Nadogradnja na Windows 8.1: najčešća pitanja

Prikaži sve

Kako da obavim nadogradnju na Windows 8.1?

Evo kako možete da obavite nadogradnju na Windows 8.1 u zavisnosti od verzije operativnog sistema Windows koji se trenutno izvršava na računaru:

Napomene

Koliko košta Windows 8.1?

Ako već koristite Windows 8, besplatan je. Posetite Windows prodavnicu da biste obavili nadogradnju na Windows 8.1.

Ako koristite neku od prethodnih verzija operativnog sistema Windows, aktuelne cene možete da vidite na veb-stranici Compare and decide about Windows 8.1, ili u programu „Pomoćnik za nadogradnju“.

Da li moj računar može da pokrene Windows 8.1?

Ako koristite Windows 8 ili Windows 7, najbolji način da ustanovite da li su vaš računar i povezani uređaji spremni za Windows 8.1 jeste da preuzmete i pokrenete program Pomoćnik za nadogradnju na Windows 8.1 koji će ih skenirati i obavestiti vas o eventualnim postupcima koje treba da preduzmete pre ili posle nadogradnje.

Ako koristite operativni sistem Windows Vista ili Windows XP, možete da koristite program Pomoćnik za nadogradnju na Windows 8 da biste videli da li su vaši programi i uređaji kompatibilni sa operativnim sistemom Windows 8, jer će većina programa i uređaja koji rade u operativnom sistemu Windows 8 raditi i u verziji Windows 8.1. Ako koristite Windows XP, potrebno je da imate instaliran Windows XP sa servisnim paketom 3 (SP3) da biste mogli da koristite program „Savetnik za nadogradnju na Windows 8“. Više informacija potražite u Centru za servisne pakete i ažuriranje.

Međutim, ipak bi trebalo da proverite sistemske zahteve. Takođe vam preporučujemo da posetite i veb-lokaciju proizvođača računara da biste dobili informacije o ažuriranim upravljačkim programima i kompatibilnosti hardvera.

Sledi rezime sistemskih zahteva:

 • Procesor: 1 gigaherc (GHz) ili brži

 • RAM: 1 gigabajt (GB) (32-bitni) ili 2 GB (64-bitni)

 • Prazan prostor na čvrstom disku: 16 GB (32-bitni) ili 20 GB (64-bitni)

 • Grafička kartica: Microsoft DirectX 9 grafički uređaj sa upravljačkim programom WDDM

Napomene

Koliko slobodnog prostora mi je potrebno za nadogradnju?

Ako koristite Windows 8, potrebno vam je 3.000 MB slobodnog prostora za 32-bitnu verziju operativnog sistema Windows 8.1 i 3.850 MB slobodnog prostora za 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows 8.1. Ako koristite Windows 7, preporučujemo vam da pokrenete Pomoćnik za nadogradnju na Windows 8.1 da biste proverili da li imate dovoljno slobodnog prostora. Ako koristite operativni sistem Windows Vista ili Windows XP, preporučujemo vam da proverite sistemske zahteve pre nego što instalirate Windows 8.1.

Potrebno vam je ukupno 16 GB (u 32-bitnoj verziji) ili 20 GB (u 64-bitnoj verziji) prostora na čvrstom disku za Windows 8.1.

Da li ću moći da zadržim svoje datoteke, postavke i aplikacije?

Ako računar (sistem) pokrećete sa instalacionog medijuma koji ste kreirali kada ste preuzeli ISO sliku, na primer, sa DVD-a ili USB fleš diska, nećete moći da zadržite svoje aplikacije, Windows postavke ni lične datoteke kada instalirate Windows 8.1.

U ovoj tabeli je prikazano šta možete da zadržite tokom nadogradnje, u zavisnosti od aktuelne verzije operativnog sistema Windows koji je pokrenut na računaru. Da biste proverili koju verziju operativnog sistema Windows imate sada, pogledajte temu pomoći Koju verziju operativnog sistema Windows koristim?

