Ažuriranje na OS Windows 8.1: najčešća pitanja

Prikaži sve

Kako da obavim ažuriranje na operativni sistem Windows 8.1?

Evo kako možete da obavite ažuriranje na Windows 8.1 u zavisnosti od verzije operativnog sistema Windows koju trenutno koristite:

Napomene

Koja je cena operativnog sistema Windows 8.1?

Besplatan je, ako već koristite operativni sistem Windows 8. Posetite Windows prodavnicu da biste obavili ažuriranje na Windows 8.1.

Ako koristite prethodnu verziju operativnog sistema Windows, trenutnu cenu možete da vidite u „Pomoćniku za nadogradnju“.

Da li moj računar može da pokrene operativni sistem Windows 8.1?

Ako koristite operativni sistem Windows 8 ili Windows 7, najbolji način da utvrdite da li vaš računar i povezani uređaji mogu da rade pod operativnim sistemom Windows 8.1 je preuzimanje i pokretanje aplikacije „Pomoćnik za nadogradnju na Windows 8.1, koji skenira vaš računar i uređaje i utvrđuje da li treba još nešto da preduzmete pre ažuriranja ili nakon njega.

Ako koristite operativni sistem Windows Vista ili Windows XP, pomoću aplikacije „Pomoćnik za nadogradnju na Windows 8“ možete da utvrdite da li su vaši programi i uređaji kompatibilni sa operativnim sistemom Windows 8, jer će većina uređaja koja radi u operativnom sistemu Windows 8 takođe raditi u operativnom sistemu Windows 8.1. Ako koristite operativni sistem Windows XP, morate da imate instaliran Windows XP servisni paket 3 (SP3) da biste koristili „Pomoćnik za nadogradnju na Windows 8“. Više informacija potražite u članku Centar za servisne pakete i ažuriranje.

Međutim, i dalje treba da proverite sistemske zahteve. Takođe vam preporučujemo da posetite i veb lokaciju proizvođača računara da biste dobili informacije o ažuriranim upravljačkim programima i kompatibilnosti hardvera.

Evo kratkog pregleda sistemskih zahteva:

 • Procesor: 1 gigaherc (GHz) ili brži

 • RAM: 1 gigabajt (GB) (32-bitni) ili 2 GB (64-bitni)

 • Slobodan prostor na čvrstom disku: 16 GB (32-bitni) ili 20 GB (64-bitni)

 • Grafička kartica: Microsoft DirectX 9 grafički uređaj sa upravljačkim programom WDDM

Napomene

Koliko je slobodnog prostora potrebno za ažuriranje?

Ako koristite operativni sistem Windows 8, biće vam potrebno 3.000 MB dostupnog prostora u 32-bitnoj verziji operativnog sistema Windows 8.1 i 3.850 MB dostupnog prostora za 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows 8.1. Ako koristite operativni sistem Windows 7, preporučujemo da pokrenete aplikaciju „Pomoćnik za nadogradnju na Windows 8.1“ da biste proverili da li imate dovoljno slobodnog prostora. Ako koristite operativni sistem Windows Vista ili Windows XP, preporučujemo da proverite sistemske zahteve pre instalacije operativnog sistema Windows 8.1.

Biće vam potrebno ukupno 16 GB (32-bitna verzija) ili 20 GB (64-bitna verzija) prostora na čvrstom disku za operativni sistem Windows 8.1.

Da li ću moći da zadržim datoteke, postavke i aplikacije?

Ako pokrenete računar sa instalacionog medijuma koji ste kreirali prilikom preuzimanja ISO datoteke, kao što je DVD ili USB fleš disk, nećete moći da zadržite aplikacije, postavke operativnog sistema Windows ili lične datoteke prilikom instalacije operativnog sistema Windows 8.1.

U ovoj tabeli je prikazano šta možete da zadržite nakon ažuriranja, u zavisnosti od verzije operativnog sistema Windows pod kojom trenutno radi vaš računar. Da biste utvrdili koju verziju operativnog sistema Windows trenutno koristite, pročitajte članak Koju verziju operativnog sistema Windows koristim?

Ako koristite Možete da zadržite
Ako koristite

Windows 8

Možete da zadržite

Windows postavke, lične datoteke i većinu aplikacija

Ako koristite

Windows 7

Možete da zadržite

Lične datoteke

Ako koristite

Windows Vista

Možete da zadržite

Ništa, moraćete da pokrenete sistem sa medijuma i obavite čistu instalaciju

Ako koristite

Windows XP

Možete da zadržite

Ništa, moraćete da pokrenete sistem sa medijuma i obavite čistu instalaciju

 • Ako koristite operativni sistem Windows 8, moraćete da instalirate aplikacije iz Windows prodavnice tako što ćete ih ponovo preuzeti u Prodavnici. Uputstva potražite u članku Dobro došli u novu verziju operativnog sistema Windows.

 • Ako koristite operativni sistem Windows 7, Windows Vista ili Windows XP, moraćete da ponovo instalirate sve aplikacije pomoću originalnih instalacionih diskova ili e-poruka sa potvrdom kupovine, ako ste aplikacije kupili na mreži.

