Korišćenje lupe za pregled stavki na ekranu

Lupa je korisna alatka koja uvećava deo ekrana ili ceo ekran kako biste mogli bolje da vidite reči i slike. Ima nekoliko različitih postavki, tako da je možete koristiti na način koji vam najviše odgovara.

Korišćenje lupe

Lupu možete da otvorite i zatvorite brzo, tako da vam je pri ruci kada vam zatreba, a ne smeta vam kada vam nije potrebna.

Otvaranje lupe pomoću tastature

 1. Pritisnite taster sa Windows logotipomTaster sa Windows logotipom+ „+“ (znak plus).
 2. Lupa se otvara u prikazu celog ekrana, osim ako ne promenite postavke.

Otvaranje lupe pomoću dodira ili miša

 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana, dodirnite stavku Postavke, a zatim izaberite stavku Promena postavki računara.
  (Ako koristite miš, postavite pokazivač u gornji desni ugao ekrana, izaberite stavku Postavke, a zatim stavku Promena postavki računara.)

 2. Dodirnite ili izaberite stavku Jednostavan pristup, dodirnite ili izaberite stavku Lupa, a zatim pomerite klizač u okviru Lupa da biste je uključili.

 3. Lupa se otvara u prikazu celog ekrana, osim ako ne promenite postavke.

Da biste otvorili lupu

 • Da biste brzo izašli iz lupe, pritisnite taster sa Windows logotipom Taster sa Windows logotipom + Esc. Takođe, možete da dodirnete ili izaberete ikonu sa lupom Ikona lupe, a zatim dodirnete dugme Zatvori ili kliknete na njega na traci sa alatkama lupe.

Napomene

 • Ako želite da vam lupa uvek bude nadohvat ruke, možete da je zakačite na početni ekran ili na traku sa zadacima. Više informacija potražite u članku Kako se koristi traka zadataka.

 • Neki ljudi žele da promene jasnoću ili veličinu reči i slika na ekranu. Ako i vi to želite, možete da koristite aplikaciju da biste uvećavali na stranici ili promenili rezoluciju ekrana. Više informacija o menjanju rezolucije ekrana potražite u članku Dobijanje najboljeg prikaza na monitoru.

Promena prikaza lupe

Ako koristite miš, lupu možete da koristite na nekoliko načina, u zavisnosti od toga kako volite da radite: u prikazu preko celog ekrana, sočiva ili usidrenom prikazu. Probajte ih sve da biste otkrili koji vam najviše odgovara.

Prikaz preko celog ekrana. U ovom prikazu ceo ekran je uvećan. Verovatno nećete biti u mogućnosti da vidite ceo ekran kada ga uvećate, ali, kako se krećete po ekranu, u stanju ste da vidite sve. Ako imate ekran osetljiv na dodir, lupa će prikazati bele ivice oko ruba ekrana. Prevlačite prstom ili mišem po ivicama da biste se kretali po ekranu.

Sočivo. U ovom prikazu, kada se krećete po ekranu, izgleda kao da iznad njega pomerate pravu lupu.

Usidreno. Usidreni prikaz radi na radnoj površini operativnog sistema Windows. U ovom prikazu lupa je usidrena na delu ekrana. Kako se krećete po ekranu, delovi ekrana se prikazuju uvećano u oblasti usidrenosti, iako glavni deo ekrana ostaje nepromenjen.

Prilagođavanje lupe

Možete da promenite način na koji lupa radi. Na primer, možete da koristite dugmad za zumiranje (dugme za uvećanje i  dugme za umanjenje) da biste promenili koliko lupa uvećava ekran. Pritiskanje tastera sa WindowsTaster sa Windows logotipom logotipom i tastera „Plus“ i tastera sa WindowsTaster sa Windows logotipomlogotipom i tastera „Minus“ na tastaturi još je jedan brzi nači za uvećavanje i umanjivanje. Takođe možete da otvorite dugme opcija lupe Dugme opcija lupe da biste promenili lupu.
 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana, a zatim dodirnite stavku Pretraga.
  (Ako koristite miš, postavite pokazivač u gornji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nadole, a zatim izaberite stavku Pretraga.)

 2. U polje za pretragu unesite Lupa, a zatim dodirnite ili izaberite stavku Lupa.

 3. Idite na radnu površinu sistema Windows i kliknite na lupu Ikona lupe.
 4. Kliknite na dugme OpcijeDugme opcija lupe.
 5. Uradite nešto od sledećeg:

  • Koristite klizač da biste izabrali korak zumiranja. Procenat koji ovde izaberete odrediće korak za koji lupa uvećava ekran kada pritisnete dugme za uvećanje Dugme za uvećanje.
  • Potvrdite izbor u polju za potvrdu Uključi inverziju boja da biste preokrenuli boje na ekranu. Ponekad preokretanje boja učini tekst lakšim za čitanje.

  • Potvrdite izbor u polju za potvrdu da biste odabrali način na koji se lupa fokusira. Lupu može da prati miš, mesto umetanja ili tastaturu.

Napomena

 • Kada otvorite lupu, nakratko se pojavljuje traka sa alatkama za lupu. Ona vam se brzo sklanja sa puta, ali možete je prikazati ponovo tako što ćete kliknuti na ikonu sa lupom Ikona lupe na ekranu ili na ikonu „Lupa“ na traci zadataka.

Korišćenje lupe dodirom

Lupu možete da koristite sa ekranom osetljivim na dodir za obavljanje različitih zadataka:

 • Da uvećavate i umanjujete dodirivanjem u uglovima ekrana.

 • Da pomerate po ekranu prevlačenjem duž ivica.

 • Da napustite lupu dodirivanjem dugmeta „X“.

 • Da vidite gde se nalazite na ekranu dodirivanjem sa dva prsta na naspramnim ivicama.

Potrebna vam je dodatna pomoć?