascikle „Windows.old“.

3. Kupite Windows 8.1

Ako vam „Pomoćnik za nadogradnju“ saopšti da vaš računar zadovoljava sistemske zahteve i da može da radi pod operativnim sistemom Windows 8.1, ujedno će vam preporučiti određeno izdanje uz opciju kupovine, preuzimanja i instalacije primenom koraka prikazanih na ekranu. Trenutne cene su prikazane u programu „Pomoćnik za nadogradnju“, a možete da ih pronađete i na stranici Compare and decide about Windows 8.1.

Windows Media Center nije uključen u Windows 8.1.

Pregled porudžbine

Kada dođete do stranice Pregled porudžbine u programu „Pomoćnik za nadogradnju“, imaćete opciju da kupite rezervnu kopiju operativnog sistema Windows 8.1 na DVD-u, ako je dostupan u vašoj zemlji ili regionu. Ako morate kasnije da izvršite ponovnu instalaciju, možete da koristite vezu koju ste dobili u e-poruci sa potvrdom nakon obrade vaše uplate. Ako strahujete da ćete izgubiti e-poruku, preporučujemo vam da napravite rezervnu kopiju na DVD-u. Potvrdite izbor u polju za potvrdu ako želite da dodate DVD u porudžbinu.

Unesite informacije o kupovini i šifru ponude

U nekoliko narednih koraka ćete uneti uobičajene informacije o kupovini, kao što su vaše ime i prezime ili broj kreditne kartice.

Ako imate šifru ponude, obavezno je unesite da bismo vam odobrili promotivnu cenu. Kada dođete do ekrana Kupi, prikazaće vam se puna cena. Međutim, imaćete priliku da unesete promotivni kôd na stranici za potvrdu porudžbine. Cena će se promeniti u skladu sa promotivnom cenom ponude nakon što kliknete na stavku Primeni.

Nabavite račun i šifru proizvoda

Nakon obrade porudžbine dobićete e-poruku sa potvrdom u kojoj je navedena šifra proizvoda. Šifra proizvoda će se automatski uneti za vas ako sada nastavite postupak nadogradnje, ali obavezno sačuvajte e-poruku sa potvrdom i šifrom proizvoda na sigurnom mestu.

4. Pokrenite nadogradnju

Ako imate internet vezu velike brzine (1,5 Mbps – 10 Mbps), očekujte da će preuzimanje potrajati između 30 minuta i 3 sata. Vreme preuzimanja zavisi od vaše internet veze, računara i drugih faktora, i može nadmašiti ove procene.

Preuzmite Windows 8.1

Kliknite na stavku Dalje i pokrenuće se preuzimanje nadogradnje na računar. U bilo kom trenutku možete da pauzirate preuzimanje, a ako morate da ga zaustavite i nastavite ponovo kasnije, izaberite ikonu Preuzimanje operativnog sistema Windows (umesto veze koju ste dobili u e-poruci sa potvrdom ili prilikom preuzimanja programa „Pomoćnik za nadogradnju“). Ovako možete da nastavite preuzimanje od tačke na kojoj ste stali umesto da počinjete sve ponovo.

Ako je preuzimanje prekinuto, ne radi ili se pojavi dugme Pauziraj, pokušajte da ponovo pokrenete računar. Kada ste ponovo pokrenuli računar, kliknite na ikonu Preuzimanje operativnog sistema Windows na radnoj površini da biste ponovo pokrenuli preuzimanje.

Napomena

 • Ako dobijete poruku o grešci „Trenutno ne možemo da se povežemo“ i potvrdite da ste povezani sa internetom, možete da pokušate da preuzmete Windows 8.1 preko neke druge mreže, npr. u stanu nekog prijatelja, ako imate prenosivi računar. Ako ovo ne funkcioniše, obratite se podršci.

Instaliranje operativnog sistema Windows 8.1

Ekran „Instaliranje operativnog sistema Windows 8.1“ u programu „Pomoćnik za nadogradnju“
Ekran „Instaliranje operativnog sistema Windows 8.1“ u programu „Pomoćnik za nadogradnju“

Nakon što se operativni sistem Windows 8.1 preuzme na vaš računar, moći ćete da izaberete kako i kada želite da obavite instalaciju na osnovu nekoliko ponuđenih opcija.

 • Instaliraj odmah. Većini korisnika preporučujemo da se opredele za opciju Instaliraj odmah radi najboljeg doživljaja nadogradnje.

