Nadogradite na Windows 8.1 sa operativnog sistema Windows 7

Windows 7

Windows 8.1 sadrži Windows prodavnicu, početni ekran i Microsoft nalog, ali i poboljšanu personalizaciju, pretragu, aplikacije prodavnice i povezanost sa oblakom, kao i funkcije bezbednosti i pouzdanosti koje očekujete od sistema Windows.

1. Proverite računar

Windows 8.1 će vas obavestiti da li računar može da radi pod operativnim sistemom Windows 8.1, a zatim će vam obezbediti izveštaj o kompatibilnosti i opcionalne korake za kupovinu, preuzimanje i instalaciju sistema Windows. Ako želite da pogledate sistemske zahteve, možete to da uradite, ali ne morate. Pomoćnik za nadogradnju će sve to obaviti umesto vas, a vi ne morate da kupujete nadogradnju da biste ga pokrenuli.

Ako ne želite da nadogradite na mreži, Windows 8.1 možete da kupite na DVD-u od prodavca. Trenutne cene možete da vidite na Compare and decide about Windows 8.1 veb stranici ili u pomoćniku za nadogradnju. DVD-ovi za nadogradnju operativnog sistema Windows 8.1 nisu dostupni u svim zemljama i regionima. Ako odlučite da kupite DVD, i dalje vam preporučujemo da pokrenete pomoćnik za nadogradnju pre instaliranja da biste se uverili da će Windows 8.1 raditi na računaru.

Preuzimanje i pokretanje pomoćnika za nadogradnju

Ekran „Hajde da vidimo šta je kompatibilno“ u pomoćniku za nadogradnju
Ekran „Hajde da vidimo šta je kompatibilno“ u pomoćniku za nadogradnju

Obavezno uključite i povežite periferne uređaje kao što su štampači ili monitori pre pokretanja pomoćnika za nadogradnju da biste proverili da li će raditi sa operativnim sistemom Windows 8.1. Dobra ideja je i da uključite laptop ili tablet ako ih koristite.

Pokretanje pomoćnika za nadogradnju

 1. Kliknite da biste preuzeli pomoćnik za nadogradnju.

  U zavisnosti od internet veze, instalacija programa može da potraje nekoliko minuta.

 2. Kada vidite odgovarajući odzivnik u pregledaču, otvorite, sačuvajte ili pokrenite datoteku programa „Pomoćnik za nadogradnju“. Svaki izbor je dobar, ali ako odaberete opciju Sačuvaj, možda ćete morati da pronađete datoteku na računaru i da kliknete dvaput na nju da biste je pokrenuli.

 3. Pratite korake na ekranu. Pomoćnik za nadogradnju skenira računar da bi se uverio da on ispunjava sistemske zahteve. On proverava i da li su programi i uređaji kompatibilni sa operativnim sistemom Windows 8.1.

Napomene

Pregled izveštaja o kompatibilnosti

Ekran „Evo šta smo pronašli“ u pomoćniku za nadogradnju
Ekran „Evo šta smo pronašli“ u pomoćniku za nadogradnju

Kada pomoćnik za nadogradnju na Windows 8.1 završi, znaćete da li će operativni sistem Windows 8.1 funkcionisati na računaru. Dobićete i besplatan izveštaj o kompatibilnosti u kome su navedeni aktuelni programi i uređaji koji će i dalje funkcionisati, oni koji možda neće funkcionisati, kao i šta možete da preduzmete da bi ponovo počeli da funkcionišu nakon nadogradnje. Ne treba ništa da preduzimate u vezi sa ovim informacijama – ako je potrebno da obustavite rad nekog softvera za šifrovanje, obavestićemo vas o tome kasnije.

Ako imate proizvod koji je radio sa operativnim sistemom Windows 7, najverovatnije će raditi i sa operativnim sistemom Windows 8.1. Međutim, na računaru možda postoje programi ili uređaji za koje nemamo informacije.