Da li će moji uređaji i aplikacije biti kompatibilni sa operativnim sistemom Windows 8.1?

Ako obavljate ažuriranje sa operativnog sistema Windows 8, možete da koristite aplikaciju „Pomoćnik za nadogradnju na Windows 8.1“ da biste proverili da li će vaše aplikacije na radnoj površini i povezani uređaji (većina aplikacija na radnoj površini, uređaji (npr. štampači)) i mrežne veze normalno funkcionisati nakon ažuriranja. Moraćete da ponovo instalirate aplikacije iz Windows prodavnice. Više informacija potražite u članku Ažuriranje na operativni sistem Windows 8.1 sa operativnog sistema Windows 8.

Ako koristite operativni sistem Windows 7, možete da koristite „Pomoćnik za nadogradnju na Windows 8.1“ da biste utvrdili da li su vaši programi i uređaji kompatibilni sa operativnim sistemom Windows 8.1. Ili, ako koristite operativni sistem Windows Vista ili Windows XP, možete da koristite „Pomoćnik za nadogradnju na Windows 8“ da biste utvrdili da li su vaši programi i uređaji kompatibilni sa operativnim sistemom Windows 8 Većina programa i uređaja koji rade u operativnom sistemu Windows 8 radiće i u operativnom sistemu Windows 8.1. Ako koristite operativni sistem Windows XP, morate da imate instaliran Windows XP servisni paket 3 (SP3) da biste koristili „Pomoćnik za nadogradnju na Windows 8“. Više informacija potražite u članku Centar za servisne pakete i ažuriranje.

Ako imate određene aplikacije na radnoj površini ili uređaje o kojima imate nedoumice, možete da se obratite proizvođaču programa ili uređaja. Više informacija o rešavanju problema sa povezivanjem potražite u članku Ispravan rad aplikacija i uređaja u operativnom sistemu Windows 8.1.

Da li je Windows Media Center uključen u ažuriranje?

Ne. Ako već koristite operativni sistem Windows 8 Pro i imate program Windows Media Center, nećete morati da ga instalirate ponovo nakon ažuriranja na operativni sistem Windows 8.1.

Da li ću moći da reprodukujem DVD-ove nakon ažuriranja na Windows 8.1?

Ako u operativnom sistemu Windows 8 već imate instaliran softver za reprodukciju DVD-ova nezavisnih proizvođača, trebalo bi da možete da ga koristite i dalje u operativnom sistemu Windows 8.1. Ako koristite operativni sistem Windows 7, Windows XP ili Windows Vista, moraćete da ga instalirate ponovo.

Ako nemate aplikaciju za reprodukciju DVD-ova nezavisnog proizvođača ili ako trenutno koristite Windows Media Player za reprodukciju DVD-ova, moraćete da preuzmete i instalirate aplikaciju nezavisnog proizvođača da biste reprodukovali DVD-ove.

Da li mogu da promenim jezik nakon ažuriranja?

Najlakši način da promenite jezik jeste da obavite ažuriranje koristeći isti jezik koji trenutno koristite na računaru, a zatim da dodate novi jezik kasnije. Više informacija potražite u članku Dodavanje jezika ili tastature.

Ako obavljate čistu instalaciju operativnog sistema Windows 8.1 pomoću DVD ili USB fleš diska, možete da promenite jezik u programu „Instalacija operativnog sistema Windows“. Više informacija potražite u članku Kako se vrši čista instalacija operativnog sistema Windows.

Napomena

 • Ako koristite Windows 8 i imate instaliran neki jezički paket ili jezički interfejs paket (LIP), oni će biti uklonjeni kada instalirate Windows 8.1. Više informacija potražite u članku Ponovna instalacija jezičkih paketa.

Da li mogu da ažuriram 32-bitnu verziju operativnog sistema Windows na 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows 8.1?

Ako računar ima procesor (CPU) sa 64-bitnom tehnologijom, ali trenutno koristi 32-bitnu verziju operativnog sistemaWindows, možete da instalirate 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows 8.1, ali ćete morati da je kupite na DVD-u da biste izvršili čistu instalaciju. Kada ažurirate 32-bitnu verziju 64-bitnom verzijom, nećete moći da zadržite nijednu datoteku, postavke niti aplikacije.

Imajte u vidu da se Windows 8.1 Pro Pack koristi za nadogradnju sa operativnog sistema Windows 8.1 na Windows 8.1 Pro i da nije namenjen za instalaciju u više arhitektura, kao i da ne sadrži nikakve medijume. Kupite Windows 8.1 Pro ako želite da promenite arhitekturu.

Kako da kupim fizički DVD?

Možete da kupite Windows 8.1 DVD u Microsoft prodavnici ili od bilo kog dostupnog prodavca u vašoj zemlji ili regionu. DVD možete da kupite na mreži u Microsoft prodavnici u Austriji, Belgiji, Kanadi, Francuskoj, Nemačkoj, Irskoj, Italiji, Japanu, Holandiji, Danskoj, Finskoj, Norveškoj, Švedskoj, Španiji, Švajcarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Državama.