 • Instaliraj pomoću kreiranja medijuma. Ovo je napredna opcija instalacija koja zahteva da imate USB fleš disk ili prazan DVD. Ovo preporučujemo samo korisnicima koji moraju da instaliraju u virtuelnom okruženju ili u sklopu konfiguracije sa dva operativna sistema. Ne preporučujemo instalaciju operativnog sistema Windows 8.1 na drugom računaru.

  Ekran „Odabir medijuma koji će se koristiti“ u programu „Pomoćnik za nadogradnju“
  Ekran „Odabir medijuma koji će se koristiti“ u programu „Pomoćnik za nadogradnju“

  Ako odlučite da obavite instalaciju pomoću medijuma, moraćete da instalirate Windows 8.1 na računaru koji već radi pod operativnim sistemom Windows, a da onda obavite čistu instalaciju. Uputstva možete naći u člancima Pokretanje računara sa medija koji ste napravili radi instalacije na particiji i Kako se vrši čista instalacija operativnog sistema Windows. Ako ne sledite ova uputstva, kasnije nećete moći da aktivirate računar.

 • Instaliraj kasnije sa radne površine. Ako odaberete opciju Instaliraj kasnije sa radne površine, na radnoj površini će se kreirati prečica tako da možete instalirate Windows 8.1 kada vam to bude odgovaralo.

Bez obzira na to da li želite da obavite instalaciju odmah ili kasnije, program „Instalacija operativnog sistema Windows“ će pripremiti vaš računar i proveriti da li pre instalacije treba da obavite još neke stvari. Vodite računa o svim stavkama na listi i njihovom redosledu. Lista će se automatski ažurirati nakon što obavite neku stavku.

Kada završite, bićete spremni za instalaciju nadogradnje. Videćete podsetnik na stvari koje ste odlučili da obavite. Ako želite da promenite nešto, kliknite na stavku Nazad, a zatim kliknite na stavku Instaliraj kada budete spremni da nastavite.

Računar će se nekoliko puta ponovo pokrenuti prilikom instalacije operativnog sistema Windows 8.1. Nakon instalacije operativnog sistema Windows 8.1, prvo će vam se zatražiti da odaberete postavke.

5. Odaberite postavke

Kada Windows 8.1 završi instalaciju, prvo ćete morati da izaberete postavke za računar.

Personalizovanje

Personalizovanje ekrana tokom instalacije
Personalizovanje ekrana tokom instalacije

Izaberite željenu boju, koju možete uvek promeniti na početnom ekranu. Da biste ovo uradili, na početnom ekranu postavite pokazivač u donji levi ugao ekrana, pomerite pokazivač miša skroz u ugao i izaberite stavku Postavke, a zatim Personalizuj.

Korišćenje ekspresnih postavki

Ekran „Postavke“ tokom instalacije
Ekran „Postavke“ tokom instalacije

Videćete spisak preporučenih postavki poznatijih kao ekspresne postavke. Da biste prihvatili ove postavke i nastavili sa radom, izaberite stavku Koristi ekspresne postavke. Ove postavke možete promeniti i kasnije, kada završite sa instalacijom. Ako želite da promenite neke od ovih postavki sada, kliknite na dugme Prilagodi.

Za više informacija izaberite stavku Saznajte više o ekspresnim postavkama. Za više informacija o tome kako postavke utiču na privatnost izaberite stavku Izjava o privatnosti.

Prijavljivanje

Ekran za prijavljivanje u Microsoft nalog tokom instalacije
Ekran za prijavljivanje u Microsoft nalog tokom instalacije

Sledeće što treba da uradite je da se prijavite. Ako vidite stranicu za prijavljivanje lokalnog naloga, morate prvo da se prijavite pomoću njega, a zatim ćete moći da podesite Microsoft nalog.

Sakrij sve

Ako već imate Microsoft nalog

 1. Unesite e-adresu i lozinku za vaš Microsoft nalog e-pošte.

  Ako imate više Microsoft naloga, morate se opredeliti za jedan. Više informacija potražite u članku Which email address should I use for my Microsoft account?

 2. Primićete bezbednosni kôd na alternativnu e-adresu ili na mobilni telefon koji ste naveli u nalogu, a zatim treba da ga unesete kako biste potvrdili da je nalog vaš. Na taj način štitite nalog i uređaje kada pristupate osetljivim informacijama. Ako još uvek niste naveli alternativne kontakt informacije u nalogu, moraćete da ih dodate.