Evo kako dobijamo informacije o kompatibilnosti:

 • Nezavisni prodavci softvera i hardvera testiraju i zvanično certifikuju neke programe i uređaje za operativni sistem Windows 8.1.

 • Neke informacije o kompatibilnosti su zasnovane na izveštajima proizvođača. Ova informacija nije testirana niti potvrđena od strane korporacije Microsoft.

 • Microsoft testira najpopularnije programe i uređaje na tržištu i pruža informacije o kompatibilnosti na osnovu tih testova. Status kompatibilnosti za neke proizvode koji nisu testirani u operativnom sistemu Windows 8.1, biće zasnovan na tome da li je radio sa operativnim sistemom Windows 8.

Više informacija o kompatibilnosti određenih aplikacija ili uređaja (uključujući informacije iz foruma zajednice) potražite u Windows centru za kompatibilnost ili se obratite proizvođaču aplikacije i uređaja.

2. Odaberite šta želite da zadržite

Ekran „Odaberite šta želite da zadržite“ u pomoćniku za nadogradnju
Ekran „Odaberite šta želite da zadržite“ u pomoćniku za nadogradnju

Kada dobijete izveštaj o kompatibilnosti, možete da odlučite šta želite da zadržite na računaru. Programe i postavke nećete moći da zadržite nakon nadogradnje. Obavezno pronađite originalne instalacione diskove programa ili e-poruke sa potvrdom o kupovini ako ste programe kupili na mreži. Oni će vam biti potrebni da biste ponovo instalirali programe kada izvršite nadogradnju na Windows 8.1 – tu, na primer, spadaju Microsoft Office, Apache OpenOffice i Adobe programi. Takođe je dobra ideja da sada napravite rezervnu kopiju datoteka.

 • Ako želite da zadržite samo datoteke (dokumente, fotografije, muziku, filmove i ostale datoteke), odaberite opciju Samo lične datoteke.

 • Ako ne želite da sačuvate nijednu datoteku, odaberite opciju Ništa. Preporučujemo da napravite rezervnu kopiju datoteke na spoljnoj disk jedinici pre biranja ove opcije.

Napomena

 • Ako odaberete opciju da ništa ne zadržite prilikom nadogradnje na Windows 8.1, lične datoteke se neće automatski premestiti sa vama, ali i dalje možete da ih vratite nakon nadogradnje. Datoteke su sačuvane u fascikli „Windows.old“ odakle ih možete preuzeti nakon nadogradnje. Više informacija potražite u članku Vraćanje datoteka iz fascikle „Windows.old“.

3. Kupite Windows 8.1

Ako vam pomoćnik za nadogradnju saopšti da računar ispunjava sistemske zahteve i može da radi pod operativnim sistemom Windows 8.1, on daje i preporuku za izdanje koje treba kupiti, sa opcijom njegove kupovine, preuzimanja i instalacije praćenjem koraka na ekranu. U pomoćniku za nadogradnju ćete videti trenutne cene, a možete i da otvorite stranicu Compare and decide about Windows 8.1.

Windows Media centar nije uključen u operativni sistem Windows 8.1. Da biste ga nabavili, potrebno je da se nadogradite na Windows 8.1 Pro i zatim kupite Windows 8.1Media Center Pack. Više informacija potražite na veb stranici Dodavanje funkcija na Windows veb lokaciji.

Ako ne želite da nadogradite na mreži, možete da kupite Windows 8.1 na DVD-u od prodavca ako je dostupan u vašoj zemlji ili regionu.

Pregled narudžbine

Kada u okviru pomoćnika za nadogradnju dođete do stranice Pregled narudžbine, imate mogućnost da kupite DVD sa rezervnom kopijom operativnog sistema Windows 8.1 ukoliko je dostupan u vašoj zemlji/regionu. Ako kasnije treba ponovo da ga instalirate, možete koristiti vezu koju ste dobili u e-poruci sa potvrdom nakon obrade plaćanja. Ako brinete da ćete izgubiti e-poruku, trebalo bi da naručite DVD sa rezervnom kopijom. Potvrdite izbor u polju za potvrdu ako želite da dodate DVD u svoju porudžbinu.