Ako želite da sami sastavite računar i instalirate Windows 8.1 ili želite da instalirate dodani operativni sistem na lokalnoj virtuelnoj mašini ili posebnoj particiji (uključujući i Mac), možete da kupite kompletne verzije Windows 8.1 proizvoda od lokalnog prodavca.

Zašto dobijam obaveštenje „Besplatno preuzmite Windows 8.1“?

Ako koristite Windows 8, verovatno ćete periodično dobijati obaveštenje o ažuriranju na Windows 8.1. Kada prvi put dobijete obaveštenje o ažuriranju, dobićete opciju da posetite Windows prodavnicu gde će se pokrenuti postupak ažuriranja na operativni sistem Windows 8.1. Ako odbacite ovo obaveštenje, dobijaćete podsetnike jednom nedeljno tokom narednih mesec dana, a nakon toga dva puta mesečno sve dok ne obavite ažuriranje.

Obaveštenje o ažuriranju se neće prikazati ako:

 • Vaš računar ne ispunjava uslove za ažuriranje na operativni sistem Windows 8.1 putem Windows prodavnice (kao što su računari koji rade pod verzijom Enterprise operativnog sistema Windows 8).

 • Pokušali ste da obavite ažuriranje na Windows 8.1 i imali ste problem zbog kog ste morali da se vratite na izdanje Windows 8.

 • Niste instalirali KB ažuriranje 2885699 preko usluge Windows Update. Više informacija potražite u članku Zašto ne mogu da pronađem ažuriranje u prodavnici?

Šta da radim ako sam dodao/la funkcije u operativni sistem Windows 8, a sada ne mogu da obavim ažuriranje na Windows 8.1?

Ako ste nedavno koristili opciju „Dodavanje funkcija“ u Windows 8 da biste nabavili izdanje operativnog sistema Windows sa više funkcija, možda ćete videti poruku o grešci ako odmah nakon toga pokušate da obavite ažuriranje na Windows 8.1 u Windows prodavnici. Da biste rešili ovaj problem, pokušajte da obrišete keš memoriju Prodavnice na računaru.

 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana, a zatim dodirnite stavku Pretraga.
  (Ako koristite miš, postavite pokazivač u gornji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nadole, a zatim izaberite stavku Pretraga.)

 2. Unesite upit run (pokreni) u polje za pretragu, a zatim dodirnite stavku Pokreni ili kliknite na nju.

 3. Unesite upit wsreset.exe u komandu „Pokreni“ i dodirnite stavku U redu ili kliknite na nju.

Napomena

 • Windows prodavnica će se otvoriti nakon brisanja keš memorije.

Da li mogu da obavim nadogradnju sa Windows 7 računara na kome je omogućena kontrola dodirom?

Ako imate hardver za unos dodirom koji nije posebno dizajniran za operativni sistem Windows 8.1, ali je usaglašen sa programom za certifikaciju operativnog sistema Windows za Windows 7, možete da obavite nadogradnju na Windows 8.1 i reaktivnost na dodir će biti barem podjednako dobra kao u operativnom sistemu Windows 7. Kako kontrola dodirom u operativnom sistemu Windows 8.1 zahteva veću reaktivnost i preciznost, Windows 8.1 računari osetljivi na dodir koji ispunjavaju kvalifikacije programa za certifikaciju operativnog sistema Windows pružaju znatno bolje iskustvo kucanja na tastaturi na ekranu osetljivom na dodir i korišćenja određenih funkcija u poređenju sa Windows 7 računarima. Na primer, određene Windows 8.1 funkcije i aplikacije neće raditi na ekranima osetljivim na dodir koji podržavaju manje od pet istovremenih tačaka dodira.

Kako da nabavim pomoć?

Ako vam je potrebna pomoć za instalaciju operativnog sistema Windows 8.1, možete da se obratite podršci.

Da li mogu da se vratim na stari operativni sistem?

Ako ste kupili računar sa operativnim sistemom Windows 8, možda ćete moći da ga vratite na verziju Windows 8 tako što ćete osvežiti računar. Ovo neće imati uticaja na vaše lične datoteke, ali moraćete da ponovo instalirate aplikacije koje niste dobili uz računar. Više informacija potražite u članku Osvežavanje, uspostavljanje početnih vrednosti računara ili vraćanje u prethodno stanje.

Ako ste koristili Windows 7, Windows Vista ili Windows XP, moraćete ponovo da instalirate prethodnu verziju operativnog sistema Windows sa medijuma za oporavak ili instalacionog medijuma koju ste dobili uz računar (ovo je najčešće DVD).

Ako nemate medijum za oporavak, možda ćete moći da ga kreirate pre nego što obavite ažuriranje sa particije za oporavak računara pomoću softvera koji ste dobili od proizvođača računara. Više informacija potražite u odeljku za podršku na veb lokaciji proizvođača računara. Kada instalirate Windows 8.1, nećete moći da koristite particiju za oporavak na računaru da biste se vratili na prethodnu verziju operativnog sistema Windows.

Potrebna vam je dodatna pomoć?