  Ako ste se prijavili na računar pomoću Microsoft naloga pre nego što ste instalirali Windows 8.1, možda nećete moći da vidite ovo.

Ukoliko želite da kreirate Microsoft nalog

 1. Izaberite stavku Kreiraj novi nalog.

 2. Nakon toga, treba da odaberete e-adresu koju želite da koristite za Microsoft nalog. To može biti bilo koja e-adresa, a izbor nije ograničen na domene čiji je vlasnik korporacija Microsoft. Unesite e-adresu koju najčešće koristite. Ona će se koristiti za konfiguraciju aplikacija „Pošta“ i „Osobe“ kako biste imali pristup e-pošti i kontaktima koje koristite svakodnevno.

 3. Unesite željenu lozinku i dopunite ostale informacije, uključujući ime, prezime i zemlju ili region.

 4. Potom, treba da navedete alternativnu e-adresu ili broj telefona kako bismo mogli da vas kontaktiramo putem e-poruke, telefona ili tekstualne poruke (SMS-a). Na taj način štitite nalog i uređaje kada pristupate osetljivim informacijama putem naloga. Kada unesete ove informacije, primićete poruku sa bezbednosnim kôdom koji treba da uneste kako biste potvrdili da je nalog vaš.

Ukoliko želite i dalje da koristite lokalni nalog

Windows 8.1 je osmišljen za korišćenje sa Microsoft nalogom, pa preporučujemo da ga probate. Drugim rečima, Microsoft nalog povezuje mnoge korisne funkcije nove verzije operativnog sistema Windows. Bez njega, ne biste mogli da, na primer, nabavite nove aplikacije iz Windows prodavnice, automatski sinhronizujete postavke i dokumenta između računara, napravite rezervnu kopiju fotografija u usluzi zasnovanoj na tehnologiji oblaka kako biste im mogli pristupiti bilo kad i i bilo gde ili vidite na jednom mestu sve kontakte iz različitih e-adresa i naloga društvenih mreža pomoću aplikacija „Pošta“ i „Osobe“.

Ali ako niste sigurni da želite da umesto toga koristite lokalni nalog, izaberite stavku Kreiraj novi nalog i na stranici naloga izaberite stavku Nastavi da koristiš moj postojeći nalog.

OneDrive skladište u oblaku

OneDrive ekran tokom instalacije
OneDrive ekran tokom instalacije

Ako je ovo prvi put da instalirate Windows 8.1 na računaru, videćete nove OneDrive opcije.

Ako na ovom ekranu dodirnete dugme Dalje ili kliknete na njega, računar će upotrebiti sledeće podrazumevane OneDrive postavke:

 • Fotografije će se čuvati na računaru u fascikli „Snimci kamere“, a svaka fotografija imaće manju, rezervnu kopiju koja se automatski čuva u operativnom sistemu OneDrive.

 • Kada kreirate novi dokument, on će se podrazumevano čuvati u operativnom sistemu OneDrive. Ali uvek možete izabrati da sačuvati svaki zaseban dokument lokalno ili na drugoj disk jedinici.

 • Windows će sačuvati rezervnu kopiju postavki računara u operativnom sistemu OneDrive. Ukoliko vam se računar pokvari i treba da kupite novi, postavke se čuvaju u usluzi zasnovanoj na tehnologiji oblaka, te ih možete istog trenutka prebaciti na novi računar.

Ove postavke možete promeniti i kasnije u postavkama računara, kada završite sa instalacijom. Ako biste radije da isključite sve ove postavke sada, izaberite stavku Isključi ove OneDrive postavke (ne preporučuje se). Više informacija potražite u članku OneDrive: FAQ.

Napomena

Instaliranje ispravki

Zbog toga što se Windows stalno ažurira, može se desiti da su kritične ispravke postale dostupne tek nakon izdavanja operativnog sistema Windows 8.1. Windows traži kritične ispravke kada završite prvu instalaciju operativnog sistema Windows 8.1 i ukoliko ih pronađe, automatski ih preuzima. Preuzimanje i instaliranje ispravki može trajati nekoliko minuta ali i sat i više vremena, u zavisnosti od potrebnih ispravki. Da bi se proces ažuriranja završio, računar se može ponovo pokrenuti i više puta.

Završili ste

Početni ekran
Početni ekran

Windows će završiti ažuriranje, a zatim vam otvoriti novi Windows 8.1 početni ekran. Više informacija o instaliranju operativnog sistema Windows 8.1, potražite u članku Ažuriranje na OS Windows 8.1: najčešća pitanja.