Unos informacija o kupovini i kodova iz ponude

U sledećih nekoliko koraka unećete sve standardne informacije o kupovini kao što su vaše ime i broj kreditne kartice.

Ako imate šifru ponude, morate je uneti da biste dobili promotivnu cenu. Dok ste na ekranu Kupovina, biće prikazana puna cena. Ali, na stranici sa potvrdom porudžbine ćete moći da unesete šifru promocije – cena će se promeniti u skladu sa promotivnom cenom ponude kad kliknete na dugme Primeni.

Dobijanje računa i šifre proizvoda

Kada se vaša porudžbina obradi, dobićete e-poruku potvrde koja sadrži i šifru proizvoda. Ako odmah nastavite proces nadogradnje, šifra proizvoda će biti automatski uneta, ali postarajte se za to da sačuvate e-poruku potvrde sa šifrom proizvoda na bezbednom mestu.

4. Započnite nadogradnju

Uz brzu internet vezu (1,5 Mb/s – 10 Mb/s), preuzimanje obično traje od 30 minuta do 3 sata. Vreme trajanja preuzimanja zavisi od brzine internet veze, računara i drugih faktora i može da potraje duže od procenjenog vremena.

Preuzimanje operativnog sistema Windows 8.1

Kliknite na dugme Dalje i počeće preuzimanje nadogradnje na računaru. U svakom trenutku možete da pauzirate preuzimanje, a ako je potrebno da ga zaustavite i kasnije pokrenete ponovo, koristite ikonu Preuzmi Windows koja se pojavljuje na radnoj površini (umesto veze koju ste dobili u e-poruci sa računom ili u preuzimanju pomoćnika za nadogradnju). Na taj način ćete nastaviti preuzimanje tamo gde ste stali, umesto da ga započinjete iz početka.

Ako se preuzimanje prekine, ne radi ili se ne pojavi dugme Pauziraj, pokušajte da ponovo pokrenete računar. Kada ponovo pokrenete računar, kliknite na ikonu Preuzmi Windows na radnoj površini da biste ponovo započeli preuzimanje.

Napomena

 • Ako dobijete poruku o grešci „Trenutno ne možemo da izvršimo povezivanje“, a proverili ste da imate internet vezu, možete da pokušate da preuzmete Windows 8.1 na drugoj mreži – možda kod prijatelja ako imate prenosni računar. Ako to ne funkcioniše, obratite se podršci.

Instaliranje operativnog sistema Windows 8.1

Ekran „Instaliraj Windows 8.1“ u pomoćniku za nadogradnju
Ekran „Instaliraj Windows 8.1“ u pomoćniku za nadogradnju

Pošto se Windows 8.1 preuzme na računar, imate nekoliko opcija u vezi sa tim kako i kada želite da ga instalirate.

 • Instaliraj odmah. Većini ljudi preporučujemo izbor opcije Instaliraj odmah za neometanu nadogradnju.

 • Instalacija kreiranjem medijuma. Ovo je napredna opcija za instaliranje koja zahteva USB fleš disk ili prazan DVD. Ovo preporučujemo samo osobama koje treba da obave instalaciju u virtuelnom okruženju ili u vidu konfiguracije sa dvojnim pokretanjem. Ne preporučujemo da probate da instalirate Windows 8.1 na zasebnom računaru.

  Ekran „Odaberite koji medijum želite da koristite“ u pomoćniku za nadogradnju
  Ekran „Odaberite koji medijum želite da koristite“ u pomoćniku za nadogradnju

  Ako odlučite da instalirate pomoću medijuma, treba da instalirate Windows 8.1 na računaru koji već radi pod operativnim sistemom Windows, a zatim da izvršite čistu instalaciju. Uputstva potražite u odeljku Pokretanje računara sa medija koji ste napravili radi instalacije na particiji, a zatim u odeljku Kako se vrši čista instalacija operativnog sistema Windows. Ako ne sledite ova uputstva, nećete kasnije moći da aktivirate računar.