Ako koristite Možete da zadržite
Ako koristite

Windows 8

Možete da zadržite

Windows postavke, lične datoteke i većinu aplikacija

Ako koristite

Windows 7

Možete da zadržite

Lične datoteke

Ako koristite

Windows Vista

Možete da zadržite

Ništa; moraćete da pokrenete sistem sa medijuma i obavite čistu instalaciju

Ako koristite

Windows XP

Možete da zadržite

Ništa; moraćete da pokrenete sistem sa medijuma i obavite čistu instalaciju

 • Ako koristite Windows 8, u Prodavnici ćete morati ponovo da instalirate svoje aplikacije iz Windows prodavnice. Dodatna uputstva potražite u odeljku Dobro došli u novi Windows na ovoj stranici.

 • Ako koristite operativni sistem Windows 7, Windows Vista ili Windows XP, moraćete ponovo da instalirate sve aplikacije uz pomoć originalnih instalacionih diskova ili e-poruka sa potvrdom o kupovini ako ste aplikacije kupili na mreži.

Da li će moji uređaji i aplikacije biti kompatibilni sa operativnim sistemom Windows 8.1?

Ako nadogradnju obavljate sa verzije Windows 8, možete da koristite Pomoćnik za nadogradnju na Windows 8.1 da biste proverili aplikacije na radnoj površini i povezane uređaje; većina aplikacija na radnoj površini, uređaja (kao što su štampači) i mrežnih veza će raditi normalno i nakon nadogradnje. Aplikacije iz Windows prodavnice ćete morati ponovo da reinstalirate. Više informacija potražite u članku Ažuriranje na operativni sistem Windows 8.1 sa operativnog sistema Windows 8.

Ako koristite Windows 7, možete da koristite program Pomoćnik za nadogradnju na Windows 8.1 da biste proverili da li su vaši programi i uređaji kompatibilni sa operativnim sistemom Windows 8.1. Ili, ako koristite operativni sistem Windows Vista ili Windows XP, možete da koristite program Pomoćnik za nadogradnju na Windows 8 da biste proverili da li su vaši programi i uređaji kompatibilni sa operativnim sistemom Windows 8. Većina programa i uređaja koji rade u operativnom sistemu Windows 8 će raditi i u verziji Windows 8.1. Ako koristite Windows XP, potrebno je da imate instaliran Windows XP sa servisnim paketom 3 (SP3) da biste mogli da koristite program „Savetnik za nadogradnju na Windows 8“. Više informacija potražite u Centru za servisne pakete i ažuriranje.

Ako imate određene aplikacije na radnoj površini ili uređaje zbog kojih ste zabrinuti, možete da proverite da li su kompatibilni u okviru Windows centra za kompatibilnost, a možete i da kontaktirate proizvođača programa ili uređaja. Više informacija o rešavanju problema sa kompatibilnošću potražite u temi pomoći Ispravan rad aplikacija i uređaja u operativnom sistemu Windows 8.1.

Da li je paket Windows Media Center deo nadogradnje?

Ne. Ako želite da instalirate Windows Media Center, potrebno je da dodate funkcije u Windows 8.1. Ako već koristite Windows 8 Pro i imate Windows Media Center, nećete morati da ga ponovo instalirate nakon nadogradnje na Windows 8.1. Više informacija potražite na veb-stranici Dodavanje funkcija.

Da li ću moći da reprodukujem DVD-ove nakon nadogradnje na Windows 8.1?

Ako već imate softver za reprodukciju DVD-ova nezavisnog proizvođača u operativnom sistemu Windows 8, trebalo bi da možete da ga koristite i u verziji Windows 8.1. Ako koristite operativni sistem Windows 7, Windows XP ili Windows Vista, moraćete ponovo da ga instalirate.