 • Instaliraj kasnije sa radne površine. Ako odaberete opciju Instaliraj kasnije sa radne površine, napraviće se prečica na radnoj površini pa Windows 8.1 možete da instalirate onda kada vam odgovara.

Bez obzira da li instalirate odmah ili ostavite za kasnije, instalacioni program operativnog sistema Windows će pripremiti računar i proveriti sve preostale stvari koje treba da uradite pre stvarne instalacije. Pobrinite se za sve stavke sa liste prema redosledu po kom su date. Čim razrešite neku stavku, lista će automatski biti ažurirana.

Kada završite, bićete spremni da instalirate nadogradnju. Videćete pregled postupaka za koje ste se opredelili. Ako nešto treba da promenite, kliknite na dugme Nazad, ali kada budete spremni, kliknite na dugme Instaliraj.

Računar će se ponovo pokrenuti nekoliko puta u toku instalacije operativnog sistema Windows 8.1. Kada se Windows 8.1 instalira, prvo ćete morati da odaberete postavke.

5. Odaberite postavke

Kada Windows 8.1 završi instalaciju, prvo ćete morati da izaberete postavke za računar.

Personalizovanje

Personalizovanje ekrana tokom instalacije
Personalizovanje ekrana tokom instalacije

Izaberite željenu boju, koju možete uvek promeniti na početnom ekranu. Da biste ovo uradili, na početnom ekranu postavite pokazivač u donji levi ugao ekrana, pomerite pokazivač miša skroz u ugao i izaberite stavku Postavke, a zatim Personalizuj.

Korišćenje ekspresnih postavki

Ekran „Postavke“ tokom instalacije
Ekran „Postavke“ tokom instalacije

Videćete spisak preporučenih postavki poznatijih kao ekspresne postavke. Da biste prihvatili ove postavke i nastavili sa radom, izaberite stavku Koristi ekspresne postavke. Ove postavke možete promeniti i kasnije, kada završite sa instalacijom. Ako želite da promenite neke od ovih postavki sada, kliknite na dugme Prilagodi.

Za više informacija izaberite stavku Saznajte više o ekspresnim postavkama. Za više informacija o tome kako postavke utiču na privatnost izaberite stavku Izjava o privatnosti.

Prijavljivanje

Ekran za prijavljivanje u Microsoft nalog tokom instalacije
Ekran za prijavljivanje u Microsoft nalog tokom instalacije

Sledeće što treba da uradite je da se prijavite. Ako vidite stranicu za prijavljivanje lokalnog naloga, morate prvo da se prijavite pomoću njega, a zatim ćete moći da podesite Microsoft nalog.

Sakrij sve

Ako već imate Microsoft nalog

 1. Unesite e-adresu i lozinku za vaš Microsoft nalog e-pošte.

  Ako imate više Microsoft naloga, morate se opredeliti za jedan. Više informacija potražite u članku Koju e-adresu treba da koristim za Microsoft nalog?

 2. Primićete bezbednosni kôd na alternativnu e-adresu ili na mobilni telefon koji ste naveli u nalogu, a zatim treba da ga unesete kako biste potvrdili da je nalog vaš. Na taj način štitite nalog i uređaje kada pristupate osetljivim informacijama. Ako još uvek niste naveli alternativne kontakt informacije u nalogu, moraćete da ih dodate.

  Ako ste se prijavili na računar pomoću Microsoft naloga pre nego što ste instalirali Windows 8.1, možda nećete moći da vidite ovo.

Ukoliko želite da kreirate Microsoft nalog

 1. Izaberite stavku Kreiraj novi nalog.

 2. Nakon toga, treba da odaberete e-adresu koju želite da koristite za Microsoft nalog. To može biti bilo koja e-adresa, a izbor nije ograničen na domene čiji je vlasnik korporacija Microsoft. Unesite e-adresu koju najčešće koristite. Ona će se koristiti za konfiguraciju aplikacija „Pošta“ i „Osobe“ kako biste imali pristup e-pošti i kontaktima koje koristite svakodnevno.

 3. Unesite željenu lozinku i dopunite ostale informacije, uključujući ime, prezime i zemlju ili region.

 4. Potom, treba da navedete alternativnu e-adresu ili broj telefona kako bismo mogli da vas kontaktiramo putem e-poruke, telefona ili tekstualne poruke (SMS-a). Na taj način štitite nalog i uređaje kada pristupate osetljivim informacijama putem naloga. Kada unesete ove informacije, primićete poruku sa bezbednosnim kôdom koji treba da uneste kako biste potvrdili da je nalog vaš.

Ukoliko želite i dalje da koristite lokalni nalog

Windows 8.1 je osmišljen za korišćenje sa Microsoft nalogom, pa preporučujemo da ga probate. Drugim rečima, Microsoft nalog povezuje mnoge korisne funkcije nove verzije operativnog sistema Windows. Bez njega, ne biste mogli da, na primer, nabavite nove aplikacije iz Windows prodavnice, automatski sinhronizujete postavke i dokumenta između računara, napravite rezervnu kopiju fotografija u usluzi zasnovanoj na tehnologiji oblaka kako biste im mogli pristupiti bilo kad i i bilo gde ili vidite na jednom mestu sve kontakte iz različitih e-adresa i naloga društvenih mreža pomoću aplikacija „Pošta“ i „Osobe“.

Ali ako niste sigurni da želite da umesto toga koristite lokalni nalog, izaberite stavku Kreiraj novi nalog i na stranici naloga izaberite stavku Nastavi da koristiš moj postojeći nalog.

OneDrive skladište u oblaku

OneDrive ekran tokom instalacije
OneDrive ekran tokom instalacije

Ako je ovo prvi put da instalirate Windows 8.1 na računaru, videćete nove OneDrive opcije.

Ako na ovom ekranu dodirnete dugme Dalje ili kliknete na njega, računar će upotrebiti sledeće podrazumevane OneDrive postavke:

 • Fotografije će se čuvati na računaru u fascikli „Snimci kamere“, a svaka fotografija imaće manju, rezervnu kopiju koja se automatski čuva u operativnom sistemu OneDrive.

 • Kada kreirate novi dokument, on će se podrazumevano čuvati u operativnom sistemu OneDrive. Ali uvek možete izabrati da sačuvati svaki zaseban dokument lokalno ili na drugoj disk jedinici.

 • Windows će sačuvati rezervnu kopiju postavki računara u operativnom sistemu OneDrive. Ukoliko vam se računar pokvari i treba da kupite novi, postavke se čuvaju u usluzi zasnovanoj na tehnologiji oblaka, te ih možete istog trenutka prebaciti na novi računar.

Ove postavke možete promeniti i kasnije u postavkama računara, kada završite sa instalacijom. Ako biste radije da isključite sve ove postavke sada, izaberite stavku Isključi ove OneDrive postavke (ne preporučuje se). Više informacija potražite u članku OneDrive: najčešća pitanja.

Napomena

Instaliranje ispravki

Zbog toga što se Windows stalno ažurira, može se desiti da su kritične ispravke postale dostupne tek nakon izdavanja operativnog sistema Windows 8.1. Windows traži kritične ispravke kada završite prvu instalaciju operativnog sistema Windows 8.1 i ukoliko ih pronađe, automatski ih preuzima. Preuzimanje i instaliranje ispravki može trajati nekoliko minuta ali i sat i više vremena, u zavisnosti od potrebnih ispravki. Da bi se proces ažuriranja završio, računar se može ponovo pokrenuti i više puta.

Završili ste

Početni ekran
Početni ekran

Windows će završiti ažuriranje, a zatim vam otvoriti novi Windows 8.1 početni ekran. Više informacija o instaliranju operativnog sistema Windows 8.1, potražite u članku Nadogradnja na Windows 8.1: najčešća pitanja.