Ako nemate aplikaciju nezavisnog proizvođača koja reprodukuje DVD-ove, ili ako za reprodukciju DVD-ova koristite Windows Media Player, moraćete da preuzmete i instalirate neku aplikaciju nezavisnog proizvođača, ili da instalirate Windows Media Center da biste mogli da reprodukujete DVD-ove. Više informacija potražite na veb-stranici Dodavanje funkcija.

Da li prilikom nadogradnje mogu da promenim jezik?

Najjednostavniji način da promenite jezik je da obavite nadogradnju na isti jezik koji trenutno imate na računaru, a da nakon toga dodate novi jezik. Više informacija potražite u članku Dodavanje jezika ili tastature.

Ako obavljate čistu instalaciju operativnog sistema Windows 8.1 sa DVD diska ili USB fleš diska, možete da promenite jezik u okviru Instalacionog programa za Windows. Više informacija potražite u članku Kako se vrši čista instalacija operativnog sistema Windows.

Napomena

 • Ako koristite Windows 8 i imate instaliran neki jezički paket ili jezički interfejs paket (LIP), on će biti uklonjen tokom instalacije verzije Windows 8.1. Više informacija potražite u članku o ponovnoj instalaciji jezičkih paketa.

Mogu li da izvršim nadogradnju sa 32-bitne verzije operativnog sistema Windows na 64-bitnu verziju izdanja Windows 8.1?

Ako je procesor na vašem računaru 64-bitni, ali trenutno koristite 32-bitnu verziju operativnog sistema Windows, možete da instalirate 64-bitni Windows 8.1, ali ćete morati da ga kupite na DVD-u i obavite čistu instalaciju. Ako obavljate nadogradnju sa 32-bitne na 64-bitnu verziju, nećete moći da zadržite nikakve datoteke, postavke ili aplikacije.

Imajte na umu da se paket Windows 8.1 Pro Pack koristi za nadogradnju operativnog sistema Windows 8.1 na Windows 8.1 Pro, a ne za instalacije koje podrazumevaju promenu arhitekture i ne sadrži nikakve medijume. Ako želite da promenite arhitekturu, kupite Windows 8.1 Pro.

Više informacija o servisnim paketima koji su dostupni potražite u temi pomoći Dodavanje funkcija.

Kako da kupim fizički DVD?

DVD sa operativnim sistemom Windows 8.1 možete da kupite u Microsoft prodavnici ili kod drugog prodavca koji je prisutan u vašoj zemlji ili regionu. Možete da ga kupite i na mreži u Microsoft prodavnici ako se nalazite u Austriji, Belgiji, Kanadi, Francuskoj, Nemačkoj, Irskoj, Italiji, Japanu, Holandiji, Danskoj, Finskoj, Norveškoj, Švedskoj, Španiji, Švajcarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD.

Ako želite da sami sklopite svoj računar i instalirate Windows 8.1, ili želite dodatni operativni sistem koji će raditi na lokalnoj virtuelnoj mašini ili na zasebnoj particiji (uključujući i Mac), možete da kupite punu verziju proizvoda iz porodice Windows 8.1 kod svog lokalnog prodavca.

Zašto viđam obaveštenje u kome stoji „Nabavite Windows 8.1 besplatno“?

Ako koristite Windows 8, verovatno ćete povremeno viđati obaveštenje da treba da obavite nadogradnju na Windows 8.1. Kada prvi put dobijete obaveštenje o nadogradnji, moći ćete da posetite Windows prodavnicu u kojoj možete da započnete proces nadogradnje na Windows 8.1. Ako odbacite ovo obaveštenje, u toku prvog meseca ćete dobijati jedan podsetnik sedmično, a zatim i dva puta mesečno, dok ne obavite nadogradnju.

Obaveštenje o nadogradnji nećete videti ako:

 • vaš računar ne ispunjava uslove za nadogradnju na Windows 8.1 u Windows prodavnici (na primer, na računaru je pokrenut operativni sistem Windows 8 u verziji Enterprise);

 • ste pokušali da obavite nadogradnju na Windows 8.1 i naišli na problem zbog kog ste vratili Windows 8;

 • niste instalirali ispravku KB 2885699 u usluzi Windows Update. Više informacija potražite u članku Zašto ne mogu da pronađem ažuriranje u prodavnici?

Šta ako su u Windows 8 dodate funkcije, a sada ne mogu da obavim nadogradnju na Windows 8.1?

Ako ste nedavno koristili opciju za dodavanje funkcija u Windows 8 da biste dobili izdanje operativnog sistema Windows sa većim brojem funkcija, možda ćete videti poruku o grešci ukoliko odmah pokušate da obavite nadogradnju na Windows 8.1 u Windows prodavnici. Da biste rešili ovaj problem, možete da pokušate da očistite keš memoriju za Prodavnicu na računaru.

 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana, a zatim dodirnite stavku Pretraga.
  (Ako koristite miš, postavite pokazivač u gornji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nadole, a zatim izaberite stavku Pretraga.)

 2. U okvir za pretragu unesite upit run, a zatim dodirnite dugme Pokreni ili kliknite na njega.

 3. U komandnu liniju za pokretanje unesite upit wsreset.exe, a zatim dodirnite dugme U redu ili kliknite na njega.

Napomena

 • Windows prodavnica će se otvoriti kada očistite keš memoriju.

Da li mogu da obavim nadogradnju sa Windows 7 računara koji je osetljiv na dodir?

Ukoliko imate uređaj koji prepoznaje dodir, a koji nije dizajniran specijalno za Windows 8.1, ali jeste usklađen sa Programom za certifikaciju operativnog sistema Windows za Windows 7, možete da obavite nadogradnju na Windows 8.1 i odziv na dodirne komande će biti dobar kao i u operativnom sistemu Windows 7, ako ne i bolji. Budući da kontrola dodirom u operativnom sistemu Windows 8.1 zahteva veći stepen osetljivosti i preciznosti, Windows 8.1 računari osetljivi na dodir koji ispunjavaju uslove Programa za certifikaciju operativnog sistema Windows pružaju mnogo bolji ugođaj kucanja na tastaturi osetljivoj na dodir i korišćenja određenih funkcija od Windows 7 računara. Na primer, određene funkcije i aplikacije operativnog sistema Windows 8.1 neće raditi na ekranima osetljivim na dodir koji podržavaju manje od pet istovremenih tačaka dodira.

Kako da dobijem pomoć?

Ako vam je potrebna pomoć za instalaciju operativnog sistema Windows 8.1, možete da se obratite podršci.

Da li mogu da se vratim na svoj stari operativni sistem?

Ako je vaš računar isporučen sa operativnim sistemom Windows 8 možda možete da ga vratite na Windows 8 koristeći funkciju za osvežavanje računara. To neće uticati na vaše lične datoteke, ali ćete morati ponovo da instalirate aplikacije koje nisu isporučene sa računarom. Više informacija potražite u članku Osvežavanje, uspostavljanje početnih vrednosti računara ili vraćanje u prethodno stanje.

Ako ste ranije koristili operativni sistem Windows 7, Windows Vista ili Windows XP, moraćete da ponovo instalirate prošlu verziju operativnog sistema Windows koristeći medijum za oporavak ili instalaciju koji ste dobili uz računar (najčešće je to DVD).

Ako nemate medijum za oporavak, možda ćete pre nadogradnje moći da ga napravite na osnovu particije za oporavak računara pomoću softvera koji ste dobili od proizvođača računara. Više informacija potražite u odeljku za podršku na veb-lokaciji proizvođača računara. Kada instalirate Windows 8.1, nećete moći da koristite particiju za oporavak na računaru da biste se vratili na prethodnu verziju operativnog sistema Windows.

Potrebna vam je dodatna pomoć?